OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 2

Cemetery Districts — Use of Ceme-
tery District Funds for Private
Cemetery Prohibited—Gifis

HELD: Funds of a cemetery dis-
trict must not be used to support
and maintain a cemetery owned by
a fraternal organization.

The trustees of a cemetery district
have the power and authority to ac-
cept or refuse to accept a private
cemetery as a gift.

February 7, 1955.
Mr. Robert J. Webb
County Attorney
Madison County
Virginia City, Montana

Dear Mr. Webb:

You have requested my opinion as
to whether the funds of a public
cemetery district may be expended
on a fraternal cemetery. You also
asked if a cemetery district must
accept a private cemetery which is
offered as a gift.

Section 9-208, R.C.M., 1947, de-
fines the powers of a cemetery dis-
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trict in the following manner:

“Said district may maintain a
cemetery or cemeteries within said
district; may hold title to proper-
ty by grant, gift, devise, lease, or
any other method; and perform all
acts necessary or proper for the
carrying out of the purposes of
this act, including the selling or
leasing of burial lots.”

The above-quoted statute contem-
plates that the cemetery district
funds shall be used for the main-
tenance of the cemeteries over which
the trustees of the district have con-
trol. Such conclusion is not ex-
pressly stated, but the implication is
clear and is in accord with the gen-
eral policy that public moneys shall
be expended for public purposes
only. Stanley vs. Jeffries, 86 Mont.
114, 284 Pac. 134.

That a cemetery owned by a fra-
ternal organization would benefit if
tax funds were available for the sup-
port and maintenance of such a
cemetery is obvious. Such use of
public funds would violate Section
1, Article XIII of the Montana Con-
stitution which provides:

“Neither the state, nor any coun-
ty, city, town, municipality, nor
other subdivision of the state shall
ever give or loan its credit in aid
of, or make any donation or grant,
by subsidy or otherwise, to any
individual, association or corpora-
tion, or become a subscriber to,
or a shareholder in, any company
or corporation, or a joint owner
with any person, company or cor-
poration, except as to such owner-
ship as may accrue to the state
by operation or provision of law.”

22 Opinions of Attorney General
95, No. 56, recognized that payments
from public monies to a private
cemetery would violate the above
section of the Constitution.

In answering your second question
as to whether a cemetery district
must accept as a gift a private ceme-
tery, it is necessary to consider the
consequences if such a gift must be
accepted. Section 9-209, R.C.M,,
1947, as amended by Chapter 93,
Laws of 1951, limits the levy on a
cemetery district to two mills. The
funds raised by this levy must be

used for the maintenance of the
cemeteries and if the district is com-
pelled to accept as a gift every ceme-
tery, then the funds might be insuf-
ficient to maintain all the cemeteries
in a proper manner. Section 9-208,
R.C.M., 1947, authorizes the accep-
tance of a gift by a cemetery dis-
trict. In Baird vs. Baird, 125 Mont.
122, 232 Pac. (2d) 348, the court said
concerning the gift of personal prop-
erty:

“ The giver has the legal
rlght to make and the donee has
the corresponding legal right to
accept a gift. Upon his acceptance
of the gift the donee acqulres the
property so transferred .

The same requirement of accep-
tance applies to real property as in
16 Am. Jur. 523, the text states:

“In order to complete the deliv-
ery of a deed, whether such deliv-
ery is actual or constructive, and
to make the instrument operate
as a convenience of title, an ac-
ceptance on the part of the grantee
is essential. In other words, if the
grantee in a deed refuses to ac-
cept it, the instrument is not in
contemplation of law delivered,
although the grantor has done all
on his part that is required to
consummate delivery, and title
does"not pass by virtue thereof

It is therefore my opinion that
funds of a cemetery district must
not be used to support and main-
tain a cemetery owned by a frater-
nal organization.

It is also my opinion that the trus-
tees of a cemetery district have the
power and authority to accept or re-
fuse to accept a private cemetery as
a gift.

Very truly yours,
ARNOLD H. OLSEN,
Attorney General.
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