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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 50

Counties — Fees — Clerk and Re-
corder ~— Judicial Determina-
tion of Birth Date

HELD: No fee is collectible by
the county clerk and recorder for
filing the copy of a judicial deter-
mination of date of birth required
by Section 93-101-4, R.C.M., 1947.

December 28, 1955.

Mr. John J. Cavan, Jr.
County Attorney
Yellowstone County
Billings, Montana

Dear Mr. Cavan:

You have requested my opinion
upon the following question:

Must the county pay to the clerk
and recorder of the county a filing
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fee for filing a copy of the judg-
ment in an action brought for the
judicial determination of a birth
date, as provided by Chapter 101,
Title 93, Revised Codes of Mon-
tana, 1947, as amended?

Section 93-101-4, R.C.M., 1947, pro-
vides:

“Fees — Certification of Judg-
ment. The petitioner, upon the
filing of the petition must pay to
the clerk of court a fee of one dol-
lar ($1.00), and upon the entry of
judgment the applicant must pay
to the clerk of court an additional
fee of one dollar ($1.00). No charge
shall be made for posting of the
notices required hereunder. If the
applicant shall provide a true copy
of the judgment rendered, then the
clerk of court must certify the
same without additional charge.
The clerk of the court shall cer-
tify to two copies of such judg-
ment, and file one with the bureau
of vital statistics, state board of
health, Helena, Montana, and the
other with the county clerk and
recorder of the county in which
the judgment was obtained.” (Em-
phasis supplied.)

Your question concerns only the
filing of the copy of the judgment
which is transmitted to the county
clerk and recorder for filing by the
clerk of court.

Section 25-231, R.C.M., 1947, pro-
vides that the fees of county clerks
“must be charged and collected for
the use of their respective counties.”
In such a case, a payment by the
county from its treasury of a fee
which must be collected for the
benefit of the county and placed in
the county treasury appears to be a
useless act—at best a mere transfer
of county funds from one pocket to
another. Furthermore, Section 25-
209, R.C.M., 1947, provides that:

“No fees must be charged the
state, or any county, or any sub-
division thereof, or any public
officer acting therefor, or in
habeas corpus proceedings for of-
ficial services rendered, and all
such services must be performed
without the payment of fees.”

This statute relieves states, coun-
ties and other governmental sub-
divisions from the payment of fees

for the recordation of papers in the
county clerk and recorder’s ofice
(Crow Creek Irr. Dist. v. Crittenden,
71 Mont. 66, 227 Pac. 63).

There is no roubt that in keeping
vital statistics the county and the
state are performing a proper gov-
ernmental function. The present law
pertaining to vital statistics, Section
69 - 501 through Section 69 -539,
R.C.M., 1947, was passed as Chapter
44, Laws of 1943, under the Title:

“An Act to Secure Complete
Data Pertaining to Births, Deaths,
Stillbirths, Legitimations, Adop-
tions, Marriages, Divorces and An-
nulments of Marriage: to Author-
ize and Regulate the Use of Vital
Statistics Records as Evidence;
Define Terms, Providing Penal-
ties, Publication of Regulation and
Appointment of Registrars; to
Authorize the State Board of
Health to Make Regulations for
the Enforcement of This Act, and
Repealing Sections 2515 to 2539,
Both Inclusive, of the Revised
Codes of Montana of 1935.” (Em-
phasis Supplied.)

This measure was a companion act
to Chapter 16, Laws of 1943, (now
Sections 93-101-1 to 93-101-6, R.C.M,,
1947). Sections 69-501 et seq. provide
for the gathering of complete infor-
mation upon all births in this state
and other vital information pertain-
ing to the residents of the state, In
providing for filing of judgments of
determination of birth date, Section
93-101-4, supra, directs that the pub-
lic birth records shall be completed
by the addition of the information
contained in these judgments.

Since in filing copies of judgments
of judicial determination of dates of
birth the county clerk and recorder
is performing a service for the coun-
ty, and not for the individual whose
birth date has been determined, Sec-
tion 25-209, supra, applies and no fee
is payable.

It is therefore my opinion that no
fee is collectible by the county clerk
and recorder for filing the copy of
the judgment of a judicial determi-
nation of date of birth required by
Section 93-101-4, R.C.M., 1947.

Very truly yours,
ARNOLD H. OLSEN,
Attorney General.





