
64 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

It is therefore my opinion that the 
trustees of a cemetery district, un­
der the provisions of Chapter 165, 
Laws of 1955, must provide for a 
permanent care and improvement 
fund for such cemetery district and 
must provide by resolution for the 
transfer to the trustees of such fund 
not less than fifteen nor more than 
forty per cent of the moneys re­
ceived from the sale of cemetery lots 
designated as perpetual care lots by 
the cemetery district. The trustees 
of the district may transfer unex­
pended moneys of the cemetery dis­
trict remaining at the end of any fis­
cal year to such fund. 

It is also my opinion that cash on 
hand of the cash balances which are 
not impressed with 'trusts and which 
have not been transferred ,to the 
permanent care and imorovement 
fund must be considered together 
with other income in determining 
the amount to be raised by taxation 
for the budget of a cemetery district. 

It is also my opinion that the two 
mill tax levy for cemetery districts, 
provided in Section 9-209. R.C.M., 
1947, as last amended in Chapter 4, 
Laws of 1955, is a maximum levy 
and the Board of County Commis­
sioners may levy an amount less 
than two mills if such reduced levy 
together wtth other income will 
meet the expenditures and appro­
priations of the budget of the ceme­
tery district. 

It is therefore my opinion that it 
is advisable and the public interest 
will be protected if cemetery dis­
trict funds remain on deposit in the 
office of the county treasurer in the 
county where such cemetery district 
is located. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
A ttorney General. 

Opinion No. 41 
Taxation - Redemption From Tax 
Sale - County Treasurer - Deter­

mination of Ownership of Lost 
Tax Sale Certificate 

HELD: 1. A County Treasurer 
may pay redemption monies to a 
person who presents evidence ade­
quate to prove, in the Treasurer's 
judgment, .that he is the holder of a 

lost tax sale certificate, and the per­
son entitled to payment. 

2. No claim need be made to, nor 
approved by, the Board of County 
Commissioners for payment of re­
demption monies by the party en­
titled to the redemption money. 

November 17, 1955. 

Mr. H. W. Conrad, Jr. 
County Attorney 
Pondera County 
Conrad, Montana 

Dear Mr. Conrad: 

You have presented the following 
facts for my consideration: 

A tract of land was sold at tax 
sale, and was struck off to the 
county. The tax sale certificate 
was assigned by the county to a 
purchaser who assigned the cer­
tificate in blank. Two persons now 
claim to have received the assign­
ment, but the original certificate 
has been lost. One of the claim­
ants is the present owner of the 
land, and the other is the heir of 
a former owner. The present own­
er wishes to pay the redemption 
money on the tax sale certificate, 
thus removing the certificate from 
the record. 

Three other tax sale certificates 
were also issued on this land and 
were assigned to the mother of the 
present owner. These certificates 
cannot be found. 

Based upon these facts, you have 
asked my opinion upon the follow­
ing questions: 

1. May the county treasurer 
turn over the redemption money 
paid in on the first mentioned tax 
sale certificate to the present own­
er of the land,although the said 
owner is unable to produce the 
original assignment of the tax sale 
certificate assigned in blank by 
the original assignee of the coun­
ty, if the present owner submits 
an indemnity bond? 

2. In the event an indemnity 
bond is required, what type of 
bond should be posted and where 
should it be filed? Would this 
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bond be a lien upon the real estate 
of the persons signing the bond? 

3. Is it necessary that a claim 
be made for this redemption mon­
ey and that this claim be approved 
by the Board of County Commis­
sioners? 

4. May the County Treasurer 
pay the redemption money paid in 
on the last three above mentioned 
tax sale certificates to the admin­
istrator of the estate of the land­
owner's mother, although the ad­
ministrator cannot produce the 
original assignments of the tax 
sale certificates and, in this case, 
should the County Treasurer re­
quire that an indemnity bond be 
filed? 
The County Treasurer's duty to 

pay redemption money to the holder 
of the tax sale certificate is set out 
in Section 84-4133, R.C.M., 1947, as 
follows: 

"Redemption must be made in 
lawful money, and when paid to 
the county treasurer, he must 
credit the amount paid to the per­
son named in the county treas­
urer's certificate. and pay it on 
demand to the person or his as­
signees." 
The redemption monies paid to the 

treasurer are not county funds but 
belong to, and are held by the treas­
urer for, the holder of the tax sale 
certificate. The rule of law is stated 
in 85 C.J.S., Taxation, § 891, p. 302: 

"Money paid to the proper offi­
cer of a taxing authority for the 
redemption of land belongs to the 
holder of the tax certificate, and 
the officer holding redemption 
money may be compelled by man­
damus or by an action against him 
personally or on his official bond 
to pay over to the person entitled." 

The liability for safe-keeping of 
the funds and payment to the proper 
person when demanded is a liability 
of the treasurer in his official ca­
pacity. The county is not liable 
either for keeping or payment of the 
money unless they have been placed 
among ·the county funds by an out­
going treasurer at the end of his 
term. The general rule on the point. 
has been stated in this way: 

" ... The city or county is not 

liable to the holder of the tax 
certificate for the money paid for 
redemption unless it appears that 
it was paid into the treasury by 
the treasurer at the expiration of 
his term of office ... " (Eaton 
vs. Cass County, 9 N.W. 60, 11 Neb. 
229; 85 C.J.S., Taxation, § 891, 
p. 303.) 

From the rules of law above quot­
ed it is evident that ,the treasurer is 
under a duty to pay redemption 
money to the holder of the tax sale 
certificate upon demand, and may 
be compelled to pay if he refuses. 
Since the funds are not county 
funds, and the county is not, under 
ordinary circumstances, liable for 
their payment, it is the treasurer's 
responsibility to determine the prop­
er person to receive payment. Where 
conflicting claims are made, as in 
the present case, the treasurer should 
examine the claims of the parties 
and decide which claimant is the 
proper party to receive payment. If 
either party is dissatisfied with this 
decision, a remedy is available to 
him by mandamus or other appro­
priate legal action. If the treasurer 
decides that the evidence on both 
sides is insufficient. or if he is oth­
erwise unable to determine which 
is the proper claimant. he may leave 
both persons to their remedy in the 
courts. 

It is therefore my opinion that the 
County Treasurer may pay redemp­
tion monies to a person who presents 
evidence adequate to prove, in the 
treasurer's judgment, that he is the 
holder of a lost tax sale certificate, 
and the person entitled to payment. 

Your second question concerns the 
necessity for and the form of in­
demnity bond to be required upon 
payment of the redemption money 
by the treasurer to one of the claim­
ants. The statute does not require 
f.iling of a bond, though such a pro­
cedure would be an excellent protec­
tion to the treasurer or the county 
as the case might be. The accep­
t'ance of such a bond was endorsed 
by Attorney General Foot, (12, Re­
port and Offidal Opinions of the At­
torney General, 315): 

"The county treasurer must ac­
cept redemption money, and if the 
person entitled thereto cannot fur­
nish .the assignment of the tax sale 
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certificate he must furnish a bond 
before receiving the redemption 
money." 

Since there is no statutory'require­
ment for the bond, it would appear 
that any form of bond acceptable to 
the treasurer or the county as the 
case may be, would be a proper 
bond. The bond would be necessary 
for protection of the county only if 
the money had been placed in the 
county treasury by an outgoing 
treasurer, as outlined above. 

It is therefore my opinion that any 
form of bond acceptable to the party 
to be indemnified, either the treas­
urer or the county, would be proper. 

Your third question is answered 
by what has 'already been said. Since 
the redemption monies are never 
county funds, a claim need not be 
made. In 13, Report and Official 
Opinions of the Attorney General 
184, it was said: 

"Moneys paid to a County Treas­
urer for redemption of property 
from a certificate of sale which has 
been -assigned to an individual are 
not county funds and the right of 
the person entitled to receive them 
does not constitute a claim against 
the county. No claim therefor 
need be filed with the Board of 
County Commissioners and be ap­
proved by the Board as a condi­
tion precedent to its payment by 
the County Treasurer. Such funds 
are trust funds and need not be 
paid by warrants but may be paid 
In specie or by treasurer's check if 
he has deposited them in a bank in 
a separate fund." 

It is therefure my opinion that no 
claim need be made for payment of 
redemption monies by the party en­
titled to the monies. 

The answer to your fourth ques­
tion is substantially the same as the 
answer ,to the first-it is for the 
treasurer to determine whether a 
person is the holder of a lost tax sale 
certificate, basing his judgment upon 
the evidence presented to him by the 
claimant. 

Very truly.Yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Opinion No. 42 

Driving While Intoxicated-Statutes, 
Repeal of-Abatement of Actions 

HELD: 1. Sections 32-1107 and 
32-1108, RC.M., 1947, were not re­
pealed until July 1, 1955, and those 
sections were in full force and ef­
fect during the period from March 
10, 1955, until July 1, 1955. There 
was no hiatus or -gap in time during 
which there was not a valid law in 
Montana governing the driving of a 
motor vehicle while intoxicated. 

2. In a case where judgment of 
conviction was pronounced prior to 
July 1, 1955, and the case was not 
appealed within the time allowed by 
law, the judgment is final, and is not 
affected by the repeal of Sections 
32-1107 and 32-1108, RC.M., 1947. 
No such conviction may be set aside, 
and no fine may be returned or driv­
er's license restored. 

3. All pending aopeals from judg­
ments of conviction upon charges of 
driving while intoxicated under Sec­
tions 32-1107 and 32-1108, R.C.M., 
1947, should be prosecuted to judg­
ment in the District Courts. 

December 6, 1955. 

Mr. Gordon T. White 
County Attorney 
Valley County 
Glasgow, Montana 

Dear Mr. White: 
You have requested my opinion 

on several questions raised by the 
enactment of Chapter 263, Laws of 
1955, known 'as the "Montana Uni­
form Act Regulating Traffic on 
Highways." This chapter repealed 
more than thirty-five existing stat­
utes regulating ~ighway traffic, and 
repIaced them WIth a complete codi­
fication in one hundred fifty-nine 
(159) sections. 

Your first question is as follows: 
Were sections 32-1107 and 32-

1108, RC.M., 1947, in fact repealed 
on March 10, 1955, the date of ap­
proval of Chapter 263, Laws of 
1955, by the Governor, thereby 
leaving a hiatus or gap in time 
when there was no valid law in 
Montana governing the driving of 
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