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Opinion No. 40

WORKMEN’'S COMPENSATION: Hospital Services; ambulance trans-
portation—WORKMEN’'S COMPENSATION: Ambulance Service:
constitutes “Reasonable hospital services”—INDUSTRIAL AC-
CIDENT BOARD: Rules, power to make for hospital serv-
ices—Section 92-706, RCM, 1947

Held: 1. “"Reasonable Hospital Services”, as that term is used in the
Workmen’'s Compensation Act (Sec. 92-706, RCM, 1947) in-
cludes ambulance service in proper cases.

2. The Industrial Accident Board may not adopt a rule which
arbitrarily limits payments for ambulance services to a single
trip.

3. Whether or not payment shall be made for ambulance service

must be determined by the Industrial Accident Board ac-
cording to the facts of the individual case.
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October 30, 1959

Mr. Russell K. Fillner
Rosebud County Attorney
Forsyth, Montana

Dear Mr. Fillner:

You ask whether the Indusirial Accident Board can authorize more
than one ambulance trip under Section 92-706, RCM, 1947. This section
provides that the board shall furnish “reasonable hospital services”
when needed.

Your correspondence shows these facts involved:

The Deputy Sheriff of your county was injured in the course of his
employment. He was taken to the hospital in Forsyth where it was
determined that he had a fracture involving the pelvis and hip socket
and that surgical correction beyond the scope of their facilities was
necessary. He was taken to Billings by ambulance and returned after
operation ond treatment to his home to convalesce. Because of the
nature of his injury transfer by ambulance in each instance was
ordered by the doctor.

The Industrial Accident Board has refused to pay the charge for
the ambulance to Billings and back. The basis of their refusal, according
to their letter of January 12, 1959, is a rule of long standing. The board
allows payment only for the transportation of an injured worker from
the accident scene to the nearest doctor or hospital as reasonable
hospital service.”

These are the essential facts. There are a number of others but
they are not necessary to this opinion. It appears that this is the legal
question involved:

Can the Industrial Accident Board, by rule, restrict payment under
Section 92-706, RCM, 1947, to one ambulance trip from the accident
scene to the place of treatment?

The rule making power of the Board is unquestionable. Its exis-

tence is implicit throughout the act, and its rules are presumptively
reasonable and lawful (see Section 92-822, RCM, 1947).

The statutory requirement to furnish “reasonable hospital services
and medicines” includes the ambulance charges incurred in the trans-
portation of an injured workman from the scene of the injury to a
hospital. It was so held in Opinions of the Attorney General, Vol. 24,
No. 15, and represents the present practice of the board.

The Industrial Accident Board can through its rule making power
construe the statutory phrase “reasonable hospital services” and the
construction given by the agency is entitled to the highest respect. This
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is the law in Montana but this rule of law cannot serve to alter, extend
or add to the statute. The rule or regulation adopted may not be ar-
bitrary or capricious. To be valid it must be reasonably adopted to
secure the end in view.

By its practice the Board acknowledges that an ambulance trip
is a 'reasonable hospital service” under the statute. Since that fact
is accepted it follows that two, three, or more ambulance trips could
be “reasonable hospital services” depending, of course, on the cir-
cumstances and facts of the case. To limit the phrase by rule to allow
only one trip is patently arbitrary and such a rule is invalid.

This conclusion does not mean that the board must allow more
than one ambulance trip, but it does mean that the Board must de-
termine from the facts in the individual case whether the successive
trips are "‘reasonable hospital services.”

It is therefore my opinion that “reasonable hospital services” as
that term is used in the Workmen's Compensation Act (Section 92-706,
RCM, 1947) includes ambulance service in proper cases. It is also my
opinion that the Industrial Accident Board may not adopt a rule which
arbitrarily limits payments for ambulance services to a single trip; and,
finally, whether or not payment shall be made for ambulance service
must be determined by the Industrial Accident Board according to the
facts of the individual case.

Very truly yours,
FORREST H. ANDERSON
Attorney General
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