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Opinion No. 109. 

Stenographer's Fee-Trial Fee-Trial 
De Novo-Statutory. 

HELD: The stenographer's fee mu,t 
be collected at the beginning" of each 
trial of an issue of fact. 

December 20, 1954. 
?vIr. E. J. Donnelly 
Clerk of Court 
Granite County 
Philipsburg, Montana 

Dear }] r. Donnelly: 

Your recent request for an official 
opinion relative to stenographers' fees 
is hereby acknowledged. 

The factual situation as related in 
your request is herein reiterated: 

At the beginning of the trial of a 
civil action, the statutory stenog­
rapher's fee of $3.00 was collccted 
from each of the parties to the ac­
tion: the jury disagreed and the ac­
tion was re-tried at a later jury term. 

Your question is as follows: 

"Does the stenographer's fee, which 
was paid at the first trial, cover his 
services up to the entry of judgment 
in the second trial or is the second 
trial to be considered as one de novo 
with an additional stenographer's fee 
to be collected by the clerk?" 

Section 93-1905, R. C. M., 1947, states 
as follows: 

"In every issue of fact in civ] ac­
tions tried before the court or jury, 
before the trial commences, there 
must be paid into the hands of' the 
Clerk of the Court, by each party to 
the suit, the sum of three dollars, 
which sum must be paid by said clerk 
into the treasury of the county where 
the cause is tried, to be applied upon 
the payment of the salary of the ste­
nographer, and the prevailing party 
may have the amount so paid by him 
taxed in his bill of costs as proper 
disbursements." (Emphasis supplied.) 

The above statute is the basis of all 
authority for collecting this trial fee 
and, as stated in the statute. Section 93-
1905, supra, the fee is collected hefore 

the trial commences. A retrial of the 
same issue of fact is one de novo for 
the purpose of an additional stenog­
rapher's fee, for as it was stated in 
Inkster v. Carver, 17 Mich. 64: 

"The stenographer's fee is a trial 
fee. and a trial is had where a cause 
is at issue on issues of fact and is 
placed on the calendar and is dis­
missed where the jury disagrees. The 
trial need not result in a verdict." 

The above-quoted case is similar to 
the facts presented in your question 
and is authority for the proposition 
that the statutory stenographer's fee 
of $3.00 must be collected before a re­
trial of the same issues of fact. 

Section 93-1905, supra, is very clear 
and provides for the payment of the 
stenographer's fees. In State v. Board 
of County Commrs. et aI., 104 Mont. 
21. 26. 64 Pac. (2d) 1060, the Supreme 
Court stated relative to statutory con­
struction: 

"'It is not allowable to interpret 
what has no need of interpretation, 
or, when the words have a definite 
and precise meaning, to go elsewhere 
in search of conjecture in order to 
restrict or extend their meaning. 
Statutes should be read and under­
stood according to the natural and 
most obvious import of the language, 
without resorting to subtle and forced 
construction for the purpose of either 
limiting or extending their opera­
tion.' 

"* * * * 
.. 'In construing a statute we are 

required to give to the words em­
ployed their ordinary meaning. unless 
it is made apparent from their char­
acter or the context or subject that 
a different meaning was intended'." 

The statute being clear, and with fur­
ther cited case law authority, it is my 
opinion that the stenographer's fee 
must be collected at the beginning of 
each trial of an issue of fact. 




