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" 'State employee' means further 
any employee under direct state 
supervision or functional state 
supervision as certified by the head 
of the state department concerned 
and approved by the board of the 
public employees' retirement sys­
tem who is paid either fully or in 
part from the federal funds, but 
is not subject to the federal re­
tirement system." 

It does not appear that in 1917 
there was any provision for Fed­
eral Retirement for National Guard 
members, although, such a Federal 
Retirement System now exists. That 
provision for Federal Retirement, 
presently in effect, excludes Na­
tional Guard members from partici­
pation as State employees in the 
Retirement System. 

In my opinion, the service of the 
member in the National Guard from 
March 27, 1917, until July 25, 1917, 
is creditable prior service. 

Yours very truly, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Opinion No. 103 

Pnblic Employees' Retirement 
System - Teachers' Retirement 

System - Social Security 

HELD: For the purpose of So­
cial Security coverage under Chap­
ter 270, Laws of 1955, and the agree­
;nent between the State of Montana 
and the Secretary of Health, Edu­
cation and Welfare, the positions 
of State Superintendent of Public 
Instruction, County Superintendent 
of Schools, the professional staff of 
the State Superintendent of Public 
Instruction, and teachers in custo­
dial institutions are positions cov­
ered by the Public Employees' Re­
tirement System. 

Mr. John F. Sasek 
Secretary 
Public ~mployees' Retirement 

System 
Sam W. Mitchell Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Sasek: 

You have asked me whether, for 
the purposes of the application of 
Chapter 270 of the Session Laws of 
1::1:>0, and the Agreement between the 
State of Montana and the Secretary 
of Health, Education and Welfare 
the positions of County Superin­
tendent of Schools, State Superin­
tendent of Public Instruction, the 
professional staff of the State Su­
perintendent of Public Instruction 
and teachers in custodial institu­
tions are positions covered by the 
Public Employees' Retirement Sys­
tem. 

This question becomes important 
I understand, because some of th~ 
people filling the positions enumer-

V"d in the first paragraph, do not 
hold membership in the Public Em­
ployees' Retirement System, but in­
stead, hold membership in the 
Teachers' Retirement System. If 
the positions themselves are not in­
clu~ed within the Public Employees' 
Retirement System, there is no ma­
chinery set up by which the occu­
pants .of the positions may partici­
pate m the referendum required 
under the Social Security Act. 

In my opinion, the positions enum­
erated above are covered by the 
Public Employees' Retirement Sys­
tem. Chapter 68-102, R.C.M., 1947, 
Subsection (f), says: 

"'State employee' means any 
person employed by the state in 
any capacity whatever, and whose 
salary is paid either by warrant 
of the state auditor, and from the 
fees or income of any department 
or agency of the state, excepting 
ap elective ,:md all appointive of­
fICers .... 

The members of the professional 
staff of the Superintendent of Pub­
lic Instruction and teachers in the 
custodial institutions are persons 
whose salaries are paid by warrant 
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of the State Auditor and from the 
fees or income of the department of 
the state by which they are em­
ployed. There is no language at 
all in Chapter 68 that makes any 
exception as to these positions. 

Section 68-202, as amended, re­
enforces this view. It reads: 

"(a) From and after July 1, 1955. 
All employees shall become mem­
bers on the first day of appoint­
ment." 

County Superintendents of School 
and the State Superintendent of 
Public Instruction are elective offi­
cers. Their positions come under 
the Public Employees' Retirement 
System. Under Section 68-203, 
R.C.M., 1947, whoever fills those 
positions may, under that section, 
file an election with the Board of 
Administration to become a mem­
ber of the System, the section read­
ing, so far as here pertinent: 

''The following employees shall 
not become members of the Re­
tirement System: (a) Elective of­
ficers, other than elective officers 
who filed with the Board of Ad­
ministration an election in writ­
ing to become members; ... " 

Under this section then, the posi­
tions of County Superintendents and 
State Superintendent are covered by 
P.E.R.S., the same as all other elec­
tive positions. It may be that the 
holders of the positions may not 
have filed with the Board of Ad­
ministration an election in writing 
to become members, but that does 
not make the positions any the less 
ones within the coverage of the 
Public Employees' Retirement Sys­
tem. 

In my opinion, therefore, the 
pnumerated positions come within 
the Public Employees' Retirement 
System, and where the County has 
by referendum approved coverage 
under the Social Security Act, the 
positions of County Superintend­
ents are covered by the Act. All 
the other enumerated positions are 
covered as the result of the entry 

of the State into the Agreement 
with the Secretary of Health, Edu­
cation and Welfare. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Opinion No. 104 

Counties - Boards of County 
Commissioners Not Authorized to 

Establish Parking Areas 

HELD: A board of county com­
missioners does not have the author­
ity or power to acquire or construct 
an automobile parking area for the 
use of an unincorporated town. 

Mr. Norman C. Robb 
County Attorney 
Park County 
Livingston, Montana 

Dear Mr. Robb: 

January 4, 1957 

You requested my opinion con­
cerning the authority of the county 
commissioners of your county to 
construct a parking area for the use 
of an unincorporated town. You ad­
vised me that the proposed parking 
area is adjacent to the unincorporat­
ed town but is located outside the 
houndaries of the county and is 
owned by the United States Govern­
ment. You also asked if the board 
(,f county commissioners has the 
power to expend county funds to 
construct and maintain a parking 
area for an unincorporated town 
which parking area would be with­
in the boundaries of Park County. 

In answering your questions, it is 
important to remember that a board 
of county commissioners has limited 
1"owers and the rule expressed in 
Lewis v. Petroleum, 92 Mont. 563, 
17 Pac. (2d) 60, is pertinent here. 

This rule reads as follows: 

"The principle is well established 
that the board of county commis­
sioners may exercise only such 
powers as are expressly conferred 
upon it or which are necessarily 
implied from those expressed, and 
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