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help and incurring necessary expenses for the distribution and ad­
ministration of surplus commodities as made available by federal 
agencies." 

. In answering your inquiry it will be necessary to examine Section 
16-1162, RCM, 1947, which is as follows: 

"In any county where aid is received from the Reconstruction 
Finance Corporation or any other similar agencies, the county 
commissioners of such county shall be authorized to employ the 
necessary help and incur such expenses as are necessary in the 
administration of such relief, and in so doing the board of county 
commissioners may appropriate such funds as are necessary from 
the general fund of said county and such appropriation shall be 
held and deemed legal and valid notwithstanding the provisions 
of the budget act." 

It should also be noted that the above section is in Chapter 11 of 
title 16, RCM, 1947, which is entitled "Special Powers and Duties of 
County Commissioners". The above law is plain and explicit. 

Therefore, it is my opinion that the statute above quoted author­
izes the board of county commissioners to appropriate county money 
from the county general fund for the purpose of obtaining necessary 
help and incurring necessary expenses for the distribution and ad­
ministration of surplus commodities as made available by federal 
agencies. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 
A ttorney General 

Opinion No. 54 

Elections-Candidates for Office-Political Parties-Unemployment 
Compensation Commission 

Held: 1. A candidate for public office is not an officer of the political 
party that he represents. 

2. A candidate for office is not a committee member of the 
political party that he represents even though he serves on the 
platform committee of that party. 

3. Since a candidate for office is not "an officer or committee 
member of any political party organization," a member of the 
Unemployment Commission is not prohibited by Section 87-117, 
RCM, 1947, from becoming a candidate for office during his 
term or membership on the commission. 

4. Section 87-123, RCM, 1947, applies to the personnel em­
ployed by the Unemployment Compensation Commission and 
not to the commissioners themselves. 
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Mr. Chadwick W. Smith, Chairman 
Montana Unemployment Compensation Commission 
Mitchell Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Smith: 

April 22, 1958 

You have requested my opinion whether a member of the Montana 
Unemployment Compensation Commission may become a candidate 
for public office during the term of his appointment. You inform me 
that an inquiry is being made of the Bureau of Employment Security 
of the United States Department of Labor for their opinion as to the 
applicability of the Hatch Act to this situation.· (U.S.GA.-Title 5, Sec. 
1 18K.) 

Our inquiry is naturally restricted to the laws of this state which 
regulate the conduct of members of the commission, and my opinion 
is subject to the application of any federal law to the subject. 

Two Montana statutes are pertinent to this inquiry. The first is 
Section 87-117, RCM, 1947, which provides: 

"Unemployment compensation commission - organization. 
There is hereby created a commission to be known as the unem­
ployment compensation commission of Montana. The commission 
shall consist of three members who shall be appointed by the 
governor on a nonpartisan merit basis within sixty days after 
the passage of this act and after any vacancy occurs in its mem­
bership. Two of the members of the commission shall serve on 
a per diem basis and shall be paid at the rate of ten dollars 
($10.00) per day of service plus actual and necessary expenses, 
provided, however, that the total per diem compensation in any 
one year for each of the said two members shall not exceed the 
sum of five hundred dollars ($500.00). Each per diem member 
shall hold office for a term of six years, except that (l) a member 
appointed to fill a vacancy occurring prior to the expiration of 
the term for which his predecessor was appointed shall be ap­
pointed for the remainder of such term; and (2) the terms of office 
of the member first taking office after the date of enactment of 
this act shall expire, as designated by the governor at the time 
of appointment, one at the end of three years, the other at the 
end of six years. The third member of the commission, who 
shall be designated as chairman at the time of his appoint­
ment, shall be paid a full-time salary in an amount to be fixed 
by the governor and shall be the executive director. During 
his term of membership on the commission no member shall 
serve as an officer or committee member of any political party 
organization. The governor may at any time, after notice and 
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hearing, remove any commissioner for inefficiency, neglect of 
duty, malfeasance, misfeasance, or nonfeasance in office." 

The restriction upon the commissioners political activity is that 
he shall not serve as an officer or committee member of any po­
litical party organization. Is a candidate for public office an officer 
or committee member of the political party which he represents? 

The city, county and state officers of a political party are selected 
under the statutory authority of Sections 23-1002 and 23-929, RCM, 
1947. The county officers are elected by the county committees (Sec. 
23-929, supra) and the state officers are elected by the state central 
committee and certain others. (Sec. 23-932, RCM, 1947) Although these 
statutes do not specifically prohibit a candidate from holding one of 
these offices, he could not become an officer of the political party 
without a further act of the political organization electing him to a 
party office. Should a candidate be elected to an office in the political 
organization in the manner prescribed by law, then, at that time, Sec­
tion 87-117, RCM, 1947, would prohibit him from further activity upon 
the commission. 

The remaining question under Section 87-117, supra, is whether 
the candidate is a committee member of a political party. From the 
statutes quoted above it is clear that a candidate for public office 
could not be a city, county or state committeeman. Nor could he 
become a national committeeman without being elected to this posi­
tion. (Section 23-930, RCM, 1947,) 

Under the provisions of Section 23-932, RCM, 1947, a candidate 
for office shall meet with the state committee and others for the purpose 
of adopting the state platform of the party. Section 23-932, supra, pro­
vides: 

"Candidates to formulate state platform. The candidates for 
the various state offices, and for the United States senate, repre­
sentatives in Congress and the legislative assembly nominated 
by each political party at such primary, and senators of such 
political party, whose term of office extends beyond the first 
Monday in January of the year next ensuing, and the members 
of the state central committee of such political party, shall meet 
at the call of the chairman of the state central committee not later 
than September fifteenth next preceding any general election. They 
shall forthwith formulate the state platform of their party. They 
shall thereupon proceed to elect a chairman and vice chairman, 
provided that either the chairman or vice chairman shall be a 
woman, of the state central committee and perform such other 
business as may properly be brought before such meeting." 

It might be argued that this statute establishes the candidate as a 
committeeman. In my opinion such is not the case, as the candidate is 
acting in the capacity of a candidate for office, and not as a member 
of any party committee. 
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The final question which you raise concerns the applicability of 
Section 87-123, ReM, 1947, to a member of the commission. Section 
87-123, provides: 

"Personnel. Subject to other provisions of this act, the com­
mission is authorized to appoint, fix the compensation and pre­
scribe the duties and powers of such officers, accountants, attor­
neys, experts, and other persons as may be necessary in the 
performance of its duties under this act. The commission may 
delegate to any such persons such power and authority as it 
deems reasonable and proper for the effective administration of 
this act, and may in its discretion bond any person handling 
money or signing checks hereunder. The commission shall classi­
fy positions under this act and shall establish salary schedules 
and minimum personnel standards for the positions so classified. 
The commission shall provide for the holding of examinations to 
determine the qualifications of applicants for the positions so classi­
fied, and except for temporary appointments of not to exceed six 
months in duration, such personnel shall be appointed on the basis 
of efficiency and fitness as determined in such examinations. No 
person who is an officer or committee member of any political party 
organization or who holds or is a candidate for any public office 
shall be appointed or employed under this act. The commission 
shall establish and enforce fair and reasonable regulations for 
appointments, promotions, and demotions based upon ratings of 
efficiency and fitness and for terminations for cause." 

This statute prohibits the appointment or employment of one who is 
a candidate for public office. Whether or not this statute prohibits 
a person from becoming a candidate for public office after his appoint­
ment or employment, we need not decide. It is clear that the provisions 
of Section 87-123, supra, apply to the personnel or employees of the 
commission as opposed to the commission itself. The commissioners 
are not employees of the commission but are the commission itself. 
(Bonner v. District Ct. 122, Mont. 464, 478, 206 Pac. (2d) 166.) As the 
commission, and not employees, the commissioners are not subject to 
the restrictions set forth in Section 87-123, supra, which in my opinion 
applies to the personnel or employees of the commission only. 

It is my opinion, therefore, that: 

(1) A candidate for office is not an officer of the political 
party that he represents. 

(2) A candidate for office is not a committee member of the 
political party that he represents. 

(3) Since a candidate for office is not "an officer or committee 
member of any political party organization," a member of the 
Unemployment Commission is not prohibited by Section 87-117, 
RCM, 1947, from becoming a candidate for office during his term 
of membership on the commission. 
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(4) Section 87-123, RCM, 1947, applies to the personnel em­
ployed by the Unemployment Compensation Commission and not 
to the commissioners themselves. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 55 

Legislative Council-Constitutional Law-Unconstitutionality, EHect 
of Declaration of 

Held: The powers of the legislative council under Section 79-902, 
RCM, 1947, (Ch. 197, Laws of 1953) attached only to the legis­
lative council created by Ch. 143 of the Laws of 1953 and ex­
pired when that body was declared to be unconstitutional. 

Mr. Eugene C. Tidball 
Executive Director 
Legislative Council 
Capitol Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Tidball: 

June 10, 1958 

You have requested my opmlon as to whether Section 79-902, 
RCM, 1947, requires the Legislative Council to pass upon applications 
by state departments, boards, commissions and institutions for authori­
zation of emergency expenditures. The questioned portion of Section 
79-902, supra, reads as follows: 

"Emergency expenditures in excess of appropriations, when 
allowed. If it shall at any time appear to the state board of exam­
iners that due to an unanticipated increase in the number of 
inmates or patients of any penal, custodial or charitable institu­
tion, or that due to any unforeseen and unanticipated emergency 
in the case of such institutions, or that due to any unforeseen 
and unanticipated emergency in the case of any other state insti­
tution, educational institution, department, board, commission or 
bureau, the amount appropriated for the maintenance and opera­
tion of any state institution, educational institution, department, 
board, commission or bureau, with all other income of the insti­
tution, if any, will be insufficient for such purposes during the year 
for which the appropriation was made, on written application to 
the legislative council setting forth in detail the reasons therefor, 
the said legislative council shall, after careful study and examina­
tion of the request, forward such request, together with the council 
recommendations thereon, to the state board of examiners ... " 

The reference in the statute to the legislative council was inserted by 
Chapter 197 of the Laws of 1953. Prior to that enactment this section 
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