
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 149 

after the printing of the ballots, and any person is nominated 
according to the provisions of this code to fill such vacancy, the 
officer whose duty it is to have the ballots printed and distributed 
must thereupon have printed a requisite number of pasters con­
taining the name of the new nominee, and must mail them by 
registered letter to the judges of election in the various precincts 
interested in such election, and the judges of election whose duty 
it is made by the provisions of this chapter to distribute the 
ballots, must affix such pasters over the name for which substi­
tution is made in the proper place on each ballot before it is 
given out to the elector./I 

In the event that no candidate is nominated by the central com­
mittee to fill the vacancy, the above quoted statute would, by direct 
implication, authorize the Clerk and Recorder to remove the name 
of the resigning candidate from the general election ballot. 

It is therefore my opinion that: 

1. A candidate who has been nominated at the primary 
election can withdraw or resign his candidacy for the office to 
which he was nominated. 

2. The Clerk and Recorder has the right to remove the name 
of· the candidate who has resigned or withdrawn subsequent to 
his nomination from the general election ballot, and, if necessary 
insert the name of the person nominated by the county central 
committee to fill this vacancy. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 68 

Schools and School Districts-Compulsory Attendance Until Sixteen 
Years of Age 

Held: That any child between the ages of eight and sixteen years 
must attend school and the fact that a child has completed the 
work of the eighth grade will not excuse such child from further 
attendance. 

Miss Harriet Miller 
State Superintendent of Public Instruction 
Helena, Montana 

Dear Miss Miller: 

July 29, 1958 

You have requested my opinion concerning the compulsory school 
attendance of children who are not over the age of sixteen years. You 
have asked in particular if a child who has finished the eighth grade 
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and is not sixteen years of age may be excused from further attend­
ance. 

In answering your questions it is necessary to consider the pro­
visions of Sections 75-2901 and 2902, RCM, 1947, as amended by 
Chapter 53, Laws of 1955. Section 75-2901, RCM, 1947, as amended, 
provides in part: 

"Every parent, guardian, or other person, having charge of 
any child between the ages of eight (8) and sixteen (16) years, 
shall send such child to a public, private or parochial school in 
which the basic language taught is English, for the time that the 
school is attended, is in session, provided, however, that children 
sixteen (16) years of age or over who have successfully completed 
the school work of the eighth grade, or whose wages are necessary 
to the support of the family of such child, may be employed dur­
ing the time that the public schools are in session upon making 
the proof and securing the age and school certificate provided for 
in the following section." 

The amendment to the above quoted statute by Chapter 53, Laws 
of 1955, changed the age from fourteen years to sixteen years in the 
proviso clause. Effect must be given to this amendment and from the 
language used it is clear that it was the intent of the legislature to 
require school attendance for children until they are sixteen years of 
age. In Opinion No. 173, Volume 20, Report and Official Opinions 
of the Attorney General, this office considered Section 75-2901, RCM, 
1947, prior to its amendment and held: 

"No child, under the age of sixteen years, may be employed 
during those hours of the school term when schools are actually in 
session, except that a child over the age of fourteen years may 
be employed during the hours of the school term when schools 
are actually in session, provided such child obtains an age and 
schooling certificate as provided in Section 1136, Revised Codes 
of Montana, 1935, showing such child has successfully completed 
the eighth grade, or that the wages of such child are necessary 
for the support of the family, ... " 

I agree with the conclusion reached in the above quoted opinion 
of this office although since said opinion was rendered the age re­
quirement was changed from fourteen years to sixteen years. It is 
apparent from reading the foregoing legislative act that there is con­
fusion and ambiguity resulting from the mandatory requirement in the 
first part of the statute that children between the ages of eight and 
sixteen must attend school and in the proviso clause that children who 
are sixteen years or older may be employed. The change of the age 
from fourteen to sixteen years in the proviso clause in effect negatives 
any possible exception to the first part of the quoted portion of Section 
75-2901, RCM, 1947, but the fact that the statute was amended indi­
cates the legislative intent to raise the educational standards by com­
pelling a longer period of attendance in school. 
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Section 75-2902, RCM, 1947, which prescribes the rules when chil­
dren under the age of sixteen years may be employed, was also 
amended by Chapter 53, Laws of 1955. This statute provides in part: 

"No child under sixteen (16) years of age shall be employed 
. . . unless such child shall present . . . an age and schooling 
certificate. Such certificate shall be issued . . . upon said proof 
that such child is of the age of sixteen, (16) years or over, and has 
successfully completed the eighth grade ... provided, also that 
in case the wages of any child over sixteen (16) years of age 
are necessary to the support of the family of such child, the city 
superintendent of schools . . . may . . . issue a certificate per­
mitting the employment of such child, even though the said child 
may not have completed said eighth grade work." 

The foregoing illustrates the inconsistent provisions found within 
one paragraph of this statute. I confess that the poor draftsmanship 
of the statutes makes it difficult to arrive at the legislative meaning. 
A rule of construction which is helpful here is found in the case of 
State vs. Hays, 86 Mont. 58, 282 Pac. 32, which reads as follows: 

"It will be presumed that the legislature, in adopting the 
amendment, intended to make some change in the existing law, 
and therefore the courts will endeavor to give some effect to the 
amendment." 

By raising the age from fourteen to sixteen years in Section 75-
2901, RCM, 1947, as amended, with a like change in Section 75-2902, 
RCM, 1947, it must be concluded that the members of the legislature 
intended that children attend school until they are sixteen years of 
age not withstanding the fact such children might have completed 
the eighth grade. 

It is therefore my opinion that any child between the ages of 
eight and sixteen years must attend school and the fact that a child 
has completed the work of the eighth grade will not excuse such child 
from further attendance. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 69 

Schools and School Districts-Liability for Indebtedness of Territory 
Transferred From One School District to Another 

Held: Territory which is detached from an existing school district and 
made a part of another school district under the provisions of 
Section 75-1805 (5), ReM, 1947, as amended, continues to be 
liable for its share of the bonded indebtedness of the district 
from which it is detached. The change of boundaries does not 
relieve any of the original territory from the indebtedness 
against which bonds were issued. 
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