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~chools and institutions' and (2) if 
such lands were sold or any part 
thereof permanently disposed of the 
money received therefor should be­
come permanent funds for the sup­
port and maintenance of the public 
schools and named institutions." 

It is therefore my opinion that "de­
lay drilling penalties" or "delay rentals" 
provided for by paragraph 9 of the 
Montana State Oil and Gas lease are 
rentals within the meaning of Section 
81-1712. R. C. M., 1947, and should be 
credited to the public school Interest 
and Income fund. 

Opinion No. ZOo 

Public Employees Retirement Sys­
tem-Public Officers, Removal 

of-Term of Office. 

HELD: 1. Members of the Board of 
Administration of the Public Em­
ployees Retirement System who were 
appointed for a fixed and definite term 
and 'who still have an unexpired portion 
of that term to serve, may not be re­
moved from office under the provisions 
of Chapter 225, Laws of 1953. 

2. N either the Legislature nor the 
Governor has the power to remove an 
officer who has been appointed for a 
fixed and definite term, unless there is 
a valid reorganization of the duties of 
the office in order to effect a more 
economical and efficient admin:stra­
tion of the office or unless the office 
is abolished by the power which cre­
a ted the office. 

May 9, 1953. 

Mr. John F. Sasek, Secretary 
Public Employees Retirement 

System 
Sam Mitchell Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Sasek: 

You have requested my opinion on 
the following question: 

"Does House Bill No. 282, now 
Chapter 225, Laws of 1953, supersede 
the appointment and terminate the 

term of members of the present Board 
of Administration of the Public Em­
ployees Retirement System?" 

In your letter, you have informed 
me that three members of the present 
board have been appointed for terms 
which will expire in the future. One 
member's term will expire on :\1 ay 9, 
1953, another on March 20, 1955, and 
the other on :\fay 9, 1955. 

On the 31st day of March, 1953, the 
Governor purported to appoint a new 
board under the provisions of Chapter 
225, Laws of 1953. By this appoint­
ment, which is to take effect on the 
first day of July, 1953, the terms of 
three members of the Public Em­
ployees Retirement Board ha\'e been 
ter11linated. 

The question, therefore, becomes: 
"Does the Governor or the Legis­

lature have the power to abolish exist­
ing terms of office when the officer 
has been aplJointed, for a fixed and 
ddinite term ?" 

Chapter 225, Laws of 1953, amended 
the existing law, Section 68-501, R. C. 
M., 1947, as follows: 

" ... Terms of office shall be for 
fi ve (5) years provided, however, 
that those first appointed after this 
Act takes effect, shall be for terms, 
respectively, of one (I), two (2), three 
(3), four (4) and five (5) years but 
their successors which hold office for 
terms of five (5) years , .. " 

Prior to its amendment, Section 68-
501. supra, which created the Board of 
Administration for the Public Em­
ployees Ret:rement System, provided 
three-year terms for all members of the 
board. Acting under that authority, the 
members of the board had been ap­
pointed by the previous Governor for 
three-year terms. These unexpired 
terms are now in dispute. 

It is a general rule of law that an 
elective or appointive officer properly 
qualified and serving, is such an officer 
until removed or the office becomes 
vacant by expiration of law, 67 C. J. S., 
Officers, Sec. 46, p. 199. Also, it has 
been held that statutes will not be 
construed to change the term of in­
cumbent officers unless the intent is 
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plainly and clearly expressed. State v. 
Light, 68 N. D. 513. 281 N. W. 777. 

It does not clearly appear that it 
was the intent of the legislature to 
abolish the terms of existing officers 
when that body approved Chapter 225, 
Laws of 1953, and under the authori­
ties above quoted, that intent cannot 
be presumed. 

In the case of State ex rei Hammond 
v. Maxfield, 103 Utah 1, 132 Pac. (2d) 
660, the Utah court thoroughly dis­
cussed the power of the legislature to 
truncate the incumbency of an officer 
who has been appointed for a fixed 
term. Therein the court stated: 

* * * * * * * * * 
"In our structure of reasoning, we 

consider another facet of the problem: 
It is generally admitted that the leg­
islature has the power to shorten the 
term of an existing office. Groves v. 
Board of Ed. of Chicago, 367 III. 91, 
10 N. E. 2d 403; Malloy v. City of 
Chicago, 369 III. 97, 15 N. E. 2d 961; 
23 Am. & Eng. Ency. of Law, 404, 
12 C. J. 1017; 16 C J. S., Constitu­
tional Law, § 314. But here again 
it must be done in good faith. 

"If the terms as shortened result 
in an opportunity to appoint a new 
officer and appears to be for the pur­
pose. there is grave doubt as to the 
validity of the Act, for in such case 
the legislature would be in reality re­
moving the incumbent. Unless the 
power of removal lay with the legis­
lature it would be exceeding its 
powers. 

"If the shortening of the term is 
required to fit into a bona £:de scheme 
of reorganization in order to consoli­
date offices under one officer or set 
of officers to take over the duties of 
another office for the sake of econ­
omy or efficiency. we can see no 
constitutional objecfon. The loss of 
office by the incumbent is merely an 
incident and not the objective of the 
general scheme. 

"If a term may be shortened for 
the last above named purpose, there 
can be no difference between accom­
plishing the end in that manner and 
accomplishing it by keeping the term 
the same but providing that the in­
cumbents are to be replaced bv the 
appointees of another office, either 

newly created or existing, when it is 
done in pursuance of a bona fide re­
organization statute. Whether the 
consolidation is' accomplished by the 
abolition of one or more offices and 
consolidation of their duties with 
others under a new or existing office, 
or whether the consolidation of duties 
is accomplished by keeping the old 
office extant but requiring the hold­
ers of a new or existing office to per­
form those duties by also placing 
such holders as incumbents of the old 
office, and thus displacing the cur­
rent officers who occupy that office. 
should make no difference provided it 
is done in good faith. Good faith is 
the test. " 

* * * * * * * • * 
Also, in State's Prison of North 

Carolina v. Day ________ N. C. ________ 32 
S. E. 748, that court ruled: 

"The contract of the state with the 
superintendent must be kept. In 
Throop, Publ. Off. § 21, it is said: 
'Nor can the legislature take fr0111 
the officer the substance of the office. 
and transfer it to another, to he ap­
pointed in a different manner, and to 
hold by a different tenure, although 
the name of the office is changed, 
or the ofrce divided, and the duties 
assigned to two or 1110re officers 
under different names.' That principle 
of law was announced in Warner v. 
People, 2 Denio, 272, and also in Peo­
ple v. Albertson, 5S N. Y. 50. The 
section in Throop. and the decisions 
in Warner v. People and People v. 
Albertson, supra. are in connection 
with offces created by constitutional 
provision. But that makes no differ­
ence in North Carolina. Under our 
decisions, you cannot oust an incum­
bent of an office, and continue the 
office afterwards. and this rule ap­
plies to offices created by the Con­
stitution as well as to those created 
by the legislature." 

It is to be noted that Chapter 225 
(supra) does not reorganize the board 
or enlarge the powers or duties of the 
members. It merely changes the term 
of office of the members and, there­
fore. cannot be upheld under the ra­
tionale of the Maxfield case; rather, 
it falls within the prohibition of both 
cases quoted above. 
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See. also: Trawick v. Gilkey •........ 
Tenn. . .......• 71 S. W. 2nd 647. State 
ex reI Birdsey v. Baldwin. 45 Conn. 
144, 4 A. L. R. 207. 

It follows that the legislature has no 
power to alter the term of a public 
officer once that officer has been ap­
pointed for a fixed and definite term. 
Chapter 225, Laws of 1953, cannot be 
construed to authorize the removal of 
those officers who have been appointed 
for a fixed term. 

The next question which arises is 
whether the Governor has the power 
to alter the term of an officer who has 
been appointed for a fixed and definite 
term. 

Our court discussed this problem at 
great length in the case of State ex rei 
Bonner vs. District Court of First J u­
dicial District in and for Lewis and 
Clark County, 122 Mont. 465, 206 Pac. 
(2d) 166. Therein the court announced: 

" '. . . It is a general rule that 
officers appointed for a fixed and 
definite term are not removable ex­
cept for cause.. .' (119 A. L. R. 
1437.) 

* * * * * * * * * 
... When the term or tenUl'e of 

a public officer is not fixed by law 
and the removal is not governed by 
con!\titutional or statutory provision. 
the general rule is that the power of 
removal is incident to the power to 
appoint. ,,, (43 Am. Jur. 31, 32 
§ 183.) 

* * * * * * * * * 
.. 'The only way in which this 

power of removal can be limited is 
by first fixing the duration of the 
term and then providing the mode, 
if necessary, by which the officer 
may be removed during the term. 
.. .''' (People ex reI Attorney Gen­
~ral v. Hill, 7 Cal. 97, 102.) 

As to the members of the board in 
question, the term has been fixed by 
law. and since the Act does not pro­
vide for their removal, it is necessary 
to look to the general law for the power 
of removal. That power is found in 
Sections 94-4708 and 94-5501 to 94-
5516, R. C. M., 19~7. 

To the same effect, see Barrett· v. 
Duff, 114 Kansas 220, 217 Pac. 918: 

"Where the term is fixed by stat­
ute. the power of removal does not 
exist in the executive. except so far 
as provided by statute." 

and. Van Brakle v. State Board of 
Health, 74 Oregon 367, 144 Pac. 1170; 

"Where an officer is appointed for 
a term, he cannot be removed except 
by express statutory authority." 

Therefore, as to the members of the 
Board, the Governor can only remove 
for cause. and where the removal is 
for cause there must be notice and a 
hearing. State ex reI Nagle v. Sullivan 
98 Mont. 425, 40 Pac. (2d) 995; Stat~ 
ex reI Holt v. District Court, 103 Mont. 
438, 63 Pac. (2d) 1026; State ex reI 
Ryan v. Norby, 118 Mont. 283, 165 Pac. 
(2d) 302. 

Another obstacle to the removal of 
the members of the board during their 
term of office is Section 31 of Article 
V of the Constitution of the State of 
Montana, which provides, in effect, 
that the salary or emoluments of a 
public officer cannot be decreased dur­
ing his term of office. To remove the 
members of the board would be to 
take away all the emoluments of their 
office during their term and would also 
violate the rule that the salary of a 
public officer cannot be terminated by 
a legislative act. Poorman v. State 
Board of Equalization, 99 Mont. 543. 
550, 45 Pac. (2d) 307. 

It is therefore my opinion that those 
members of the Board of Administra­
tion of the Public Employees Retire­
ment System who were appointed for 
a fixed and definite term and who sti1J 
have an unexpired portion of the term 
to serve may not be removed from 
office under the provisions of Chapter 
225, Laws of 1953. 

It is further my opinion that, under 
the decisions of our Supreme Court 
neither the Legislature nor the Gover~ 
nor has the power to remove an officer 
who has been appointed for a fixed 
and definite term, unless there is a 
valid reorganization of the duties of 
the office in order to effect more ·eco­
nomical and efficient administration of 
the office or unless the office is abol­
ished by the power which created the 
office. 




