
146 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

It is therefore my opinion that a 
member of a fire department who 
has completed twenty years of ac­
tive service but has not reached the 
age of fifty years as a fully paid 
member of the fire department, may 
not retire from the service and be 
granted his pension effective when 
he reaches the age of fifty. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Opinion No. 92 

Schools and School Districts­
Deeds - Conditional Limitations -
"School Purposes" - Perpetuities 

HELD: 1. The use of school prop­
erty received by the district in a 
deed which stated that the premises 
shall "be used for school house 
grounds" may be used as a location 
for a teacherage without violating 
the restriction, as a teacherage is a 
part of a school plant. 

2. Premises conveyed to a school 
district to "be used for schoolhouse 
grounds" reverts to the grantor or 
his heirs upon the cessation of use 
for school purposes. 

3. A conveyance of land to a 
school district upon condition that 
the land be used only for school pur­
poses does not violate the rule 
against perpetuities. 

Mr. J. W. Hall 
County Attorney 
Liberty County 
Chester, Montana 

Dear Mr. Hall: 

You requested my OpInIOn con­
cerning the legal affect of a deed to 
a school district dated September 
19, 1911 in Which deed it is pro­
vided: 

"WITNESSETH, that as a part 
of the stipulations of this deed the 
parties of the second part herewith 
agrees to erect within the period of 
five years from date; on the lots 
above described, a public school 
building at a cost of not less than 
seven thousand dollars, and that 

the said premises shall at all times 
be used for schoolhouse grounds 
or otherwise this deed shall be­
come null and void." 

You advised me that a school 
building was constructed upon the 
property within five years after the 
date of the deed and the building 
was used as a school until 1951 and 
thereafter was used for storage pur­
poses by the school district. You 
ask in particular: 

1. If the phrase in the deed "for 
schoolhouse grounds" precludes the 
use of the real property for the loca­
tion of a teacherage. 

2. If the school district has lost 
the right to use the land due to clos­
ing of school on the property in 
1951. 

3. If the rule against perpetuities 
has application to the right of re­
entry expressed in the deed. 

In answering your first question 
concerning the use of the property 
"for schoolhouse grounds" it is neces­
sary to consider the case of State ex 
reI. Jay vs. Marshall, 13 Mont. 136, 
32 Pac. 648, where our court gave 
~ liberal interpretation to the term 
"schoolhouse" and said: 

"When the statute provides that 
the school trustees shall have 
power to remove 'school-houses' 
only when directed by a vote of 
the district so to do, we are of 
opinion that the term 'school­
house' does not mean simply the 
house, but refers rather to the 
school plant, including the general 
e qui p men t, furniture, maps, 
charts, globes, and pupils and 
teacher." 

The above-quoted case was re­
ferred to with approval in the case 
of McNair vs. School District No. 1. 
87 Mont. 423, 288 Pac. 188, and 
where it was held that school 
grounds and school plant include all 
physical equipment necessary to 
the operation of a school. A teach­
erage, as a place of residence for a 
teacher, would usually be a part of 
a schoolhouse or be located on the 
school grounds and therefore a part 
of the school plant. It is reasonable 
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to assume that the construction of a 
teacherage on real property would 
comply with the requirements in 
the deed that the property be used 
for schoolhouse grounds. 

Your second question must be con­
strued in conformity with the ex­
press language used in the deed. 
In substance, the deed states that 
if the premises are not used for 
school purposes the conveyance is 
terminated. In Section 67-519, 
R.C.M., 1947, a conditional limita­
tion is recognized as follows: 

"A remainder may be limited on 
a contingency which, in case it 
should happen, will operate to 
abridge or determine the prece­
dent estate; and every such re­
mainder is to be deemed a condi­
tional limitation." 

Many cases have recognized the 
right of reverter contained in deeds 
such as the one under consideration 
here. The general 19 Am.Jur. 497. 
in the following language: 

"Of course, where a deed given 
without consideration contains a 
recital of the purpose for which the 
land is to be used and clearly pro­
vides for a reverter to the gi:antor 
or his successors in interest upon 
failure of such use, the intention of 
the grantor that such stipulation 
shall be regarded as a limitation is 
clear. and a determinable fee only 
has been created, so that if the 
property ceases to be used for the 
recital purpose, the grant ex­
pires." 

From this statement it must be 
concluded that upon the cessation of 
use of the premises for school pur­
poses in the year 1951, the heirs of 
the grantor had the'right to claim 
the title to the property. A case that 
is similar to the facts presented here 
is that of Kennedy vs. Kennedy, 
183 Ga. 432, 188 S.E. 722, 109 A.L.R. 
1143, where land was conveyed to 
a school district "to be held by said 
trustees so long as said land is used 
for school purposes." The court, in 
its opinion. held that upon the aban­
donment of the school the title to 
the land vested in the grantee of 
a deed executed by the original 
grantor subsequent to the deed to 
the trustees. 

The rule against perpetuities has 
no application to a right or re-entry 
as provided in the deed to your 
school district. The rule is well ex­
pressed in 41 AM.Jur. 75, as follows: 

" ... Thus, a conveyance of land 
to a school district upon condition 
that the land be used only for 
school purposes, the land to re­
vert to the grantor if the district 
ceases to use the land for school 
purposes or uses it for any other 
purpose, does not violate the rule 
against perpetuities, as the pos­
sibility of reverter vests in the 
grantor, which he may convey 
and which descends to his heirs 
or which he may transmit by 
will ... " 

It is therefore my opinion: 

1. That the use of school property 
received by the district in a deed 
which stated that the premises shall 
"be used for schoolhouse grounds" 
may be used as a location for a 
teacherage without violating the re­
striction, as a teacherage is a part 
of a school plant. 

2. That premises conveyed to a 
school district to "be used for 
schoolhouse grounds" reverts to the 
grantor or his heirs upon the cessa­
tion of use for school purposes. 

3. That a conveyance of land to a 
school district upon condition that 
the land be used only for school pur­
poses does not violate -the rule 
against perpetuities. 

It would appear to me that the 
original grantor by his deed intend­
ed to make the premises available 
for the use of the school district 
and the heirs of the grantor might 
feel it advisable to convey by quit 
claim deed their possible right of re­
veter and thus make available to the 
school district the property their 
ancestor intended the school dis­
trict to have. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 




