
OPI:\TIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

Opinion No. 2l. 

County Clerk and Recorder-Fees.­
Birth Certificates-Death Cer­

tificates-Certified Copies. 

HELD: That county clerks and re­
corders, upon issuing a certified copy 
of a birth certificate or death certifi­
cate, shall receive a fee of fifteen (lsc) 
cents for each folio, plus a fee of fifty 
(SOc) cents for affixing the seal to said 
certificate. 

Robert T. Pantzer 
County Attorney 
Park County 
Livingston, Montana 

Dear NIr. Pantzer: 

May IS, 1953. 

You have submitted the foHowing 
question to my office for an official 
opinion: 

"\,yhat fees should be charged by 
the county clerk and recorder for cer­
tified copies of birth and death cer­
tificates ?" 

In your letter you have informed me 
that there is a difference in the charge 
in various counties. Some counties 
have been charging a fee of twenty-five 
(2sc) cents under the provisions of 
Chapter 52, Laws of 1941, while others 
are charging a fee of fifteen (lsc) 
cents for each folio. in addition to fifty 
(SOc) cents for certificat:on, pursuant 
to the provisions of Section 25-231. 
R. C. ~L, 1947, which is a general 
statute enumerating the fees which a 
county clerk shaH charge and coHect. 

Chapter 52, Laws of 1941, provided: 
"Section 2524. CerUication of In­

formation on Birth or Death Certifi­
cates. Every county clerk, on de­
mand, is required to issue a certifi­
cate. with seal affixed, certifying to 
the information conta'ned in any cer­
tificate of hirth or death of record in 
his office. The information shall be 
inserted on a form compiled and pre­
scribed by the state board of health 
and said form shall be of general use 
throughout the state and shall be is­
sued by county clerks in Eeu of cer-

tified copies of the original instru­
ment. The county clerk may charge 
a fee of not to exceed twenty-five 
(25c) cents for each such certificate 
issued." 

However, in 1943, the legislature 
enacted comprehensive laws relative to 
all vital statistics, Chapter 44, Laws of 
1943. This act specifically repealed 
Chapter 52, Laws of 1941, supra. There­
fore, there is no existing authority for 
the clerks of the various counties to 
charge a fee of twenty-five (25c) cents 
for each copy of a birth or death cer­
tificate. 

Section 69-531, R. C. M .. 1947, pro­
vides that the local registrars are to 
transmit original certificates to the 
State Registrar of Vital Statistics and 
also to send a copy to the County 
Clerk and Recorder who is to file the 
same. 

The Act does not contain any spe­
cific direction as to the fee which the 
county clerk is to charge for certified 
copies. It is, therefore, necessary to 
examine the general provisions of the 
law, since, in the absence of a specific 
prov:sion, the general provisions wiH 
control. 

Section 25-231, R. C. lVI., 1947, enu­
merates the fees which a county clerk 
is to charge and collect, for the use 
of his respective county. Therein it is 
stated: 

..... For a copy of any record or 
paper. for each folio, fifteen (l5c) 
cents and for each certification with 
seal affixed, fi fty (SOc) cen ts; pro­
vided, that in all cases where copies 
of any record or paper are to be cer­
tified by the county clerk and such 
copy is furnished to said clerk for 
certification, said clerk shall not make 
a charge nor receive a fee for the 
comparison of such copy, other than 
the fee of fifty (SOc) cents for his 
certificate and seal. ... " 

It is therefore my opinion that coun­
ty clerks and recorders, upon issuing 
a certified copy of a birth certificate or 
death certificate, shall receive a fee of 
fifteen (15c) for each folio, plus a fee 
of fifty (SOc) cents for affixing the 
seal to said certificate. 




