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Opinion No. 2

Schools and School Districts—Re-Division of County Into High School
Districts—Elections By School Districts

Held: 1. If a commission is called to re-divide a county into high
school districts and reaches the conclusion not to change the
previously established boundaries the voters of common school
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districts do not have the right to petition for an election to
determine in which high school district the common school
district shall be included.

2. An equally divided vote of a commission called to re-divide
a county into high school districts results in affirming the pre-
viously established divisions and an election comnot be held
for the voters of a common school district to designate the high
school district of which it should be a part.

3. There may be more than one operating, accredited high
school in a high school district and the board of trustees of
each high school has concurrent jurisdiction with any other
board of trustees of a high school in the affairs of the high
school district.

February 11, 1957
Mr. Paul J. Murphy
County Attorney
Judith Basin County
Stanford, Montona

Dear Mr. Murphy:

You have requested my opinion concerning the procedure to be
followed in re-districting your county into high school districts. You
advise me that there was a re-districting in 1954 and that it is now
proposed to alter the boundaries again. You ask in particular:

1. If no change is made in the boundaries by the commis-
sion, will any common school district have the right to request
an election to determine the high school district of which it should
be a part?

2. If the vote by the commission is equally divided and
results in o tie vote, would a common school district have the
right to an election to specify the high school district of which
it would be a part?

3. If the commission creates a new high school district which
will have within its boundaries two accredited high schools, which
of the two will have the control of the high school district?

In answering your first question it is necessary to consider Sec-
tion 75-4602 R.C.M., 1947, as amended by Chapter 236, Laws of 1955.
This statute defines the principles which shall guide the commission in
designating the school districts which shall form each high school
disirict. The 1955 amendment gave to each common school district
the right to hold an election determining to which high school district
the common school should be annexed. The opportunity for such an
election would arise under two different situations. The first of these
occurs when an operating high school ceases to exist within the boun-
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daries of the high school district end the county superintendent con-
solidates or annexes the high school district or component common
school districts to one or more operating high school districts. This
provision is not applicable under the facts of your problem.

The second right to an election occurs when the voters of a
common school district are dissatisfied “with the proposed action of
said commission’’ in dividing into and establishing high school districts.
As this election is dependent on action by the commission which re-
sults in dissatisfaction, the failure to establish high school districts
would preclude on election. There would be nothing to complain
about. Section 75-4607 R.C.M., 1947, authorizes an alteration of
boundaries or a re-division of a county which had previously been
divided into high school districts. The procedure to be followed is
the same as that for an original division. The election after a re-
division is also dependent on dissatisfaction “with the proposed action
of said commission”. If the commission makes no change, then there
is no "‘proposed action” and there can be no election.

Your second question is answered by the case of State ex rel
School District No. 8 vs. Lensman, 108 Mont. 118, 88 Pac. (2d) 63,
where it was held that an order of two county superintendents es-
tablish a joint school district was affirmed on appeal to the boards
of county commissioners as the vote of the boards resulted in a tie
vote. This opinion held that an equally divided vote effects no change
in a former order.

Your third question offers a perplexing problem. It can best be
answered by considering the history of what is now Chapter 46 of
Title 75, Revised Codes of Montana, 1947, the high school building
district act. The first act was enacted as Chapter 47, Ex. Laws of
1933, for the purpose of supplying "an additional and cumulative
method of borrowing money’’. The legal entities created under the
statute were not operating school units, but were organized “for con-
struction, repair, improvement and equipment purposes only”, Section
75-4605, R.C.M., 1947. Subsequent legislatures have, by their enact-
ments, authorized levies to be imposed on high school districts for the
operation of the high school, such as Section 75-4603 R.C.M., 1947,
and additional trustees may be elected as authorized in the amend-
ment to Section 75-4601 R.C.M., 1947, by Chapter 188, Laws of 1951,
yet the limited purpose of such districts for borrowing money as
originally expressed has not been altered. This leaves the exact
status of high school districts in an uncertain position. There is no
express statement that there cannot be more than one high school
in each high school district, and in fact Section 75-4602 R.C.M., 1947,
provides “that each high school district so formed must have one or
more operating, accredited high schools within its boundaries”. As
it is legally possible to have two or more high schools within one
district there is no statutory directive as to the method of designating
which board of trustees shall have the exclusive control. Section 75-
4601 R.C.M., 1947, makes the trustees of the county high school or
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the trustees of a district high school the trustees of the high school
district and if there are two such boards they would have concurrent
control and jurisdiction.

It is therefore my opinion that:

1. If g commission is called to re-divide a county into high
school districts and reaches the conclusion not to change the pre-
viously established boundaries the voters of common school dis-
tricts do not have the right to petition for an election to determine
in which high school district the common school district shall
be included.

2. An equally divided vote of a commission called to re-
divide a county into high school districts results in affirming the
previously established divisions and an election cannot be held
for the voters of a common school district to designate the high
school district of which it should be a part.

3. There may be more than one operating, accredited high
school in a high school district and the board of trustees of each
high school has concurrent jurisdiction with any other board of
trustees of a high school in the affairs of the high school district.

Yours very truly,
FORREST H. ANDERSON
Attorney General
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