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suIt as it would defeat the purpose 
of high school districts which is to 
issue bonds for construction. 

The fact that the petition submit­
ted contained dual purposes, that is, 
to transfer territory of a common 
school district and also territory of 
the high school district, should not 
mitigate against its effectiveness for 
the transfer of property of a com­
mon school district. Camp Crook 
School District v. Shevling, 65 S.D. 
14, 270 N.W. 518, State v. Lensman, 
108 Mont. 118, 88 Pac. (2d) 63. 

It is therefore my opinion that 
the boundaries of a high school dis­
trict may be changed or altered 
under the provisions of Section 75-
4607, R.C.M., 1947, and that the 
method there provided is exclusive. 

It is also my opinion that the in­
clusion in a petition for the transfer 
of territory of a common school dis­
trict of a request for the transfer 
of the territory of a high school dis­
trict d~e~ not affect the validity of 
the petItIon for the transfer of terri­
tory of the common school district. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Opinion No. 75 

County Surveyor - Officers -
Payment of County Surveyor 

HELD: A county surveyor is en­
titled to payment for supervisory 
services performed in the construc­
tion of city streets, under the pro­
visions of Section 53-122 (b), R.C.M., 
1947, and the fee to which he is en­
titled should not be paid into the 
county treasury for the use and 
benefit of the county's general fund. 

Mr. N. A. Rotering 
County Attorney 
Silver Bow County 
Butte, Montana 

Dear Mr. Rotering: 

May 29, 1956 

You have asked my opinion upon 
the following question: 

Is the county surveyor entitled to 
receive payment for his own per­
sonal use of the fee provided for 

in Section 53-122 (b), R.C.M., 1947, 
as amended by Chapter 221, Laws 
of 1951, Chapter 215, Laws of 
1953, and Chapter 41, Laws of 
1955, or should this fee be paid 
into the county treasury for the 
use and benefit of the county's 
general fund? 

The applicable portion of Section 
53-122 (b), supra, as amended, is as 
follows: 

"The license fees held in the 
city road fund, as hereinbefore 
provided, at the end of each thirty 
(30) day period beginning March 
1, 1955, be paid by the county 
treasurer to the city treasurer to 
be held by such city treasurer in 
a separate fund designated as 
the 'city road fund,' shall be used 
by .the city council of such city 
havmg the population of thirty-five 
thousand (35,000) or more, or by 
the city council of such city which 
lies within one (1) mile of the 
city limits of an incorporated city 
of the state of Montana, having a 
population of thirty-five thousand 
(35,000) or more, according to 
the federal census of 1930, or by 
the city council of such city hav­
ing a popluation of ten thousand 
(10,000) or more, according to the 
federal census of 1950 and situ­
ated in the county which has an 
area of less than seven hundred 
and fifty (750) square miles, only 
f~r the construction of permanent 
hIghways and streets within the 
boundaries of such incorporated 
city. Provided, that all construc­
tion of public highways and 
streets, the cost of which is to 
be paid out of the fund derived 
from the license fees as herein 
provided, shall be under the su­
pervision of the county surveyor 
of the county within whose boun­
daries such city is situated sub­
ject to the control of the said city 
council and surveyor to desig­
nate the public highway or street 
upon which the work is to be 
done, and the type of pavement 
to be used, and provided further, 
that the cost of supervision of the 
county surveyor shall not exceed 
five per cent (50/0) of the cost 
of said work." 
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In addition to the main question 
stated above, the question is raised 
whether payment to the county sur­
veyor would violate one or all of the 
following sections: 

"25-201. Disposal Of Fees Col­
lected By County Officers. No 
county officer shall receive for his 
own use, any fees, penalties or 
emoluments of any kind, except 
the salary as provided by law, 
for any official service rendered 
bv him, but all fees, penalties 
and emoluments of every kind 
must be collected by him for the 
sole use of the county and must 
be accounted for and paid to the 
county treasurer as provided by 
Section 25-203 of this code and 
shall be credited to the general 
fund of the county." 

"25-202. What Officers To Re­
ceive Fees For Their Own Use. 
The county surveyor, coroner, 
public administrator, justice of 
the peace, and constable may col­
lect and receive for their own 
use, respectively. for official serv­
ices, the fees and emoluments pre­
scribed in this chapter. All other 
county officers receive salaries." 

"25-209. No Fees To Be 
Charged State, County Or Public 
Officer. No fees must be charged 
the state, or any county, or any 
subdivision thereof, or any public 
officer acting therefor, or in ha­
beas corpus proceedings for offi­
cial services rendered, and all 
such services must be performed 
without the payment of fees." 

Further, it must be pointed out 
that the provisions of Section 32-303, 
RC.M., 1947, provide in part that 
the county surveyor shall "perform 
!Ouch other duties as are now, or 
which may hereafter be required by 
law ... " 'at the annual salary fixed 
in that section. 

It should be noted, first, that Sec­
tions 25-201, 25-202 and 25-209, supra, 
were enacted in 1895, and have re­
m a i ned substantially unchanged 
since. Section 32-303, supra, was en­
acted in 1927, and was last amended 
in 1931. The portion of Section 53-

. 122, supra, with which we are con­
cerned was enacted in 1933. Since 

it is the latest expression of the legis­
lative will, its provisions, in case of 
conflict, are controlling. (State v. 
Miller, 69 Mont. 1, 220 Pac. 97). 

Prior to the enactment of Section 
53-122 (b) in its present form, the 
county surveyor had no jurisdiction 
over, and no duties with regard to 
city streets. The statutes then in ef­
fect, Sections numbered 11-906 and 
84-4735 in the Revised Codes of 1947, 
provided, in substance, that no street 
or alley in a city or town is a county 
road, or part of a county road dis­
trict (Section 84-4735, supra), and 
that the city or town council had 
exclusive jurisdiction of the city 
streets (Section 11-906, supra). The 
exclusive jurisdiction of the city 
council over streets was also af­
firmed by our Supreme Court in 
the case of Snook v. City of Ana­
conda, 26 Mont. 128, 66 Pac. 756, 
and Ford v. City of Great Falls, 46 
Mont. 292, 127 Pac. 1004. 

The duties of the county surveyor 
previous to the enactment of Sec­
tion 53-122, supra, related entirely to 
county roads outside of city and 
towns. (See Sections 32-303, supra, 
and 16-3301, et seq. R.C.M., 1947). 

By the enactment of Section 53-122, 
supra, the county surveyor was 
given comprehensive duties, includ­
ing the supervision of the construc­
tion of all public streets and high­
ways within city limits which were 
paid for out of the license fees in the 
city road fund. These duties were 
an addition to his existing duties 
with regard to county roads and 
highways. It is evident from the 
language of the act that a sum of 
not to exceed 5% of the cost of the 
work could be expended for the 
cost of supervision by the county 
surveyor. Since the duties which 
the surveyor must perform for the 
county were not diminished by the 
act, it seems illogical to assume that 
this amount was intended to be paid 
to the county. On the other hand. 
it is an established rule of law that 
a public officer may receive increased 
compensation for increased duties, 
even if he is within a constitutional 
prohibition against increasing his sal­
ary during his term. (Dunkel v. 
Hall Co., 89 Neb. 585, 131 N.W. 973; 
Tayloe v. Davis, 212 Ala. 282, 102 
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So. 433, 40 A.L.R. 1052). As the 
county surveyor has been given ex­
tra duties, which must be performed 
for the city, and not the county, 
while at the same time performing 
all of his existing statutory duties 
for the county, it seems evident that 
the statute, which contemplated pay­
ment for the costs of his services, 
meant the payment to be made to 
him. 

This has been the understanding of 
the public officials charged with the 
administration of this act since its 
inception, and such payments have 
been made to the county surveyor 
himself. This provision of the stat­
ute has been before the legislature 
on five occasions since its original 
enactment and, on each occasion, the 
legislature has re-enacted the lan­
guage of Section 53-122, supra, with­
out change. When the legislature re­
enacts a statute which has been in­
terpreted in a particular manner by 
the executive agency, charged with 
its enforcement, and does not change 
the provisions so interpreted, it is 
presumed that the legislature is sat­
sified with the interpretation, and 
intends to confirm it. (State v. 
P,rannon, 86 Mont. 200, 283 Pac. 202; 
Redford v. Colo. Fuel and Iron 
Corp.. 102 Colo. 538, 81 Pac. (2d) 
752, Helvering v. Bliss, 293 U.S. 144, 
56 S. Ct. 17). 

It is therefore my ooinion that the 
county surveyor is entitled to pay­
ment for supervisory services per­
formed in the construction of city 
~treets, under the provisions of Sec­
tion 53-122 (b), R.C.M., 1947. and 
the fee to which re is entitled should 
not be paid into the county treasury 
for the use and benefit of the coun­
ty's general fund. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Opinion No. 76 

Schools and School Districts­
School Trustees, Powers Of -

Surplus Property 

HELD: The board of trustees of 
a school district may designate a 
school officer to act as agent of a 
school district to execute the neces-

sary documents, receipts and agree­
ments for the acquisition of surplus 
property authorized to be trans­
ferred for educationl use under the 
Federal Property and Administrative 
Services Act of 1949, as amended. 

June 13, 1956 

Miss Mary M. Condon 
State Superintendent of 

Public Instruction 
State Capitol 
Helena, Montana 

Dear Miss Condon: 

You requested my opinion concern­
ing the power of school trustees to 
designate the superintendent, princi­
pal or other school officers to act as 
the authorized representatives of 
the school district in signing receipts, 
applications, agreements and bills 
of sale pertaining to the transfer of 
surplus property under the Federal 
Property and Administrative Serv­
ices Act of 1949, as amended. 

It is to be noted that the Mon­
tana Legislature in Chapter 136, 
Laws of 1953, established a state 
agency .for surplus property and 
made it the duty of this agency to 
cooperate with the departments or 
agencies of the United States gov­
erning the allocation, transfer, use 
and accounting for, property donat­
ed to the State. This act established 
the public policy in Montana of ac­
cepting such property and cooperat­
ing in every way with the Federal 
Agencies. Also, Section 75-1825 
R.C.M., 1947, specifically authorizes 
school districts to accept gifts. There 
can be no doubt that federal assist­
ance in the nature of surplus prop­
erty may be accepted by school 
districts. 

Every school district is governed 
by a board of trustees Section 
75-1801, R.C.M., 1947, and is a pub­
lic corporation. The authority of 
the board of trustees is limited and 
the board has such powers as are 
specifically conferred by statute or 
necessarily implied. Finnely vs. 
School District No. I, 51 Mont. 411, 
153 Pac. 1010. The duties and pow­
ers of trustees are enumerated in 
Section 75-1632, RC.M., 1947, and 
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