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to use moneys received from the district to relieve the county's or 
state's contribution in the next transportation budget. 

It is, therefore, my opinion that the cash balance on hand at the 
end of a fiscal year in the elementary transportation budget should be 
used to meet or reduce the amount contributed by the district, county 
or state or any or all of the three depending on the source of the 
accumulated cash balance. If the cash balance results from more than 
one source, then the allocation should be made in the ensuing budget 
on a proportionate basis so as to give a proper reimbursement. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 

Attorney General 

Opinion No. 50 

SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS: Districts: Abandonment: trans­
portation of pupils prevents abandonment, when-Section. 75-1522, 

RCM, 1947-Chapter 121, Laws of 1959 

Held: A school district which has furnished transportation in conformity 
with the requirements of Section 75-1522, RCM, 1947, prior to its 
amendment by Chapter 121, Laws of 1959, cannot be declared 
abandoned until after non-operation of school for three con­
secutive years after July 1, 1959. 

Mr. H. L McChesney 
County Attorney 
Granite County 
Philipsburg, Montana 

Dear Mr. McChesney: 

January 5, 1960 

You requested my opmIOn concerning the method of computing 
the three year period after which a non-operating school district must 
be declared abandoned. 

Under Section 75-1522, RCM, 1947, as last amended by Chapter 
121. Laws of 1959, it is made the duty of the county superintendent of 
schools to "declare a school district abandoned when a school has not 
been operated in the district for three (3) consecutive years." Prior to 
the last amendment, a school district could not be declared abandoned 
"if any such school district has provided transportation either by bus 
or by the payment to individuals ... during a period of three (3) con­
secutive years ... such transportation shall be deemed equivalent to 
the actual holding of school in such district. . . . and such district shall 
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not be ordered abandoned." This proviso which permitted the sub­
stitution of transportation in place of operating a school so as to prevent 
abandonment was deleted from Section 75-1522 by the 1959 amend­
ment. However, the 1959 legislature inserted the following: 

"except that the period of abandonment for these districts 
which have during the school years 1958-59 provided transportation 
or in lieu of transportation, payments, shall not commence until 
July L 1959." 

This addition to the statute is clear and does not need interpreta­
tion. It specifically states that if transportation were furnished in the 
school 1958-59, such year shall not be considered as a part of any 
period of non-operation. The rule expressed in Cruse v. FischL 55 Mont. 
258, 175 Pac. 878, applies here. The court said: 

"It is a rule which has been in force in this jurisdiction for 
more than thirty-five years, that, whenever the language of a 
statute is plain, simple, direct and unambiguous, it does not re­
quire construction, but it construes itself." 

It is, therefore, my opinion that a school district which has furnished 
transportation in conformity with the requirements of Section 75-1522, 
RCM, 1947, prior to its amendment by Chapter 121, Laws of 1959, 
cannot be declared abandoned until after non-operation of school for 
three consecutive years after July 1, 1959. 

Very truly yours, 

FORREST H. ANDERSON 

Attorney General 

Opinion No. 51 

UNIVERSITY OF MONTANA: Teachers, Tenure Of: rights not affected 
by change of regulations-Section 75-403, ReM, 1947 

Held: 1. An employee of the University system who now has a con­
tract which provides for tenure after the third appointment 
may acquire such tenure upon receiving the third contract 
notwithstanding any amendments or alterations in the regu­
lations of the board. 

2. The State Board of Education has authority to alter or amend 
its regulations pertaining to contracts of employment for the 
University system and such amendments or alterations will 
be binding on those employees who do not now have any 
contractual relations with the State Board of Education. 
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