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delinquent taxes accrued on the 
other twenty acres which were er­
roneously included in the 1922 patent 
and excluded from the 1955 patent. 

This opinion should not be con­
strued as a general ruling upon the 
questions of tax liabilities involved, 
but is restricted to the facts set out 
in the letter of request. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Opinion No. 63 

Schools and School Districts­
Elections in School Districts in the 
First Class-Registration Neces:;ary 

HELD: 1. Only registered electors 
may vote at annual elections in 
school districts of the first class. 

2. It is the duty of the county 
clerk to prepare poll books for a 
school trustee election in school dis­
tricts of the first class. 

March 1, 1956 

Mr. Edward J. Ober, Jr. 
County Attorney 
Hill County 
Havre, Montana 

Dear Mr. Ober: 

You have requested my opinion as 
to whether qualified electors at the 
annual school district election in a 
district of the first class must be 
registered electors. You have also 
asked if it is necessary for the coun­
ty clerk and recorder to prepare poll 
books for such an election. 

Section 75-1618, RC.M., 1947, 
enumerates the qualifications of elec­
tors at school elections and reads as 
follows: 

"Every citizen of the United 
States of the age of twenty-one 
years or over who has resided in 
the state of Montana for one year, 
and thirty days in the school dis­
trict next preceding the election, 
may vote thereat." 

The above quoted statute does not 
state that electors at school district 
elections must be registered. ·This 

statute, which was formerly Section 
857, RC.M., 1907, contained the re­
quirement that electors in school dis­
tricts of the first-class must be reg­
istered. Chaper 76, Laws of 1913, re­
pealed this section and enacted a new 
section which omitted the require­
ment that the electors in a first-class 
district were limited to those who 
were registered. 

Under Section 9 of Article IX of 
the Montana Constitution, the legis­
lative assembly was given the power 
to pass registration laws. The con­
stitutional provision was considered 
in the case of State ex reI. Lang v. 
Furnish, 48 Mont. 28, 134 Pac. 297, 
where the court said: 

" ... It is a principle long estab­
lished that registration is no part 
of the qualifications of an elector 
and adds nothing to them; it is 
merely a method of ascertaining 
who the qualified electors are, in 
order that abuses of the elective 
franchise may be guarded against 

" 

Section 23-526, RC.M., 1947, which 
is a portion of the chapter on regis­
tration, provides in part as follows: 

"No person shall be entitled to 
vote at any election mentioned in 
this act unless his name shall, on 
the day of election, except at school 
election in school districts of the 
second and third class, appear in 
the copy of the official precinct 
register furnished by the county 
clerk to the judges of election, and 
the fact that his name so appears 
in the copy of the precinct regis­
ter shall be prima facie evidence 
of his right to vote; ... " 

An examination of the history of this 
statute reveals that it was first en­
acted as Section 35, Chapter 113, Laws 
of 1911, and did not contain the phrase 
"except at school election in school 
districts of the second and third 
class." Under the 1911 statute, regis­
tration was a prerequisite to vote at 
any school election. The legislature of 
1915 amended the registration laws 
and that portion of Section 23-526 
R.C.M., 1947, with which we are 
concerned, was amended to read as 
it is now. To clarify the act and 
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designate the elections which are 
covered by the laws on registration, 
what is now Section 23-530, R.C.M., 
1947, was first enacted in 1915. This 
section reads as follows: 

"The word 'election', as used in 
this law, where not otherwise qual­
ified, shall be taken to apply to 
general, special, primary no~inat­
ing, and municipal elections, and 
to elections in school districts of 
the first class." 

As Section 23-526, R.C.M., 1947, pre­
cludes any vote being cast by an un­
registered elector, and elections in 
school districts of the first class are 
specifically included, there can be 
no doubt of the necessity of registra­
tion. It is the duty of the county 
clerks to prepare poll books prior 
to the election as provided in Sec­
tion 23-515, R.C.M., 1947. 

It is therefore my opinion that 
only registered electors may vote at 
annual elections in school dIstricts of 
the first class. 

It is also my opinion that it is the 
duty of the county clerk to prepare 
poll books for a school trustee elec­
tion in school districts of the first 
class. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Opinion No. 64 

Disabled Veterans -
Veterans Preference Act­

Public Employment­
Firemen Qualifications - Statutes 

HELD: A veteran applicant for 
the position on the fire department, 
over the age of 31, who has a non­
service connected disability which 
does not incapacitate the veteran 
from performing the rigorous duties 
of a fireman, is not prohibited nor 
restricted by Chapter 29, Laws of 
1955, from being appointed as a fire­
man on the municipal fire depart­
ment, and further, must be given 
preference in appointment and em­
ployment. 

March 7, 1956 

Honorable John J. Holmes 
::.tate Auditor and Ex-Officio 

Commissioner of Insurance 
State Capitol Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Holmes: 

This will acknowledge your letter 
of January 27, 1956, wherein you re­
quested an official opinion relative 
to the veterans preference laws per­
taining to public employment. 

In your letter of request, you point 
out that Section 11-1905, R.C.M., 1947, 
as amended by Chapter 29, Laws of 
1955, which was approved February 
17, 1955, has reduced the age qualifi­
cation for a fireman from 45 years 
of age, to 31 years of age, at the 
time of original appointment. Sec­
tion 11-1905, R.C.M., 1947, as amend­
ed, reads as follows: 

"Qualifications Of Firemen. The 
qualifications of firemen shall be 
that they shall be qualified voters 
of the city or town, not, at the 
time of original appointment, over 
thirty-one (31) years of age, and 
shall have passed a physical exam­
ination by a practicing physician 
duly authorized to practice in this 
state, which examination shall be 
in writing and filed with the city 
or town clerk. Such examination 
shall disclose the ability of such 
applicant to perform the physical 
work usually required of firemen 
in the performance of their duty." 

You further point out that a vet­
eran over the age of 31, with a non­
service connected disability which 
would not incapacitate the veteran 
from performing the rigorous duties 
of a fireman, and several non-vet­
erans under the age of 31, have ap­
plied for the position of fireman un 
a municipal fire department. 

Your specific question is whether 
Section 11-1905, R.C.M., 1947, as 
amended by Chapter 29, Laws of 
J g55, supra, would prevent such di~­
abled veteran, over the age of 31, 
from receiving preference under Sec­
tion 77-501, R.C.M., 1947, as amended 
by Chapter 120, Laws of 1955, in ob­
taining public employment on a fire 
department. .. . 
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