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Opinion No, 18.
Cities and Towns—Plats of Cities and
Towns—Small and Irregular Tracts
—Recording.

HELD: 1. Plats, required by Sec-
tion 11-614, R.C.M., 1947, to be de-
livered to the Clerk and Recorder
with deeds to certain types of tracts
and portions of tracts enumerated in
that section, need not be recorded
with the deed, but are merely to be
filed in exactly the same manner as
other plats.

2. Recital in a deed of the acreage
of the tract conveyed, does not fulfill
the requirements of Section 11-614,
R.C.M,, 1947, and a map or plat must
be filed, just as in other cases arising
under that section.
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3. If a plat has once been filed, it
is not necessary to file a plat with
each subsequent deed.

4. That portion of Section 11-614,
R.C.M,, 1947, which makes further
sales unlawful until the provisions of
the chapter shall be complied with,
applies to both irregularly shaped
tracts, and tracts subdivided into lots
and .blocks.

April 25, 1953.

Mr. H. W. Conrad, Jr.
County Attorney
Pondera County
Conrad, Montana

Dear Mr. Conrad:

You have requested my opinion upon
several questlons all concerned with
the interpretation of Section 11-614,
R.C.M., 1947. This Section provides
for the platting of small or irregularly
shaped tracts of land before sale. It
is part of Chapter 6, Title 11, of the
Revised Codes of Montana, 1947, en-
titled “Plats of Cities and Towns and
Additions Thereto.”

Since 1935 there have been a num-
ber of amendments to the section
which have greatly changed the origi-
nal provisions of the statute. The last
change which was accomplished by
Chapter 227 of the Laws of 1947, was
the most extensive, and the one with
which most of your questions are con-
cerned. In its present form, as
amended by this chapter, it provides:

“Small and Irregularly Shaped
Tracts Must Be Platted, Surveyed
and Certified Before Sale. Any per-
son who desires to subdivide and sell
or transfer any tract of land in small
tracts, such as orchard tracts, vine-
yard tracts, acreage tracts, suburban
tracts, or community tracts, contain-
ing less than the United States legal
subdivision of ten (10) acres, or who
shall subdivide and/or sell or trans-
fer any irregularly shaped tract of
land, the acreage of which cannot be
determined without a survey, must
cause the same to be surveyed, plat-
ted, certified, and filed in the office
of the county clerk and recorder of
the county in which said land lies,

according to the provisions of this
chapter before any part or portion
of the same is sold or transferred; ex-
cept that it will not be necessary to
comply with the provisions of this
chapter relating to parks and play-
grounds, and such sales or transfers
must be made by reference to the
plat on file and the numbers of the
lots and blocks. It is unlawful for
any further sales to be made with-
out a full compliance with the pro-
visions of this chapter, and the sur-
veying and platting of the whole
tract, showing the lots sold before
the filing of the plat; provided fur-
ther that until the filing of such plat,
or survey, the county clerk of any
county shall not record any deed
which conveyed, or purports to con-
vey, any irregular shaped tract or part
of land or parcel of any such platted
tract or tracts of less than the United
States legal subdivision of ten (10)
acres, unless the person presenting
such deed for record also delivers
to such county clerk for filing a plat
or map which has been prepared by
a surveyor or civil engineer, which
plat or map shall show with par-
ticularity the legal description, and
area of the land to be conveyed, ex-
cept that no map or plat shall be re-
quired in those cases where the par-
cel of land being conveyed has been
previously conveyed by deed or other
instrument recorded ten (10) years
f/)-\r more prior to the passage of this
ct.”

Your questions as set out in your
letter, are as follows:

1. When a deed, together with the
required plats, is delivered to the Re-
corder, is the plat to be recorded with
the deed, or is the plat merely filed as
are other plats?

2. As the 1947 amendment refers to
any irregularly shaped tracts of land,
the acreage of which cannot be de-
termined without a survey, does the
1947 amendment have any application
to a deed of such irregularly shaped
tract of land when the acreage is set
forth in the deed?

3. After a plat has been once filed,
is it necessary to file a plat with each
subsequent deed? -
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4. Does the following provision ap-
ply to the small irregularly shaped
tracts, which are not platted into lots
and blocks, or does it apply only to
tracts that are surveyed and platted
into lots and blocks?

“It is unlawful for any further
sales to be made without a full com-
pliance with the provisions of this
Chapter, and the surveying and plat-
ting of the whole tract, showing the
lots sold before the filing of the
plat.”

The answer to your first question is
contained in the language of the statute
itself. Although the section, prior to
1947, provided that:

“Any person who desires to sub-
divide and sell or transfer . . . must
cause the same to be surveyed. plat-
ted, certified and recorded . . .” (em-
phasis supplied.)

it now reads:

“Any person who desires to sub-
divide and sell or transfer . . . must
cause the same to be surveyed, plat-
ted, certified and filed in the office of
the county clerk and recorder of the
county in which land lies , .. ” (em-
phasis supplied.)

The 1947 amendment also added the
following language:

“ .. . Provided, further that until
the filing of such plat or survey, the
ccunty clerk of any county shall not
record any deed . . . unless the person
presenting such deed for record also
delivers to such county clerk for fil-
ing a plat or map . . . which plat or
map shall show with particularity the
legal description, and area of the
land to be conveyed . ..” (Changes
by 1947 amendment are in bold type.)

It is the first principle of statutory
construction, that the plain meaning
of words must be resorted to before
resorting to other rules of construc-
tion. (Great Northern Utilities Co.
vs. Public Service Commission, 88
Mont. 180, 293 Pac, 294). Words of a
statute must be given their ordinary
meaning, unless their character, con-
text, or subject shows that a different
meaning was intended. (Great North-

ern Utilities Co. vs. Public Service
Commission, supra). Further, when
a provision is added to a statute by
amendment, it is presumed that a
change from the then existing law was
intended. (See State vs. Hays, 86
Mont. 58, 282 Pac. 32: State vs. Bran-
non, 86 Mont. 200, 283 Pac. 202; Nich-
ols vs. School District, 87 Mont. 181,
287 Pac. 624.)

Under the above rules, the provisions
for filing, being clear-cut and self-
explanatory, must be given their or-
dinary meaning. Further, since the
requirement for filing replaced the
portion of the statute which formerly
called for recording, the legislative in-
tention to require filing, and not re-
cording, is plain,

It is therefore my opinion that a plat,
delivered to the Clerk and Recorder
with a deed, need not be recorded, but
is merely to be filed as are other plats.

Your second question is essentially
concerned with the sufficiency of a
recital of the acreage in a deed. All
the provisions relating to irregularly
shaped tracts were added to the stat-
ute by the 1947 amendment. The first
reference in the law is to “. . . any ir-
regularly shaped tract of land, the
acreage of which cannot be determined
without a survey.” However, the stat-
ute also provides:

“ . . Until the filing of such plat
or survey, the county clerk of any
county shall not record any deed
which conveyed, or purports to con-
vey any irregular shaped tract. . .”
(emphasis supplied.)

The 1947 amendment in addition to
adding the words “any irregular shaped
tract” also prohibited county clerks
from recording any deed to unplatted
land unless the person presenting the
deed also delivered for filing, a plat
or map showing the legal description
and area of the land to be conveyed.

Prior to 1947 the statute provided
only that the clerk should not be re-
quired to record a deed to unplatted
land unless accompanied by such a
plat or map. Then Attorney General
Bottomly ruled that the requirement
was not mandatory, but placed discre-
tion in the county clerk to refuse to



32 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

record such a deed, if he chose. (Opin-
ions of the Attorney General, Volume
21, Opinion No. 28). The legislature
in 1947 removed the discretion from
the county clerks, and prohibited the
recording of any instrument which
deeded land not already platted or
mapped and which was not accom-
panied by a plat or map. This is a
positive indication of a legislative in-
tent to require that every irregularly
shaped tract must be platted or map-
ped. The requirement is mandatory,
and cannot be satisfied by a recital of
the acreage in a deed.

In this connection, however, I call
your attention to the last clause of
Section 11-614, R.C.M., 1947, oprovid-
ing that no plat or map shall be re-
quired where the parcel being conveyed
has previously been conveyed by a
deed or other instrument recorded ten
years or more prior to the passage of
the Act. This section exempts all land
which was conveyed by an instrument
recorded before 1937.

It is therefore my opinion that the
recital of acreage in a deed does not
satisfy the requirements of Section
11-614, supra, and that a map or plat
must be filed in those cases not ex-
empted by that section.

The answer to your third question
is again, 1 think, contained in the
language of the statute. It provided
that the clerk shall not record a deed
“until the filing of such plat or sur-
vey,” unless he presents a map or
plat at the time of recording. The
purpose of the enactment is to have on
file, at the time the instrument is re-
corded, a plat or map from which the
exact description of the land \to be
conveyed may be ascertained, and the
land identified with certainty. If such
a plat or map is on file, or is delivered
for filing, then the purpose of the
statute is fulfilled. It would serve no
useful purpose to require each suc-
cessive transferee to record a plat
identical with others already on file.

It is therefore my opinion that if a
plat showing the particular tract has
once.been filed, it is not necessary to
file a -plat with each subsequent deed.

Your fourth question concerns a
section of the statute which was not
changed by the 1947 amendment. The

portion of the statute refers to “lots
sold before the filing of the plat,” and
was not changed when the portions re-
ferring to irregular tracts were added
to the statute. However, the intent of
the legislature must be ascertained
from a reading of the statute as a
whole, and not from the wording of
any single part. (Hilger vs. Moore,
56 Mont. 156, 182 Pac. 477; State vs.
Board of Commissioners, 80 Mont. 37,
2906 Pac. 1; In re Wilson’s Estate 102
Mont. 178, 56 Pac. (2d) 733, 105 A. L.
R. 367.) The evident purpose of the
Legislature was to make the irregular
tracts subject to the same restrictions
as the subdivided land. The provi-
sion making further sales unlawful un-
til the requirements of the chapter are
complied with is merely one of these
restrictions.

It is therefore my opinion that the
provision of the act making further
sales unlawful without compliance with
the provisions of the chapter applies
both to irregularly shaped tracts, and
to tracts subdivided into lots and
blocks.
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