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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 51

UNIVERSITY OF MONTANA: Teachers, Tenure Of; rights not affected

Held: 1.

by change of requlations—Section 75-403, RCM, 1947

An employee of the University system who now has a con-
tract which provides for tenure after the third appointment
may cacquire such tenure upon receiving the third contract
notwithstanding any amendments or alterations in the regu-
lations of the board.

. The State Board of Education has authority to alter or amend

its regulations pertaining to contracts of employment for the
University system and such amendments or alterations will
be binding on those employees who do not now have any
contractual relations with the State Board of Education.
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February 2, 1960
Dr. James E. Short
Chairman, Executive Council
Western Montana College of Education
Dillon, Montana

Dear Dr. Short

As chairman of the Executive Council, you have been instructed
by the University Committee of the State Board of Education, ex-officio
Regents of the University of Montana, to request an opinion from this
office regarding the status of the employees of the University system
under written contracts of employment.

Under Section 75-403, RCM, 1947, the State Board of Education
has the aquthority and power to adopt such rules and regulations as
may be necessary for the government of the University of Montana.
Regulation No. 2, which is a part of the present contract of employment,
reads as follows:

“Professors and associate professors are on permanent ap-
pointment; provided, however, that the initial appointment to a
full professorship or to an associate professorship may be for a
limited term. Such limited term appointment may be renewed;
provided, however, that reappointment after three years of service
shall be deemed a permanent appoiniment.”

In State ex rel. Keeney vs. Avers, 108 Mont. 547, 92 Pac. (2d) 306,
the above quoted was recognized as a proper regulation and a part of
each contract. The opinion held:

... It seems clear that under the constitutional and statutory
provisions above noted, the regulations of the State Board of Edu-
cation made within jurisdiction have the force of law, and become
part of the contracts made thereunder to the same effect . . .”

In a recent opinion of this oifice, Opinion No. 9, Volume 27, Report
and Official Opinions of the Attorney General, it was held that pro-
visions of the tenure law are a part of the contract of employment of
each teacher and a subsequent amendment of the tenure law after a
teacher has received her first contract will not alter the contractual
rights of the teacher. In other words, a teacher who was first employed
under a law that gave tenure after receipt of the third contract would
acquire tenure at that time notwithstanding an amendment to the
statute requiring four years of teaching before tenure would be granted.
Since the regulations of the Board of Education have the force of law,
the reasoning in the above cited opinion applies with equal force here.

It is, therefore, my opinion that an employee of the University
system who now has a contract which provides for tenure after the
third appointment may acquire such tenure upon receiving the third
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contract notwithstanding any amendments or alterations in the regu-
lations of the board.

It is also my opinion that the State Board of Education has au-
thority to alter or amend its regulations pertaining to contracts of
employment for the University system and such amendmenis or al-
terations will be binding on those employees who do not now have any
contractual relations with the State Board of Education.

Very truly yours,
FORREST H. ANDERSON

Attorney General
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