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The statute does not provide for a fixed annual or periodical pay­
ment, but rather it provides for compensation for services actually ren­
dered. Thus compensation may only be paid for those meetings which 
the commissioner actually attended. Absences from such meetings 
preclude the payment of compensation to commissioners who were 
not actually present at the meeting. 

Therefore, it is my opinion that county commissioners who are paid 
on a per diem basis cannot receive compensation for days spent on 
vacation. 

Very truly yours, 

FORREST H. ANDERSON 

Attorney General 

Opinion No. 14 

BUDGET ACT: Tranfer of funds prohibited-BUDGETS: County Budg­
et Act. Tran.sfer of funds prohibited-BUDGETS: Transfers not allowed 
-COUNTIES: Budgets: Funds, transfer of forbidden - COUNTIES: 

Funds: Road fund. may not transfer to bridge fund-COUNTIES: 
Funds: Transfers. surplus moneys-Sections 16-1902, 16-1904. 

16-19D6. and 16-2048. Revised Codes of Montana, 1947. 

Held: 1. That a transfer o·f money may not be made from the road 
fund to the bridge fund. 

2. That the Board of County Commissioners is not authorized 
to transfer any surplus money from one county fund to an­
other county fund during the fiscal year, and such SCH:alled 
surplus monies must be used to reduce the tax for such 
fund in the next ensuing budget. 

Mr. Albert Leuthold 
State Examiner 
Capitol Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Leuthold: 

May 29, 1961 

You have requested my opmlon concerning what transfers of 
monies may be made under the county budget system. You ask in 
particular whether transfers of funds may be made between the road 
and bridge funds. 

In answering your questions, it is necessary to consider the pro­
visions of Section 16-1902, ReM, 1947. which directs the county clerk, 
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in preparing the preliminary budget, to prepare a tabulation showing 
the complete expenditure program of the county for the fiscal year. 

This statute provides in part as follows: 

" ... Such tabulation shall set forth the estimated receipts from 
all sources other than taxation for each office, department, service, 
or institution for the current fiscal year, the actual receipts for the 
last completed fiscal year, the surplus or unencumbered treasury 
balances at the close of such last fiscal year, and the amount 
necessary to be raised by taxation; the estimated expenditure for 
each office, department, service or institution for the current fiscal 
year, the actual expenditures for the last completed fiscal year, 
and all contracts or other obligations which will affect the current 
year revenues." 

The above quoted statute contemplates that each office, depart­
ment, service, or institution shall be separately listed. This statute di­
rects that appropriations and expenditures shall be classified "under 
the general classes of (l) salaries and wages; (2) maintenance and op­
eration; (3) capital outlay; (4) interest and debt redemption; (5) mis­
cellaneous; and (6) expenditures proposed to be made from bond is­
sues." 

Transfers among appropriations are considered in Section 16-1906, 
RCM, 1947, where it is provided: 

"Transfers between the general classes provided in Section 
16-1902 shall not be permitted, provided and except that in the 
case of appropriations to be expended from county road or bridge 
funds, special road district funds, or any special highway fund, 
any transfer between or among the general classes of (1) salaries 
and wages, (2) maintenance and support, and (3) capital outlay, 
may be made." 

This statute authorizes transfers between the classes enumerated 
in the road or bridge funds. That there is a distinction between classes 
and funds as used in our Budget Act is apparent as throughout the 
chapter containing the County Budget System, such a distinction is 
made. For example, in Section 16-1904, RCM, 1947, which requires the 
county commissioners to adopt a final budget, it is stated: 

"The budget as finally determined in addition to setting out 
separately each item of which any appropriation or expenditure 
is authorized and the fund out of which the same is to be paid, 
shall set out the total amount appropriated and authorized to be 
expended from each fund, the cash balance in the fund at the 
close of the last preceding fiscal year. .. " 

From the use of the words "classes" and "funds" in the above 
cited statutes, it must be concluded that transfers may not be made 
between funds, but may be made between classes within a fund. 



34 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

A similar conclusion was reached in Opinion No. 215. Volume 
16, Report and Official Opinions of the Attorney General which con­
cluded that a transfer of monies could not be made from the road fund 
to the bridge fund. This opinion overruled in part an opinion found on 
Page 310, Volume 14, Report and Official Opinions of the Attorney 
General. 

However, I do not agree with what was said in the opinion in Vol­
ume 16 concerning the transfer of surplus monies under what is now 
Section 16-2048, RCM, 1947, nor the conclusion reached in Volume 13, 
Page 257, Report and Official Opinions of the Attorney General, au­
thorizing the transfer of surplus funds. Nor do I agree with opinion No. 
16, Volume 19, Report and Official Opinions of the Attorney General, 
which held that surplus monies in the poor or bridge funds of the county 
could be transferred to the county road fund at the end of the fiscal 
year. For the following reasons, the opinions above cited, insofar as 
they authorize a transfer of surplus monies from one fund to another, 
are hereby overruled. 

Section 16-2048, RCM, 1947, was first enacted in 1879, and has 
continued in the Codes without amendment since such date. The 
County Budget System was made the law by Chapter 148, Laws of 
1929 and as a consequence, because it is later in time, repeals prior 
statutes including Section 16-2048, RCM, 1947, insofar as they are in­
compatible (State ex reI. Nagle v. Leader Co., 97 Mont. 586, 37 Pac. 
(2d) 561). In the quoted portion of Section 16-1902, RCM, 1947, it is 
made the duty of the county clerk to tabulate "the surplus or unencum­
bered treasury balances at the close of such last fiscal year." Also, in 
that portion of Section 16-1904, ROM, 1947, which is set out above, it 
is required that "the cash balance in the fund at the close of the fiscal 
year" be separately stated. From these statutes, it must be concluded 
that there is no surplus until the end of the fiscal year and therefore, 
the commissioners are not authorized under Section 16-2048, RCM, 
1947, to make any transfer prior to the end of the fiscal year, but such 
surplus must be used to meet the requirements of the ensuing budget. 

It is therefore my opinion that under the County Budget Act, a 
transfer of money may not be made from the road fund to the bridge 
fund. 

It is also my opinion that the board of county commissioners is 
not authorized to transfer any surplus money from one county fund 
to another county fund during the fiscal year and such so-called sur­
plus monies must be used to reduce the tax for such fund in the next 
ensuing budget. 

Very truly yours, 

FORREST H. ANDERSON 

Attorney General 




