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Opinion No. 77

Taxation—Corporation License Tax—
Deduction For Reserves

HELD: 1. An insurance company
may not take any deduction for re-
serves required by law if it is re-
ovorting on a separate accounting
basis.

2. An insurance company may take
a deduction for reserves required by
law if it is reporting on an apportion-
ment basis.

June 19, 1956

State Board of Equalization
State Capitol Building
Helena, Montana

Gentlemen:

This will acknowledge your re-
auest for an opinion dated January
28, 1956.

You ask for answers to the follow-
ing questions:

1. May an insurance company
take whe deduction for reserves re-
quired by law set forth in Section
84-1502 (6), R.C.M., 1947, if it is
reporting on a separate accounting
basis?

2. May an insurance company
take the deduction for reserves re-
quired by law as set forth in Sec-
tion 84-1502(6) R.C.M., 1947, if it
is reporting on an apportionment
basis?

(1) An insurance company may
not take any deduction for reserves
required by law if it is reporting on
a separate accounting basis.

The deduction for reserves may

only be taken from “gross income
received by such corporation within
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the year from all sources”. If such
corporation is reporting on separate
accounting basis, it is not reporting
“gross income . . . from all sources”
and thus it is not entitled to take
the reserve deduction.

(2) An insurance company may
take a deduction for reserves re-
quired by law if it is reporting on
an apportionment basis.

If it is reporting on an apportion-
ment basis, it is reporting “gross in-
come . . . from all sources” and thus
is entitled to the deduction.

Very truly yours,
ARNOLD H. OLSEN,
Attorney General.
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