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Opinion No. 45

Vacation Pay—Public Employees Retirement System—Section 59-1003,
Revised Codes of Montana, 1947

Held: Where a member of the Public Employees Retirement System
takes cash for unusued vacation leave upon retirement from
public service his retirement pay shall begin upon the day
following his last day of service.

January 27, 1958
Mr. John H. Risken, Attorney
Oil and Gas Conservation Commission
Helena, Montana

Dear Mr. Risken:

You ask whether the retirement pay of a state employee should
begin upon the day following the last day of his employment with the
state if he is to be paid at the time of separation for vacation he has
accumulated. Stated otherwise, should his vacation pay be considered
to cover a period beyond his last day of work, at the expiration of
which period his retirement pay will begin.

As you state the facts, the employee retired August 31, 1957, and
on that date had accumulated 30 days leave for which he was com-
pensated at his monthly rate of pay. Because of this fact you state
that the Public Employees Retirement System began his retirement
October 15, 1957, on the theory that he was on vacation status until
that date.
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Vacation leave for state employees is provided for by Sections
59-1001 to 59-1007 of the Revised Codes of Montana, 1947. This chap-
ter recognizes the right of employees to take paid wvacations or to
take cash for unused vacation leave upon separation from state service.

Section 59-1003, RCM, 1947, provides:

"Separation from service or transfer to other department-cash
for unused vacation leave. An employee, who is separated from
the service of the state, or any county or city thereof, for reason
not reflecting discredit on himself, or any employee transferred
to or employed in another division or department of the state, or
any county or city thereof, shall be entitled upon the date of such
separation from, transfer to or acceptance of new employment
within the state, county, or city service, to cash compensation for
unused vacation leave.”

It was held in Opinions of the Attorney General, Volume 24,
Number 89, that this vacation pay is not gratuity but a right of the
employee for services rendered. This same opinion held that this right
survives the death of the employee and becomes an asset of his
estate. A deceased person is not employed. It follows that an em-
ployvee is not employed by the state beyond his last day of service
i1f9tlf7e takes cash for his vacation pay under Section 59-1003, RCM,

Payment for unused vacation leave upon separation is payment
for services already rendered. Then unless some provision of the
Public Employvees Retirement System Act requires that retirement pay
not begin until a period of time equal to the separation pay elapses,
this cash payment can have no bearing on when the retirement pay
does begin and the retirement pay will have to follow the last day
of employment.

Section 68-1306, RCM, 1947, to which my attention has been
directed, does not prevent payment immediately following the last day
of work.

Section 68-1306, provides:

"Retired members not eligible for pay from state, counties
or citles or public agencies. No person who has been retired
for service disability and who receives a retirement allowance
under the retirement system shall be paid for any service ren-
dered by him to the state or to a contracting city after the date
of his retirement.”

That section has reference to duplicate payments where additional
service is rendered after the date of his retirement. Under Section
59-1003, supra, he is compensated for services previously rendered.
Thus, there is no conflict.
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This holding does not prevent an employee from beginning his
vacation and retiring the last day of his vacation. The vacation
period then would be part of his tenure of employment with the state.

For the reasons given above I hold that where an employee takes
cash for unused vacation leave upcn separation from service due to
retirement his retirement pay shall begin upon the day following his
last day of service.

Very truly yours,
FORREST H. ANDERSON
Attorney General
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