
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL I 

Opinion No. I 

Public Offices--Vacancies in Public 
Offices - County Commissioners. 
Appointments by - Elections-­

County Attorney's Office. 
Vacancy in. 

HELD: A vacancy in the office of 
County Attorney must be filled 
through appointment by the Board 
of County Commissioners in. offi~e 
at the time the vacancy eXIsts m 
fact. 

January 27, 1955. 
Mr. James E. Spurgeon 
Board of County Commissioners 
Richland County 
Sidney, Montana 

Dear Mr. Spurgeon: 

You have submitted the following 
for my consideration: 

On November 5th a county at­
torney received a certificate of 
election advising him he had been 
re-elected to that office. He then 
wrote his board of county commis­
sioners advising them he would 
not accept his new term. On De­
cember 8th the board of county 
commissioners adopted two resolu­
tions, the first declared a vacancy 
to exist in the office of county 
attorney, effective January 3rd 
due to the failure of the newly 
elected county attorney to proper­
ly qualify within 30 days after be­
ing advised of his eelction; the 
second resolution appointed a dif­
ferent party to fill the office, the 
appointment to take effect Jan­
uary 3rd. On January 3rd a newly 
elected commissioner assumed his 
duties on the board. 

The question presented for my 
opinion is: 

When a vacancy occurs in the 
office of county attorney can the 
board of county commissioners 
make a "prospective appointment" 
to fill such vacancy, or must the 
appointment be filled by the board 
in office at the time the vacancy 
exists in fact? 

A brief summarization of the ap­
plicable laws reveal that the clerk 

/ 

of the Board of County Commission­
ers must issue certificates to the suc­
cessful candidates when the official 
canvass of the votes has been com­
pleted by that board. Article VIII, 
Section 19 of the Montana Consti­
tution provides that the County At­
torney shall be elected for a two year 
term, and shall hold office until his 
successor is "elected and qualified". 
Ordinance II, Section 9, of the same 
Constitution states the term of office 
for County Attorney shall end upon 
the "first Monday in January". Sec­
tion 6-301, R.C.M. 1947, as applica­
ble, requires official bonds to be 
filed, " . . . within the time pre­
scribed for filjng the oath ... ", and 
Section 59-415, R.C.M., 1947, as per­
tinent, states that the oath of office 
" ... must be taken, subscribed, and 
filed within thirty days after the 
officer has notice of his election or 
appointment ... " Article VIII, Sec­
tion 34, provides that vacancies in 
the office of County Attorney shall 
be filled by the Board of County 
Commissioners. 

On December 8th, over thirty days 
having elapsed since the successful 
candidate had received his certificate 
of election, the Board of County 
Commissioners by resolution de­
clared a vacancy to exist in that 
office effective January 3rd. Sec­
tion 59-602, R.C.M., 1947, states that 
an office becomes vacant when the 
incumbent refuses or neglects to file 
his official oath or bond within the 
time prescribed, and Section 59-415, 
supra, sets the time at thirty days 
for the office of County Attorney. 

In the case entitled State ex reI. 
Wallace v. Callow, 78 Mont. 308. 254 
Pac. 187, our Supreme Court upheld 
the action of a district judge in de­
claring a vacancy in the office of 
county commissioner, which vacancy 
would commence at a future date. 

Conceding that a vacancy existed 
in the office of County Attorney on 
January 3rd the further question re­
mains, "Does the old or new Board 
of County Commissioners make the 
appointment to fill this vacancy?" 

Only the Board of County Com­
missioners in office when the va­
cancy exists in fact can make such 
appointment. In the case entitled 
State ex reI. Jones v. Foster, 39 
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Mont. 583, 104 Pac. 860, our Supreme 
Court ruled that a vacancy in office 
occurred when; first, there was a 
failure to elect, and secondly, when 
the term covered by the office had 
expired. The court in holding that 
a vacancy occurred at the end of 
the term cited such California cases 
as Adams v. Doyle, 139 Cal. 678, 73 
Pac. 582, and stated: 

"Since a vacancy, within the 
meaning of the Constitution, oc­
curred at the expiration of Fos­
ter's term, by reason of the tie 
vote and the consequent failure of 
the people to elect, the appoint­
ment of the relator was properly 
made, and he became, upon his 
qualification pursuant thereto, en­
titled to the office and salary and 
emoluments attached to it. The 
Constitution (section 34, Article 
VIII) vests in the board of county 
commissioners the power to ap­
point in such cases ... " 

In the case entitled State ex reI. 
Dunne v. Smith, 53 Mont. 341, 163 
Pac. 784, a county assessor was re­
elected to tha t office and died before 
the beginning of the new term, but 
after having qualified for the office. 
The Board of County Commissioners 
then made an appointment to expire 
at the beginning of the new term and 
shortly after the new term had com­
menced a new Board of County 
Commissioners made a second ap­
pointment. In ruling that the new 
Board could properly make such 
new appointment, thereby depriving 
the previous Board's appointee from 
further holding the office, the court 
adopted the language and ruling of 
the case entitled People ex reI. Sweet 
v. Ward, 107 Cal. 236, 40 Pac. 538, 
which said: 

" • . . The power of the board 
. . . could properly be exercised 
only upon an existing vacancy. 
The board could by its action 
neither create a vacancy. nor by 
anticipation fill one. which was 
to arise in future during the term 
of its successor . • . " (emphasis 
supplied). 

The Supreme Court of Montana 
permitted a "prospective appoint­
ment" to stand in State ex reI. Wal­
lace v. Callow, supra, but noted that 
the appointing officer's term (dis-

trict judge) continued into the va­
cant officer's (county commissioner) 
new term, and thus the same person 
would have made the appointment. 
The general rule as stated in the 
Dunne case above was followed in 
an opinion issued by this office in 
1952. Opinion No. 94, Volume 24, 
Official Opinions of the Attorney 
General, stated that: 

"A notice of resignation from 
the office of County Commissioner 
to take effect as of January 1, 1953, 
does not create a vacancy in such 
office until that date. Further. no 
successor can be appointed until 
such vacancy occurs." (emphasis 
supplied). 

It is therefore my opinion that a 
vacancy in the office of County At­
torney must be filled through ap­
pointment by the Board of County 
Commissioners in office at the time 
the vacancy exists, in fact. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Opinion No.2 

Cemetery Districts - Use of Ceme­
tery District Funds for Private 

Cemetery Prohibited-Gifts 

HELD: Funds of a cemetery dis­
trict must not be used to support 
and maintain a cemetery owned by 
a fraternal organization. 

The trustees of a cemetery district 
have the power and authority to ac­
cept or refuse to accept a private 
cemetery as a gift. 

February 7, 1955. 
Mr. Robert J. Webb 
County Attorney 
Madison County 
Virginia City, Montana 

Dear Mr. Webb: 
You have requested my opinion as 

to whether the funds of a public 
cemetery district may be expended 
on a fraternal cemetery. You also 
asked if a cemetery district must 
accept a private cemetery which is 
offered as a gift. 

Section 9-208, R.C.M., 1947, de­
fines the powers of a cemetery dis-
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