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Opinion No. 65

Schools and School Districts—Tuition
—Transfer of Students—School
Budgets—Elementary Schools

Held: 1. The trustees of a school
district have the power to en-
ter into a contract with the par-
ents of non-resident students
for the payment of tuition.

2. It is the duty of the trus-
tees of a school district to bud-
get for and pay tuition for resi-
dent children who attend ele-
mentary school in another dis-
trict if the county superinten-
dent and the trustees of the
school district of the school to
be attended consent in writing
to such attendance.

February 9, 1952.

Mr. John M. McCarvel
County Attorney

Deer Lodge County
Anaconda, Montana

Dear Mr. McCarvel:

You have requested my opinion con-
cerning the validity of a contract be-
tween a school district and the parents
of school children. You advise me that
the children attend elementary school
in a district where they do not reside,
and the contract was entered into be-
tween the district and the parents for
the payment of tuition by the parents
for the children. You also state the
trustees of the district where the child-
ren attend and the county superinten-
dent have given written permission for
such attendance, but the trustees of
the district of the residence of the
children have refused permission.

Section 175-1630, Revised Codes of
Montana, 1947, as amended by Chapter
267, Laws of 1951, provides for the
transfer of funds between school dis-
tricts for the payment of tuition of
transfer elementary children. This sec-
tion provides in part:

“Children may attend public ele-
mentary schools in districts in the
county outside of the district in
which they reside, . . . when written
permission is secured from the board
of trustees of the district in which
they are to attend school and when
written permission has been given by

the county superintendent of schools
of the county in which the children
reside.

“When approval of attendance in
another district within or without the
county has been granted, the dis-
trict in which such child resides
shall pay to the school district where
such child attends, an amount based
on the following tuition rates .. .”

From the above quoted it is appar-
ent that the consent of the trustees of
the district of residence is not a pre-
requisite for the attendance of the
children in another district.

Under the facts submitted the con-
sent for attendance was secured from
the trustees of the district operating
the school to be attended and of the
county superintendent and therefore it
is the obligation of the district of resi-
dence to pay the amount of tuition as
fixed in the schedule set out in Section
75-1630, as amended. A similar conclu-
sion was reached in the case of Mc-
Clerkin v. San Mateo School Dist., 4
Cal. (2d) 363, 49 Pac. (2d) 830, 102
A. L. R. 226.

If the county superintendent had not
consented in writing to the attendance,
the trustees of the district where the
children wished to attend elementary
school could enter into a contract for
tuition, as Section 75-1632, Revised
Codes of Montana, 1947, as amended by
Chapter 207, Laws of 1951, grants the
power to a board of trustees:

“To determine the rate of tuition
of non-resident pupils according to
the provisions of Section 75-1630, Re-
vised Codes of Montana, 1947, as a-
mended.”

That a school district may charge
tuition for non-resident pupils and ex-
clude them for non-payment was rec-
ognized in Peterson v. School Beard,
73 Mont. 442, 236 Pac. 670.

While the trustees of a school district
have the authority to charge tuition
for non-resident elementary pupils at-
tending their district, yet under the
facts you submitted the requirements
of Section 75-1630, Revised Codes of
Montana, 1947, as amended, have been
satisfied. It is the obligation of the
district of the residence of the pupils
to pay the tuition and the parents
should be relieved of this obligation.

It is, therefore, my opinion:



90 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

1. The trustees of a school district
have the power to enter into a con-
tract with the parents of non-resident
students for the payment of tuition.

2. It is the duty of the trustees of a
school district to budget for and pay
tuition for resident children who at-
tend elementary school in another dis-
trict if the county superintendent and
the trustees of the school district of
the school to be attended consent in
writing to such attendance.

Very truly yours,
ARNOLD H. OLSEN
Attorney General
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