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Opinion No. 34 

Jurors-Fees-Mileage--Sections 25-401 and 25-402, Revised Codes 
of Montana, 1947 

Held: A juror cannot be compensated for any period he has been 
excused from attendance upon the court. 
A juror may receive mileage for each way to and from the 
county seat to his residence for each trip made necessary by 
his attendance upon the court. 

Mr. John C. Harrison 
Lewis & Clark County Attorney 
Helena, Montana 

Dear Mr. Harrison: 

You ask these two questions regarding jurors: 

October 15, 1957 

1. Can a juror be compensated who has been excused for a 
definite period? 

2. Can a juror receive mileage for every day he must travel 
while in attendance upon the court? 

Your first question was answered in some measure by Opinion 
290, 19 Opinions of the Attorney General. I furnish this further opinion 
to amplify the former one and to remove any doubt of its pertinence 
to your inquiry. 

Two statutes bear on your first question. 
The first, Section 25-401, RCM, 1947, provides in part that the rate 

of compensation for a trial juror shall be by the day for attendance 
upon the court. 

The second, Section 25-402, RCM, 1947, provides: 
"A juror must be paid for each day's attendance for the term 

or session for which he was summoned until excused. He must 
be paid for all Sundays and legal holidays unless he resides 
within ten miles from the courthouse, and all jurors residing within 
ten miles from the courthouse at which he is summoned to ap­
pear shall receive no compensation for Sundays or legal holidays, 
or for any days he may have been absent or excused from at­
tending the court." 
It is plain from these two sections that the juror is compensated 

by the day, provided he is in attendance upon the court. 
Our problem, then, is to determine what is meant by being in 

attendance upon the court. 
A good definition is found in the Washington case of State ex 

reI. Hastie v. Lamping, 25 Wash. 278, 65 Pac. 537, 538, where the 
court said: 
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"We do not think it can be said that a juror is in attendance 
on a court of record on a day when he is not subject to the call 
of the court, but is by order of the court, entirely relieved from 
the performance of his duty in this respect." 

Further, in the same opinion and upon the same question, the 
court said: 

"Jury duty might be imposed and is in some jurisdictions 
without compensation at all, and construing the statute in this 
instance as we would in any other, we are unable to conclude 
that it has application beyond the actual physical attendance of 
the juror on a court of record." 

In the same vein is Vinett v. Jordan, III Iowa, 409, 82 N. W. 953. 

The legislature may withhold or grant compensation to jurors 
as it sees fit. 

"Jury service being a civic duty there is no right to com­
pensation for such service in the absence of statute." (51 Am. 
Jur., Jury 6 57.) 

"The right of compensation for services as a juror is purely 
statutory, and it is for the legislature to determine in what cases 
such compensation shall be made, as well as the amount and 
mode of payment, or it may withhold any thereof." (Hilton v. 
Curry, 124 Cal. 84, 56 Pac. 784.) 

In Mason v. Culbert, 41 P. 444, 108 Cal. 247, the court aptly stated: 

"After he has been drawn he may be excused for a definite 
period, and after a jury has been impaneled the remaining jurors 
may be excused until some future day. In such cases they are 
not in 'attendance' upon the court during any period that they 
are excused therefrom with the opportunity to be engaged in 
ordinary vocations." 

Nothing has been found challenging these authorities on this 
point. A juror is not in attendance during any period he has been 
excused. 

Regarding your second question on travel allowance, Section 
25-401, RCM, 1947, provides in part that the juror shall receive "five 
cents per mile each way for traveling from and to their residence and 
county seat." 

The statute places no limitation upon the number of trips the 
juror may be compensated for. It merely says for each way. No other 
statute enacted in connection with it indicates that a limitation is 
necessary. Particularly, Section 25-405, RCM, 1947, which requires 
the clerk to compute and record the amount due for mileage contains 
no hint that a limitation is necessary. 
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The juror who is obliged to travel to and from his residence to 
the county seat received no greater compensation than the juror who 
resides within the county seat. The travel allowance plainly is to 
reimburse him for the greater expense he must go to. If he travels 
back and forth each day he is put to that expense each day and 
should be compensated. To hold that he may receive the allowance 
once a term or once a week is to read language into the statute l and 
that is forbidden. Section 93-401-151 RCMI 19471 provides: 

IIIn the construction of a statute or instrument the office of 
the judge is simply to ascertain and declare what is in terms or 
in substance contained therein l not to insert what has been omittedl 

or to omit what has been inserted; and where there are several 
provisions or particulars I such a construction iS I if possible l to be 
adopted as will give effect to al1. 11 

For these reasons I believe that although the legislature could 
have restricted the number of compensable trips to any certain period 
they did not do SOl and thereforel the juror may receive mileage for 
each day each way he travels. 

It is therefore my opinion that a juror cannot be compensated 
for any period he has been excused from attendance upon the court. 

It is also my opinion that a juror may receive mileage for each 
way to and from the county seat to his residence for each trip made 
necessary by his attendance upon the court. 

Very truly yours l 

FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 35 

Section 68·501 (h), Revised Codes of Montana, 1947-Public Employees 
Retirement System 

Held: A public employee may fulfill the three (3) year membership 
service required by Section 68·501 (h), RCM, 1947, by making 
retroactive payment at the time he elects to qualify his prior 
service. 

Mr. John F. Sasekl Secretary 
Public Employees Retirement System 
Sam W. Mitchell Building 
Helena l Montana 

Dear Mr. Sasek: 

November 121 1957 

You ask if a public employee must first elect membership and 
thereafter be employed for three (3) years before he can seek retire­
ment credit for prior service under the Public Employees Retirement 
System. 
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