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A teacher stands "in loco parentis" to his pupils. Brooks V. Ja­
cobs, 139 Me. 371, 31 A 2d 414; Guerrerri v. Tyson, 147 Pa. Super, 239, 
24 A. 2d 468. "Guardian" is defined as "one to whom a person is en­
trusted for protection." Webster's Third New International Dictionary, 
p. 1007. Thus an instructor in a regular course of instruction in the safe 
handling of firearms such as the State Fish and Game Department 
provides pursuant to Section 26-202.1, RCM, 1947, is a "parent" or 
"guardian" for the purposes of compliance with Section 94-3579. 

It is therefore my opinion that instructors in the handling of fire­
arms may allow children under fourteen years of age to carry and 
use loaded firearms under the supervision of the instructor but in the 
absence of the child's parent or legal guardian. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 
A ttorney General 

Opinion No. 55 

FIRE DISTRICTS: Board of County Commissioners: power to enter into 
contracts on behalf of fire districts-Section 11-2010, Revised Codes 

of Montana, 1947. 

Held: 1. If a majority of the board of trustees of a fire district originally 
appointed are still qualified to act as trustees, and no suc­
cessors elected and qualified then such board mary enter 
into contracts on behalf of a fire district. 

2. The board of county commissioners may enter into con­
tracts for fire protection for and on behalf of a fire district 
if the fire district does not have at least three qualified 
trustees to conduct the business of the fire district. 

Mr. Gene B. Daly 
Cascade County Attorney 
Great Falls, Montana 

Dear Mr. Daly: 

December 31, 1962 

You requested my opmlon as to whether the board of county 
commissioners of Cascade County may enter into contracts with the 
City of Great Falls to furnish fire protection for property within fire 
districts, which were established fifteen to twenty years ago. You ad-
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vise me that at the time of the establishment of the fire districts trustees 
were appointed for each district and that since the first appointments, 
elections have not been held for the selection of successors to the ap­
pointed trustees. 

Prior to 1959, the affairs of fire districts were under the control of 
the board of trustees of the fire districts, which boards could enter into 
contracts on behalf of the fire districts. Chapter 77, Laws of 1959, 
amended Section 11-2010, RCM, 1947, to permit the board of county 
commissioners to contract with the city or a private fire company to 
furnish fire protection. The pertinent part of Section 11-2010, RCM, 
1947, as amended, provides as follows: 

Whenever the board of county commissioners shall have 
established a fire district in any unincorporated territory, town, or 
village, said commissioners may contract with a city, town or 
private fire company to furnish fire protection for property within 
said district, or shall appoint five qualified trustees to govern and 
manage the affairs of the fire district, who shall hold office until 
their successors are elected and qualified, as hereinafter provided." 

From the above quoted, it appears that the board of county com-
missioners may contract for fire protection or the trustees of a fire dis­
trict may govern affairs of the district, but there is no implication that 
both boards may act for the district. By the use of the disjunctive "or" 
it must be assumed that if there are trustees of the fire district, then they 
must act for the district to the exclusion of the board of county commis­
sioners. Confusion would result if both boards had the power to enter 
into contracts for a fire district and by the use of the word, "or," the 
legislative intent must be construed as furnishing alternative methods 
of making contracts. (State ex reI. Normile v. Cooney, 100 Mont. 391, 
47 Pac. 2nd 637.) 

In your letter you stated that trustees for the fire districts were ap­
pointed many years ago and elections havEl not been held for the se­
lection of successors. In Section 11-2010, RCM, 1947, it is provided 
that the trustees appointed "shall hold office until their successors are 
elected and qualified." From this it follows that the appointed trustees 
still hold office because no subsequent elections have been held. Sec­
tion 11-2010, RCM, 1947, as amended, incorporates by reference pro­
visions of the school law as to fire district elections and trustees in the 
following provision: 

"Qualifications of electors and trustees, terms of office, vacan­
cies, manner and date of elections, shall as far as possible, be 
the same as provided in the school election laws for school dis­
tricts of the second class; ... " 

This portion of the statute necessitates an examination of cases con­
struing our school law which would apply to the facts you submitted. 
In the case of Jersey v. Peacock, 70 Mont. 46, 223 Pac. 903, our Su­
preme Court held that if a board of trustees is once elected, the trustees 
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continue to function as the board, notwithstanding the fact that elec­
tions were not held in subsequent years because their successors had 
to be elected and qualified. Under the facts of the case it appears that 
the trustees held office for eighteen years and managed the affairs of 
the school district. In the application of the rule of this case to the 
facts submitted by you, it must be concluded that if the appointed 
trustees of a fire district are still available to perform the duties of their 
offices, they have the power to do so. However, vacancies might well 
have occurred during the period which has elapsed since the appoint­
ment due to death, resignation, removal from the district or some other 
cause. 

If there is only two or one of the members left of the original board, 
which was appointed, then in effect the district cannot transact the 
business as Section 75-1623 states that there must be a majority of the 
board to constitute a quorum for the transaction of business. This was 
recognized in the case of State v. School District No. 13, 116 Mont. 294, 
151 Pac. 2nd 168. 

It is therefore my opinion: 

1. If a majority of the board of trustees of a fire district originally 
appointed are still qualified to act as trustees, and no succes­
sors are elected and qualified then such board may enter into 
contracts on behalf of a fire district. 

2. The board of county commissioners may enter into contracts 
for fire protection for and on behalf of a fire district if the fire 
district does not have at least three qualified trustees to con­
duct the business of the fire district. 

Very truly yours, 

FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 56 

JUSTICE COURT: Montana Rules of Civil Procedure, Inapplicable: de­
murrer in Justice Court: SECTIONS 93-2701, 93-6804: and 93-6807, 

Revised Codes of Montana, 1947. 

Held: 1. The Montana Rules of Civil Procedure (Chapter 13, Laws of 
1961) do not govern procedure in justice court civil actions. 

2. Demurrers to complaint and answer in justice court are not 
abolished by enactment of the Montana Rules of Civil Pro­
cedure. 
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