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Opinion No. 79

Workmen’s Compensation—Preminms
—Bonuses—Over-time Pay

Held: An employer insuring under
Workmen’s Compensation Plan
No. 3 must pay a premium based
upon a percentage of his total
annual payroll as provided by
Section 92-1101, Revised Codes
of Montana, 1947. The total an-
nual payrell must consist of the
entire compensation, including
bonuses and over time pay re-
ceived by every workman em-
Eloyed in a hazardous occupa-
ion.

April 25, 1952,

Mr. Baxter Larson, C hairman
Industrial Accident Board
Helena, Montana

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Dear Mr. Larson:

You have requested my opinjon on
the question of whether bonuses and
overtime paid by an employer to a
workman should be included as part of
the employer’s payroll for the purpose
of computing workmen’s compensation
premiums under Plan Number 3.

Section 92-1101, Revised Codes of
Montana, 1947 provides in part as
follows:

“Every employer, subject to the
provisions of compensation plan No.
3 shall, in the manner and at times
herein specified, pay into the state
treasury, in accordance with the fol-
lowing schedule, a sum equal to the
percentage of his total annual payroll
specified in this section; which said
schedule is subdivided into classes,
and the percentage of payments of
premiums or assessments to be re-
quired from each of said classes is
as follows: ...”

The statute then enumerates twenty-
seven different classes of hazardous
employment for which the percentage
of the total payroll which is to be paid
as a premium to the industrial acci-
dent fund is varied depending upon the
risk involved in the particular type of
employment.

Section 92-1121, Revised Codes of
Montana, 1947, provides as follows:

“In computing the payroll, the en-
tire compensation received by every
workman employed in the hazardous
occupations enumerated in this act,
shall be included, whether it be in
the form of salary, wage, piece-work,
or otherwise, and whether payable in
money, board or otherwise. Salary
and wages paid during actual vaca-
tion period shall not be computed or
assessed.” (Emphasis supplied)

Both of these statutes were part of
Chapter 96, Session Laws of 1915, the
original workmen’s compensation act
in Montamna. Section 92-1121, supra, was
amended in 1947 to add the last sen-
tence thereof, but that amendment does
not affect the question under consid-
eration.

Section 92-1121, supra, is by its terms
an all-inclusive statute and I think it
is clear that the legislative intent was
to include every form of compensa-
tion paid to a workman in a hazardous
occupation for his services, where the
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terms of a statute are plain, unambi-
guous, direct and certain, the statute
speaks for itself; there is naught for
courts to construe. Chmielewska v.
Butte & Superior Mining Co., 81 Mont.
36, 261 Pac. 616. The maxim of statu-
tory construction of expressio unius est
exclusio alterius cannot be invoked in
favor of including only what is called
salary, wages or piece-work, because
the legislature added the words “or
otherwise.” A bonus paid to an em-
ployee at regular intervals constitutes
a part of his entire compensation and
is included within the terms of Sec-
tion 92-1121, supra. To hold other-
wise would be to allow some employers
to avoid their fair share of the risk to
the detriment of the other employers
carrying insurance under Workman'’s
Compensation Plan No. 3. Similarly,
additional payments to workmen for
overtime constitute part of the entire
compensation paid to the workmen and
thereby fall within the provisions of
the statute.

You inform me that one of your pre-
decessors in office issued an adminis-
trative interpretation of the act in
1947 and informed employers enrolled
under Part 3 that “overtime pay” and
“bonuses” need not be included in the
total annual pay-roll upon which pre-
miums are to be paid. I quite agree
with you that the administrative inter-
pretation of your predecessor is entire-
ly gratuitous and without foundation
in the law. Whether these items should
properly be included is not for the
Board or me to determine, because by
the plain terms of the statute the legis-
lature has provided that premiums
must be paid on the entire compensa-
tion paid to the workman. If a change
is desired it must be made by the legis-
lature and not by administrative in-
terpretation.

Therefore, it is my opinion that an
employer insuring under Workmen’s
Compensation Plan No. 3 must pay a
premium based upon a percentage of
his total annual payroll as provided by
Section 92-1101, Revised. Codes of Mon-
tana, 1947. The total annual payroll
must consist of the entire compensa-
tlon, mcluding bonuses and overtime
pay, received by every workman em-
ployed in a hazardous occupation.

Very truly yours,
ARNOLD H. OLSEN
Attorney General
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