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Opinion No. 50 

Medicine and Surgery-Board of Medical Examiners-Certificates or 
Licenses to Practice Medicine and Surgery-Qualifications of 

Applicants for Certificates to Practice Medicine and 
Surgery-Licensure by Reciprocity 

Held: 1. A certificate to practice medicine and surgery can only be 
granted to citizens of the United States or subjects of the Do­
minion of Canada who have filed their declaration of intention 
to become United States citizens. 

2. The proviso to Section 66-1003, RCM, 1947, regarding the 
issuance of certificates to practice medicine and surgery with­
out examination, requires that reciprocity exist between the 
sister-state or the province of Canada from which the certificate 
to be honored has issued, and the state of Montana. 

3. The requirement of reciprocity is confined to those cases 
in which a certificate is issued without examination, and has 
no application to those cases in which the applicant intends to 
obtain a certificate through examination by the Board of Medi­
cal Examiners. 

Thos. L. Hawkins, M. D. 
Secretary 
State Board of Medical Examiners 
Helena, Montana 

Dear Dr. Hawkins: 

April 10, 1958 

You asked whether the reciprocity requirements of Section 66-
1003, RCM, 1947, as amended by Chapter 119, Laws of 1957, apply 
to the granting of a certificate to practice medicine and surgery in the 
case in which the applicant obtains this certificate through examination. 

Section 66-1003 (supra) provides that every person who is an ap­
plicant to practice medicine and surgery in the state of Montana must 
apply and receive from the board of medical examiners a certificate 
so to do. The certificate will be issued upon the successful comple­
tion of an examination by the applicant. As a prerequisite to this 
examination the applicant must present certain credentials to the board 
which shall indicate certain qualifications regarding his or her educa­
tion and training. A further limitation upon the applicant is that he or 
she must be a citizen of the United States or subject of the Dominion of 
Canada who has filed a declaration of intention to become a United 
States citizen. 

Inserted as a proviso to Section 66-1003 (supra) is a provision 
under which applicants holding certificates from sister-states and pro­
vinces of the Dominion of Canada may receive a certificate to prac­
tice in Montana without being required to take an examination. This 
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proviso has the effect of excepting these applicants from the require­
ments of the statute relating to licensure by examination. (Great West­
ern Sugar Co. v. Mitchell, 119 Mont. 328, 174 Pac. (2d) 817.) 

Before the applicant can come within this proviso it is necessary 
that certain facts must exist in regard to the certificate to practice 
which the applicant seeks to have honored. Among these is the re­
quirement that reciprocity exist between the sister-state or the province 
of Canada from which such certificate has issued, and the state of 
Montana. That is to say, that the sister-state or province must recog­
nize certificates or licenses issued by the Board of Medical Examiners 
of the State of Montana. 

This reciprocity requirement is limited to the subject to which 
it relates, (State ex reI. Bowler vs. Board of Commissioners of Daniels 
County, 106 Mont. 251, 76 Pac. (2d) 648) and so is confined to those 
cases in which a certificate is issued without examination under the 
proviso to Section 66-1003, RCM, 1947. It follows, that the reciprocity 
requirement has no application to those cases in which the applicant 
intends to obtain a certificate to practice medicine and surgery through 
examination by the Board of Medical Examiners. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 51 

Schools and School Districts-Budgets-Implied Contract for Services 

Held: An accountant who performed services for the county superin­
tendent of schools when there was a budget item for clerical 
help may be paid for the services performed at a rate which 
does not exceed 90 % of the salary of the county superintendent 
of schools. 

Mr. Chester L. Jones 
County Attorney 
Madison County 
Virginia City, Montana 
\>Ii 
Dear Mr. Jones: 

May 20, 1958 

You have requested my opmlon concerning the validity of a 
contract entered into by the county superintendent of schools and an 
accountant to prepare the annual report of the county superintendent 
to the state superintendent of public instruction. You advised me that 
the accountant completed the work and submitted a bill for the number 
of hours he worked. 

It is stated in your letter that the county budget for the fiscal 
year 1957-58 provided in the county superintendent's budget salary 
expenditures: "officers-$2956.00, clerk-$800.00." 
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