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Opinion No. 44

Taxation—Tax Deed Lands—Public
and Private Sales of Tax
Deed Lands

HELD: 1. A Board of County
Commissioners may not sell proper-
ty acquired by tax deed after reap-
praisal without first readvertising
the property for sale at public auc-
tion.

2. There cannot be a private sale
of tax deed lands unless the property
so sold has previoulsy been offered
for sale at public auction at the same
appraised price.

3. It is the duty of the board of
county commissioners to set the ap-
praised value to tax deed lands at
the fair market value, and any sale
made at less than the fair market
value is in violation of the duty of
the commissioners to secure for the
county the best possible price.

4. A board of county commission-
ers need not reappraise property be-
fore selling it at private sale, but
must offer any tract of tax deed land
at public sale after any reappraisal
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before offering it for private sale
at that price.

5. It is the duty of a board of
county commissioners to reappraise
tax deed property whenever the ap-
praised value does not reflect the
fair market value.

6. The provisions of Section 16-
1009, R.C.M., 1947, apply only to
those tax deed properties which
have a value of less than fifty dol-
lars ($50.00) and have been offered
at least once at public auction un-
der the provisions of Section 84-
4190, R.C.M,, 1947.

December 19, 1955.

Mr. R. E. Towle
Superintendent of Banks
State Capitol Building
Helena, Montana

Dear Mr. Towle:

You have requested my opinion
upon the following questions:

1. Can a board of county com-
missioners sell property acquired
by tax deed after reappraisal,
without first readvertising the
%)ro%erty for sale at public auc-
ion

2. Can a board of county com-
missioners sell at private sale to
individuals in advance of making
appraisal of tax deed property?

3. Do the provisions of Section
16-1009, R.C.M., 1947, apply to the
sale by the county of property ac-
quired by tax deed?

Your first question concerns situa-
tions in which property acquired by
the county by tax deed has been of-
fered at least once at public auction
and not sold. The applicable statute
is Section 84-4193, R.C.M., 1947:

‘“Unsold Land — How Disposed
Of—Interest Rate. In the event
any of said lands are not sold at
such public sale the county com-
missioners may at any time either
again appraise, advertise, and of-
fer the same at public auction or
sell the same at private sale at the
best price obtainable at not less
than ninety per cent (90%) of the

last appraised value and on such
terms as may be agreed upon, pro-
vided the rate of interest on de-
ferred payments shall be four per
cent (4%) per annum and provid-
ed, further, that the terms other
than price as to each class of land,
grazing, farming, and irrigated,
shall be uniform in each county.”

This section gives the county com-
mlssmners two options—they may
again “appraise, advertise, and of-
fer” the land at public auction or
sell at a private sale with the mini-
mum selling price being ninety per
cent (90%) of the last appraised
price. The intent of the act is clear
that every reappraisal must be fol-
lowed by an offering at public auc-
tion, and that no private sale may
be made at any appraised price, un-
less the land has at least once been
offered at auction at that price.

In selling tax deed lands, it is the
duty of the county commlssmners to
realize the best possible price. (Ber-
ger v. Johnson, 116 Mont. 270, 151
Pac. (2d) 586). Land may not be
sold at private sale if competitive
bids may be secured. Since, after
reappraisal, there is always the pos-
sibility that several prospective buy-
ers may be willing to bid at the new
price, the statute is consistent with
the commissioners’ duty to secure
the best possible price.

Tt is therefore my opinion that a
board of county commissioners may
not sell property acquired by tax
deed after reappraisal without first
readvertising the property for sale
at public auction.

Your second question concerns
whether there is a duty to reappraise
property before selling at private
sale. As outlined above, there can-
not be a private sale unless the prop-
erty has previously been offered for
sale at public auction at that ap-
praised price.

Our statutes do not dictate the
times or conditions under which re-
appraisals shall be made; however,
Section 84-4190, R.C.M., 1947, de-
mands that “ . . . no sale shall be
made for a price less than the fair
market value thereof, as determined
and fixed by the board of county
commissioners prior to making the
order of sale . . . ” This section
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makes it the duty of the board of
county commissioners to set the ap-
praised value at the fair market
value, and any sale made at less
than the fair market value is in vio-
lation of the duty of the commission-
ers to secure for the county the best
possible price.

It is therefore my opinion that the
board of county commissioners need
not reappraise property before sell-
ing it at private sale, but must offer
any tract of tax deed land at public
sale after any reappraisal before of-
fering it for private sale at that
price.

It is further my opinion that the
board of county commlssmners is
under a duty to reappraise tax deed
property whenever the appraised
value does not reflect the fair mar-
ket value.

Your third question concerns sales
of tax deed property under Section
16-1009, R.C.M., 1947.

Chapter 171, Laws of 1941 re-
pealed Chapter 181, Laws of 1939,
which specifically provided that
property of a value of less than
$100.00 was not subject to the usual
provisions for sale of tax deed prop-
erty, but must be sold under the
provisions of Section 16-1009, supra.
Chapter 181, by its own terms, ap-
plied only fo tax deed propertv of
a value of more than $100.00. Chap-
ter 171, supra, which repealed Chap-
ter 181, provided for public sale:
“Whenever the county has acquired
any land by tax deed, ... ” (Section
1, Chapter 171.) Section 8 of Chao-
ter 171, provided that Section 16-1009
should’ apply only to: “... property
belonging to the county of the value
of less than fifty dollars ($50.00)
and property of the county acquired
gy means other than by tax

eed

There is a seeming inconsistency
between these two sections of the
same act. Under the rules of statu-
tory construction, they must be read
together and harmomzed, if possi-
ble. (State v. Board of Commission-
ers of Cascade County, 89 Mont. 37,
296 Pac. 1) Although Section 84.
4197, (Section 8. Chapter 171) per-
mits sale of land of less than $50.00
in value under Section 16-1009, su-
pra, Section 84-4190, (Section 1,

Chapter 171, as amended) requires
that any land acquired by tax deed
be offered at public sale.

It was evidently the intention of
the legislature in enacting these two
provisions in the same act to requlre
that all land be offered at public
sale at least once. Land which is
not sold at such public sale may then
be sold under the provisions of Sec-
tion 16-1009, supra, if its value is less
than $50.00.

It is therefore my opinion that the
provisions of Section 16-1009, R.C.M.,
1947, apply only to those tax deed
properties which have a value of less
than fifty dollars ($50.00) and have
been offered at least once at public
auction under the provisions of Sec-
tion 84-4190, R.C.M., 1947,

Very truly yours,
ARNOLD H. OLSEN,
Attorney General.
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