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Opinion No. 7

Schools and School Districts—Trustees,
Vacancy In Office Of—Terms of
Trustees

Held: That a majority of the board of
trustees of a school district may
be elected at the annual election
when one of the trustees so
elected will fill the unexpired
term resulting from a vacancy
in the office.

March 20, 1951.
Mr. Frank T. Hooks
County Attorney
Broadwater County
Townsend, Montana

Dear Mr. Hooks:

You have requested my opinion con-
cerning the filling of a vacancy in the
board of trustees of a school in your
county. You advise me that the dis-
trict is a second class district with five
trustees and that a vacancy has oc-
cured due to the death of a member
whose term would not expire in the
year 1951.

Section 75-1614, Revised Codes of
Montana, 1947, provides in part:

“A vacancy in the office shall be
filled by appointment by the county
superintendent of schools; provided,
that in districts of the first and
second class, such appointment shall
be subject to confirmation by a ma-
jority of the remaining members of
said board, if those remaining con-
stitute a majority of the total num-
ber of the board. The trustee so ap-
pointed shall hold office until the
next annual election, at which elec-
tion there shall be elected a school
trustee for the unexpired term.”

The above quoted would apparently
conflict with Section 75-1617 which
reads:

“When at any annual school elec-
tion the terms of a majority of the
trustees regularly expire in districts
of the first class, three trustees, in
districts of the second class, two
trustees, in districts of the third
class, one trustee, shall be elected for
three years, and the remaining trus-
tee or trustees whose terms expire
shall hold over for one or two years as
may be necessary to prevent the
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terms of a majority of the board of
trustees expiring in any one year;
provided, that it shall be determined
by lot what trustee shall hold over,
and for what term.”

As there are five trustees in your
district, two of whose terms will expire
in 1951, the election of a candidate to
fill the unexpired term resulting from
the vacancy would then result in a
majority of the trustees being elected
at the next school election. Section 75-
1617 contemplates that the terms of
tustees be arranged to prevent the
terms of a majority expiring in any one
year. In the case of Kuhl v. Kaiser, 95
Mont. 550, 27 Pac. (2d) 1113, the court
considered the above code sections and
held that there is no conflict between
the sections and that the word “term”
applies to the office and not to the
persons and under section 75-1614 a
person appointed to fill a vacancy holds
until the next annual electicn at which
time a trustee is elected for the unex-
pired term. The fact that a majority of
trustees will be elected is not violative
of Section 75-1617. What is prohibited
by the Section is the expiration of the
terms of a majority of the trustees at
the same time. The election of a trustee
for the unexpired term will in no way
change the expiration of the terms
with the result that at some future
date the terms of a majority will expire
at the same time.

This will mean in the next election
in your county two trustees will be
elected each for a three year term and
one trustee elected to fill the vacancy
and who shall hold office for the un-
expired term of the person originally
elected.

It is therefore my opinion that a
majority of the board of trustees of a
school district may be elected at the
annual election when one of the trus-
tees so elected will fill the unexpired
term resulting from a vacancy in the
office.

Very truly yours,
ARNOLD H. OLSEN
Attorney General
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