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Opinion No. 34 

School and School Districts 
Transportation Contracts­

Responsible Bidders. 

HELD: 1. The trustees of a school 
district are not authorized to accept 
a combination bid for contracts of 
transportation for two school bus 
routes when the advertisement for 
bids stated and requested bids for 
each route separately, and when the 
lowest bid from a responsible bidder 
for each route was rejected and a 
combination bid accepted with 
greater expense to the school dis­
trict. 

2. The board of trustees of a 
school district has discretionary 
power in determining the responsi­
bility of bidders, but such discre­
tionary power must be based on 
facts and is not an arbitrary power. 

August 18, 1955. 
Mr. B. Miles Larson 
County Attorney 
McCone County 
Circle, Montana 
Dear Mr. Larson: 

You have requested my opinion as 
to whether the trustees of a school 
district may accept a combination 
bid for two transportation routes 
when the two routes were adver­
tised as separate items. You state 
that separate bids were offered for 
the two routes which were lower 
than a combination bid for the two 
routes and the trustees accepted the 
combination bid. 

Contracts for transportation of 
school children are covered in Sec­
tion 75-3405, R.C.M., 1947. The por­
tion of this section with which we 
are concerned reads as follows: 

" . . . The board shall let the 
contract to the lowest responsible 
bidder; provided, that the board 
shall have the right to reject any 
and all bids." 

The problem you present is whether 
a combination bid of two routes may 
be considered the lowest bid when 
bids were submitted for the two 
routes at an aggregate figure lower 
than that contained in the combina-

tion bid. While the trustees had 
the authority to request bids for the 
two routes as a unit, yet not having 
done so, bids must be considered 
only on the contracts as advertised. 
In 78 C. J. S. 1266, the text states: 

" ... A board of education may 
not let contracts for two different 
'buildings to a bidder whose aggre­
gate bid is the lowest, if contracts 
with responsible bidders might be 
made for a smaller sum by con­
tracting separately for each build­
ing." 

The above quoted is in accord with 
our statutory requirement that the 
contract shall be let to the lowest 
bidder. To accept a combination 
bid which will result in a greater 
cost to the school district and also 
vary from the request for bids con­
tained in the advertisement would 
not be in the best interests of the 
school district and would also mis­
lead bidders. 

It is true that the trustees of a 
district h a v e some discretionary 
power in determining the responsi­
bility of bidders. In Hudson vs. the 
Board of Education, 41 Ohio, app. 
402, 179 N.E. 701, the court recog­
nized the limitation placed on a 
board of trustees in determining the 
responsibility of a prospective con­
tractor. The Ohio Court quoted 
with approval the following: 

"The term 'responsible' is not, 
however, limited to pecuniary 
ability ... but pertains to many 
other characteristics of the bid­
der, such as his general ability 
and capacity to carryon the work, 
his equipment and facilities, his 
promptness, and the quality of 
work previously done by him. his 
suitability to the particular task, 
and such other qualities as are 
found necessary to consider in 
order to determine whether or not, 
if awarded the contract, he could 
perform it strictly in accordance 
with its terms." (Emphasis Sup­
plied.) 

It is therefore my opinion that 
the trustees of a school district are 
not authorized to accept a combina­
tion bid for contracts of transporta­
tion for two school bus routes when 
the advertisement for bids stated 
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and requested bids' for each route 
separately, and when the lowest bid 
from a responsible bidder for each 
route was rejected and a combina­
tion bid accepted with greater ex­
pense to the school district. 

It is also my opinion that the 
board of trustees of a school district 
has discretionary power in deter­
mining the responsibility of bidders, 
but such discretionary power must 
be based on facts and is not an ar­
bitrary power. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN 
Attorney General 

Opinion No. 35 

Schools and School Districts-Rules 
of Employment of Teachers and 

Principals-Powers of Boards 
of Trustees. 

HELD: 1. That the Board of 
Trustees of School District No.1 of 
Silver Bow County in appointing a 
teacher who is not a teaching prin­
cipal to the position of supervIsory 
principal, violated Section 3 of Rule 
4 when there were teaching princi­
pals qualified and willing to accept 
the position. 

2. That it is the duty of the Board 
of Trustees, when there is a vacancy 
in the position of supervisory prin­
cipal, to give sufficient and adequate 
notice to all teaching principals of 
such vacancy, which notice should 
request applications to be filed with 
the board on or before a fixed date. 

3. That the Board of Trustees has 
the power and authority to transfer 
supervisory principals fro m one 
school to another, and after such 
transfer any vacancy in the posi­
tion of supervisory principal must 
be filled from the ranks of the teach­
ing principals. 

August 22, 1955. 
Mr. N. A. Rotering 
County Attorney 
Silver Bow County 
Butte, Montana 
Dear Mr. Rotering: 

You have requested my opinion 
concerning the employment of a su-

pervisory principal for a school in 
your county. You have submitted 
for my consideration a copy of the 
rules relating to the employment of 
teachers in School District No. 1 of 
your county which are a result of 
an agreement between the Board of 
Trustees and the Butte Teacher's 
Union. You state that the trustees 
appointed a teacher to the position 
of supervisory principal and this re­
sulted in a controversy as to whether 
there had been a violation of one of 
the rules of employment in the 
school system. 

Section 3 of Rule 4, which is per­
tinent to the controversy here, reads 
as follows: 

"Section 3. Beginning princi­
pals will be considered for assign­
ment to teaching principalships, 
and the teaching principals with 
the greatest seniority will be con­
sidered for advancement to super­
visory principalships. All teach­
ing principals must indicate their 
desire and file requests with the 
Board to become supervisory prin­
cipals; however, if any teaching 
principal with seniority does not 
wish to accept a supervisory prin­
cipalship, the principal next in line 
of seniority will be considered for 
the position." 

The first sentence of the above 
quoted rule in stating "Beginning 
principals will be considered for 
assignment to teaching principal­
ships, . . . " clearly indicates that 
teachers who are appointed princi­
pals must first start as teaching 
principals. An apprenticeship as a 
teaching principal is contemplated 
before an advancement is made to 
a supervisory principalship. This 
conclusion becomes apparent when 
the second part of the first sentence 
of Rule 4 is considered, which reads: 
" . . . and the teaching principals 
with the greatest seniority will be 
considered for advancement to su­
pervisory principalship." 

The word "consider" as used in 
the rule might be interpreted to 
mean that teaching principals, to­
gether with all other persons having 
the necessary qualifications other 
than the position of teaching priin­
cipal, will constitute a group from 
which the Board has the power to 
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