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Opinion No. 40

Cemetery Districts — County Budget
Law Applicable to Cemetery
Districts

HELD: 1. The trustees of a ceme-
tery district, under the provisions of
Chapter 165 Laws of 1955, must
provide for a permanent care and
improvement fund for such cemetery
district and must provide by resolu-
tion for the transfer to the trustees
of such fund not less than fifteen
nor more than forty per cent of the
moneys received from the sale of
cemetery lots designated as perpet-
ual care lots by the cemetery dis-
trict. The ftrustees of the district
may transfer unexpended moneys of
the cemetery district remaining at

the end of any fiscal year to such
fund.

2. Cash on hand of the cash bal-
ances which are not impressed with
trusts and which have not been
transferred to the permanent care
and improvement fund must be con-
sidered together with other income
in determining the amount to be
raised by taxation for the budget of
a cemetery district.

3. The two mill tax levy for
cemetery districts, provided in Sec-
tion 9-209, . 1947, as last
amended in Chapter 4, Laws of 1955,
is a maximum levy and the Board of
County Commissioners may levy an
amount less than two mills if such
reduced levy together with other in-
come will meet the expenditures and
appropriations of the budget of the
cemetery district.

4. It is advisable and the public
interest will be protected if ceme-
tery distriet funds remain on deposit
in the office of the county treasurer
in the county where such cemetery
district is located.

October 27, 1955.

Mr. Chester L. Jones
County Attorney
Madison County
Virginia City, Montana

Dear Mr. Jones:

You have requested my opinion
concerning the maximum budgets
for cemetery districts. You advise
me that cemetery districts have de-
posited funds realized from dona-
tions, sale of lots and other similar
sources, in private banks. You ask
if these funds must be considered in
determining the levy which is made
on cemetery districts for the annual
budget of the district. You also ask
if the deposit of the funds in pri-
vate banks is proper.

Under Sections 9-208 and 11-1006,
R.C.M., 1947, a cemetery district is
authorized to accept any gift, dona-
tion, grant, devise or bequest of real
or personal property. The use of
such gifts or donations is prescribed
in Section 11-1005, R.C.M., 1947,
which provides that any glft or do-
nation shall be used for the particu-
lar purpose for which the same was
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given. This section also states that
if no particular purpose is men-
tioned, then the gift shall be used
for general support, maintenance or
improvement. In your letter you did
not state whether funds which have
been donated to the cemetery dis-
trict were impressed with a trust.
Obviously, under the above quoted
statutes the terms of the trust must
be observed but any funds, the use
of which is not limited, may be used
for the operation and maintenance
of the cemeteries of the district.

Chapter 4, Laws of 1955, amended
Section 9-209, R.C.M., 1947, by mak-
ing the county budget system applic-
able to the budgets of cemetery dis-
tricts. In determining the sources
of income available for expenditure
under the county budget system,
Section 16-1902, R.C.M., 1947, makes
it the duty of the clerk to tabulate
“the estimated receipts from all
sources other than taxation for each

. institution for the current fiscal
year . . . the surplus or unencum-
bered treasury balances at the close
of such last fiscal year and the
amount necessary to be raised by
taxation .. . ”

That the cash balance on hand at
the close of a fiscal year must be
used to reduce the next levy is stated
in subsection 3 of Section 16-1904,
R.C.M,, 1947, in the following lan-
guage:

“The board shall then determine
and fix the amount to be raised
for each fund by tax levy by add-
ing together the cash balance in
the fund at the close of the fiscal
year immediately preceding and
the amount of the estimated reve-
nues, if any to accrue thereto dur-
ing the current fiscal year, as be-
fore ascertained and determined,
and then deducting the total
amount so obtained from the total
amount of the appropriations and
authorized expenditures from the
fund as determined and fixed by
said board, the amount remaining
being the amount necessary to be
raised for the fund by tax levy
during the current fiscal year;...”

As was heretofore observed, gifts
which are impressed with a trust
and are to be devoted to a specific
purpose are not included in the cash

balance which reduces the tax levy
for a new fiscal year. A cash re-
serve of not to exceed one-third of
the appropriations in the district’s
budget is authorized by Section 16-
1904, R.C.M., 1947.

The establishment of a permanent
care and improvement fund for the
use of a cemetery district was au-
thorized by our legislature in Chap-
ter 165, Laws of 1955. This statute
makes it the duty of the trustees of
cemetery districts to provide by res-
olution for the fund and to allocate
not less than fifteen nor more than
forty per cent of the moneys re-
ceived from the sale of cemete:
lots for the perpetual care of suc
lots. Also, any unexpended balance
remaining at the end of a fiscal year
may, by two-thirds vote of the trus-
tees, be transferred to the permanent
care fund. By the setting aside of
cash balances in this manner, the
cemetery district will be assured of
annual income which must be con-
sidered in the preparation of the an-
nual budget, but the corpus of the
trust will not be considered as cash
on hand in determining the amount
to be raised by taxation, within the
two mill levy limitation, for the an-
nual budget of the cemetery district.

Your inquiry concerning the use
of private banks as depositaries for
cemetery district funds is not spe-
cifically prohibited by statute. How-
ever, public moneys are customarily
deposited with the county treasurer
and to vary from this practice is not
advisable, as it would increase the
risk of loss of funds. Chapter 94,
Laws of 1951, provides for the sub-
mission of a claim to the Board of
County Commissioners for the pro
rata share of the taxes collected for
cemetery districts. After such claim
has been approved, it is made the
duty of the county clerk to issue a
trust fund warrant payable to each
district. This statute does not spe-
cifically authorize the deposit of the
moneys in private banks. Chapter
165, Laws of 1955, permits the de-
posit of the permanent care and im-
provement fund of a cemetery dis-
trict in private banks, but such bank
must be authorized to act as a trust
company in Montana. It would thus
appear that the use of a private bank
must be specifically authorized be-
fore such bank may be a depositary.
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It is therefore my opinion that the
trustees of a cemetery district, un-
der the provisions of Chapter 165,
Laws of 1955, must provide for a
permanent care and improvement
fund for such cemetery district and
must provide by resolution for the
transfer to the trustees of such fund
not less than fifteen nor more than
forty per cent of the moneys re-
ceived from the sale of cemetery lots
designated as perpetual care lots by
the cemetery district. The trustees
of the distriect may transfer unex-
pended moneys of the cemetery dis-
trict remaining at the end of any fis-
cal year to such fund.

It is also my opinion that cash on
hand of the cash balances which are
not impressed with trusts and which
have not been transferred to the
permanent care and impbrovement
fund must be considered together
with other income in determining
the amount to be raised by taxation
for the budget of a cemetery district.

It is also my opinion that the two
mill tax levy for cemetery districts,
provided in Section 9-209. R.C.M,,
1947, as last amended in Chapter 4,
Laws of 1955, is a maximum levy
and the Board of County Commis-
sioners may levy an amount less
than two mills if such reduced levy
together with other income will
meet the expenditures and appro-
priations of the budget of the ceme-
tery district.

It is therefore my opinion that it
is advisable and the public interest
will be protected if cemetery dis-
trict funds remain on deposit in the
office of the county treasurer in the
county where such cemetery district
is located.

Very truly yours,
ARNOLD H. OLSEN,
Attorney General.
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