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You have requested my opinIon as 
to the liability ·of your county for serv­
ices of the state examiner for a spe­
cial examination of the affairs of a 
cemetery district· in Glacier county. 
You advise me that the board of COUII­

ty commissioners requested the exami­
nation. 

Authority for special examinations 
by the state examiner is found in 
Section 5-910, R. C. M., 1947, as amend­
ed by Chapter 58, Laws of 1953, which 
reads in part as follows: 

"Special examinations mav be made 
of any county ... board or commis­
sion . . . however created. and for 
whatever purpose. having the contl'ol, 
management, collection or dishurse­
ment of any public money of any 
character or description when in 
the judgment of the state exam­
iner it shall be deemed neces­
sary and such special examina­
tions shall be charged for at the rate 
of thirty dollars ($30.00) a day for 
each person engaged in the examina­
tion plus the necessary transportation 
expenses and per diem at the rate cur­
rently in effect for all state and 
county employees ... " 

There can be no doubt that public 
money is expended for the operation 
of a cemetery district as Section 9-209. 
R. C. M., 1947, as amended by Chapter 
93, Laws of 1951, authorizes a maxi­
mum levy of two mills for the opera­
tion of the district. This code section 
also states: 

"The board of cemeterv trustees 
shall annually present a budget to 
the hoard of countv commissioners at 
the regular meetfngs as prescrihed 
by law." .. " 

As the budget for a cemetery dis­
trict is examined and considered by 
the board of county commissioners in 
conjunction with the regular county 
budget, the county commissioners have 
a duty, if only in a supervisory ca­
pacity, in regard to the fiscal affairs 
of cemetery districts. In the discharge 
of this duty the board of county com­
missioners requested the special exami­
nation for which the claim was sub­
mitted by the state examiner, and by 
50 requesting the examination incurred 
an obligation for the sen·ices. 

I t is, therefore, my opInIon that 
when a board of county commissioners 
requests a special examination of the 
fiscal affairs of a cemetery district the 
county is liable for the expenses of 
examination as prescribed by Section 
5-910, R. C. 1\1., 1947. 

Opinion No. 73. 

Truant Officers - Vacations - Vaca­
tions With Pay-Appointment of 

Truant Officers - County 
Superintendent of 

Schools. 

HELD: 1. A truant officer appointed 
by a school board of trustees is not 
entitled as a matter of right to a vaca­
tion with pay in the absence of one 
year's continuous service. 

2. A school board of trustees has 
the power to grant a vacation with pay 
to a truant officer who has not been 
in continuous employment of the school 
district for one year. 

;\1r. C. W. Jones 
County Attorney 
Big Horn County 
Hardin, Montana 

Dear NIr. Jones: 

May I, 1954. 

You have requested my oplmon as 
to whether a truant officer employed 
by a school district for nine months 
of the year is entitled to a vacation in 
accordance with the provisions of 
Chapter 131, Laws of 1949, as amended 
by Chapter 152. Laws of 1951. (Sec­
tions 59-1001 through 59-1007, R. C. 
:-1., 1947, as amended.) 

Section 59-1001. R. C. ~r., 1947, as 
amended by Chapter 152, Laws of 
1951, rcads as follows: 

"Each employee of the state, or any 
county or city thereof. who shall have 
been in continuous employment and 
service of the state, county or city 
thereof, for a period of one (1) year 
fro III the date of employment is en­
titled to and shall be granted annual 
\'acation leave with full pay at the 
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rate of one and one-Quarter (l!4) 
working days for each month of 
service." 

Section 59-1007, supra, excepts cer­
tain employees from the pro\'isions of 
the Act; 

"The term 'employee,' as used 
herein. does not refer to or include 
elected state, county, or city officials, 
or school teachers." 

Section 75-1515, R. C. 1\1., 1947, pro­
vides that the county superintendent of 
schools, an elected public official, shall 
act as truant officer in districts of the 
thi'rd class when no other provision is 
made, In such cases the truant officer, 
being an elected county official, would 
not be subject to the vacation la'\'. 

Section 75-2903, R, C. ~r., 19~7, is 
a comprehensive general statute relat­
ing to the appointment, powers, and 
duties of truant officers and read" so 
far as is pertinent, as follows; 

"To aid in the enforcement of this 
Act, truant officers shall be apoointed 
and employed as follows; In di:,tricts 
of the first and second classes, the 
board of trnstees shall appoint and 
employ one or more tn'ant officers; 
in districts of the third class the 
trustees shall appoint, if they deem it 
advisable, a constable or other person 
as truant officer; in districts not ap­
pointing a truant officer, it shall be 
the duty of the county superintendent 
to act as truant officer. The com ))en­
sation of the truant officer shall l'e 
fixed and paid by the board appoint­
ing him, , ," 

It is clear from the foregoing that a 
truant officer in districts of the third 
class mayor may not be an elected 
public official depending on the discre­
tionary acts of the board of trustees. 

A previous opinion issued by this 
office, 23 Opinions of Attorney General 
345, No. 127, held that; 

"Since a school district is a politi­
cal subdivision of the state it is only 
reasonable to assume that the legis­
lature intended that the employees of 
a school district were included in the 
category of state employees as pro­
vieled in the Act. That assumption 

is streng-thened by the language of 
Section 7 of Chapter 131, wherein the 
Act specifically excludes s c h 001 

teachers from the operation of the 
Act. S.nce the law makers deemed 
it necessary to specially withhold the 
benefits of the Act from school teach­
ers, it follows therefrom that it was 
tlieir intentiOil that the remaining 
employees uf school districts should 
be en itled to vacation leave." 

Subsequent to this opinion, Section 
59-1001. supra, was amended so as to 
require one year of continuous employ­
ment by an employee prior to the vest­
ing of vacation rights. Since the truant 
officer in question has not sen'eel one 
year of continuous employment, he is 
not en itled as a matter of right to a 
,'acation. However, it is within the 
power of the board of trustees to grant 
vacations to its employees, despite the 
fact that a full year of continuous serv­
ice has not been rendered. The situa­
tion of the board of trustees insofar as 
their employees are concerned is anala­
gous to that of the county commis­
sioners and county employees. Of par­
ticular significance is 24 Opinions of 
Attornev General, ~ o. 37, wherein it 
was stat ed; 

"H owever, it should be noted that 
for many years prior to the enactment 
of the vacation law in 1949 it had 
heen the cllstom for the various de­
partments of the state, county and 
city to grant vacations to employees. 
How much time was allowed was de­
termined by the policy formulated by 
the depar'tment head under whom the 
employees worked. In the counties 
the vacation policy was formulated 

, by various county officer.,s "'ith the 
approval of th e boards of' county 
commissioners. See Opinion No. 225, 
Vol. 20, Opinion No. 398, Vol. 15 and 
Opinion No. 220,' Vol. 19, Official 
Opinions of the Attorney General. 
Prior to the 1949 Act the employee 
had no absolute right to any vaca­
tion, and the only effect of Chapter 
131, Session Laws of 1949, was to es­
tablish a minimum vacation leave to 
which the employee would be entitled 
as a matter of right. Hence, it is my 
opinion that it is within the inherent 
power vested in boards of cOllnty 
commissioners by virtue of their su-
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I~er\'isory positi.on to grant vacation 
tIme or separation pay in lieu of va­
cation time even though the county 
employee may not he in continuous 
service for one vear, but the employee 
is not entitled to such vacation leave 
or separation pav as a matter of right 
unless he shall ha ve been in continu­
ous service of the county for one 
year." 

It is, therefore, my opinion that a 
truant officer appointed hy a school 
board of trustees is not entitled as a 
matter of right to a vacation with pay. 
in the absence of one year's continuous 
service. 

It is further my opinion that a school 
board of trustees has the power to 
grant a vacation with pay to a truant 
officer who has not been in continuous 
employment of the school district for 
one year. 

Opinion No. 74. 

"Day-Care Homes," Licensing of­
Licenses-State Department 

of Public Welfare. 

HELD: That so-called "day-care 
homes" are included in the .definition 
of "foster home or hoarding home" as 
set forth in Section 10-520, R. C. ;VI., 
1947, and that, therefore, the state de­
partment of public welfare is author­
Ized to issue licenses to persons oper­
ating such homes. 

"day 4, 1954. 

State Board of Public vVelfare 
North Ewing and Tenth A venue 
Helena, Montana 

Gentlemen: 

You have requested my ODin ion as to 
whether the department of puhlic wel­
fare has the authority to license so­
called "day-care homes" which are 
operated for profit and in which the 
operators care for children of working 
parents during several hours of each 
day. 

You inquire as to whether Sections 
10-520 to 10-523, R. C. M .. 1947, may be 
reasonably interpreted to include those 

homes above mentioned within the li­
censing powers of the department of 
public welfare. 

Section 10-520, R C. ~L, 1947, pro­
vides as follows: 

"Any person owning or operating 
a home or ins'.itution into which home 
or institution he takes any child or 
children for the purpose of caring for 
them and maintaining them and for 
which care and maintenance he re­
ceives money or other consideration 
of value and which child is neither 
his son, daughter, ward, nor related 
to him by blood. shaH be deemed to 
be an 'operator' of a 'foster home or 
boarding home' within the meaning 
of this Act, except that this Act shaH 
not apply when any person accepts 
such care and custody of such child 
on a temporary basis and simply as 
a temporary accommodation for the 
parent or parents, guardian or rela­
tive of such child. The word 'person' 
where used in this Act, shaH include 
any individual, partnership, voluntary 
association or corporation." 

Section 10-521, R. C. M., 1947, fur­
ther provides: 

uN 0 person shall maintain or oper­
ate a foster or boarding home for any 
child or children within the meaning 
of this Act without first securing a 
license in writing from the division 
of child welfare services of the state 
department of puhlic welfare. No fee 
shall be charged for su~h license." 

If these homes meet the requirements 
set forth in Section 10-520, supra, it 
foHows by virtue of Section 10-521, su­
pra, that the state department of puhlic 
welfare has authority to license them. 

Section 10-520, supra, defines an op­
erator of a foster home and sets forth 
three conditions which must be met 
before a person will be considered to 
be such an "operator." These condi­
tions are (a) the person must operate 
a home or institution into which he 
takes a child, or children, for the pur­
pose of caring- for them and maintain­
ing them, '(b) he must receive mone\' 
or other consideration of value for hi~ 
service, and (c) the child must not be 
related to the operator by blood. 
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