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enumeration of particular classes 
are therefore to be read as "other 
such like" and to include only others 
of like kind or character." 

Since delivery trucks and other mo­
tor vehicles are not specifically enum­
erated in Section 10-201, supra, the 
same reasoning would apply as in the 
case of Shaw v. Kendall and it is 
therefore my opinion that the term 
"machinery" as it is used in Section 
10-201, supra, does not include deliv­
ery trucks and minors under the age 
of sixteen can be employed to assist in 
loading and unloading such trucks. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN 
Attorney General 

Opinion No. 35 

County Treasurers-Constitutional 
Law-Public Officers 

Held: A County Treasurer who has 
been elected and serves a com­
plete four years term is ineli­
gible to be appointed to fill a 
vacancy existing in that office 
during the succeeding four year 
term. 

Mr. J. E. McKenna 
County Attorney 
Fergus County 
Lewistown, Montana 

Dear Mr. McKenna: 

August 17th, 1951. 

You have requested my opinion on 
the following question: 

"May the Board of County Com­
missioners appoint as County Trea­
surer a man .who had previously 
been elected County Treasurer, and 
served from March, 1947, to March, 
1951, to fill the vacancy created in 
that office because of the resigna­
tion of the present County Trea­
sarer?" 

The Constitutional provision that 
presents a problem in this situation is 
Article XVI, Section 5 of the Consti­
tution of Montana, which provides in 
part as follows: 

" ••• There shall be elected in each 
county the following officers ••• one 

treasurer, who shall be the collector 
of taxes, provided, that the county 
treasurer shall not be eligible to his 
office for the succeeding term; ••• " 

In Volume 19, Official Opinions of 
the Attorney General, Opinion No. 247, 
it was held that a person who had been 
appointed to fill out an unexpired term 
uf a county treasurer who had resign­
ed was eligible to be a candidate for 
the office of county treasurer at the 
next election. The rationale of this 
opinion was that the prohibitton a­
gainst succession omy applied to trea­
surers who had previOusly been elect­
ed, and not to appointees. This opinion 
was followed in Volume 20, Official 
OpiniOns of the Attorney General, 
Opinion No. 212 and Volume 23, Of­
ficial Opinions of the Attorney Gen­
eral, Opinion No. 130. Since there have 
been no Supreme Court decisions on 
the question it is established in Mont­
ana that 'an appointee to fill out a va­
cancy may hold office for the succeed­
ing term. 

Opinion No. 159, Volume 21 of the 
Official Opinions of the Attorney Gen­
eral held that a County Treasurer, who 
had been elected in 1944 to fill an un­
expired term of the treasurer elected 
at the general election in 1942, does 
not come within the constitutional pro­
vision prohibiting the treasurer from 
being eligible to his office for the suc­
ceeding term. This opinion was based 
in part on the case of Bailey v. ~ght, 
118 Mont. 594, 168 Pac. (2d) 843. The 
Bailey case held that a person who 
was appointed county sheriff to fill a 
vacancy caused by the death of his 
predecessor and at the next general 
election was elected sheriff, was elected 
only to fill the unexpired term of his 
predecessor and not for a full four 
year term. Hence, Opinion 159, supra, 
reasoned that whether a person had 
been appointed or elected to fill an 
office for an unexpired term he was 
not serving his own term and was 
there!Jre eligible to be elected to the 
office for the succeeding term. 

r-Iowever, Opini<)U 212, Volume 20 of 
the Official Opinions of the Attorney 
General, also held that an elected hold­
er ofa full term of office of county 
treasurer could not be a candidate 
for the office until a full term of four 
years had elapsed. The question which 
you asl<: is a further ramification of 
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the same problem and we must deter­
mine if an elected holder of a full term 
of office as county treasurer may be 
appointed to fill a vacancy in that of­
fice at any time within the succeeding 
term. 

The pertinent portions of Article 
XVI, Section 5 supra, as they bear on 
the problem presented, are: 

"There shall be elected u* one 
treasurer *** provided the county 
treasurer shall not be eligible to his 
office for the succeeding term; ***" 

The framers of the provision contem-
plated that a treasurer would be elect­
ed every four years, as that is the 
term of office prescribed for the coun­
ty treasurer. The proviso in this clause 
says that the treasurer shall not be 
eligible to his office, and obviously re­
fers to the county treasurer who has 
been elected for a full term. Further, 
it is my opinion that the plain words 
of the provision require the conclusion 
that this officer, (i. e., the treasurer 
who has been elected for a full term), 
shall not be eligible to his office for the 
succeeding term. Since the succeeding 
term is four years, it follows that a 
treasurer Who has been elected for a 
full term may not again hold the of­
fice until four years has elapsed from 
the end of his term. 

There is a reason for distinguishing 
between the person who has been 
elected to a full term and one who has 
been appointed to fill a vacancy or an 
unexpired term. It may be difficult to 
fill a vacancy, especially if the tenure 
is to be of short duration, if the ap­
pointee is barred from seeking the of­
fice as a candidate for a full term. On 
the other hand, the person who is 
elected to a full term is put on notice 
that he will not be eligible to hold the 
office for the succeeding term. 

Therefore, it is my opinion that a 
county treasurer who completes a full 
term for which he was elected on 
March 3, 1951, is not eligible to be 
appointed County Treasurer on July I, 
1951, to fill out the vacancy created by 
the resignation of his successor. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN 
Attorney General 

Opinion No 36 

Schools and School Districts-Lease 
of School Buildings for Limited 

Term. 

Held: The board of trustees of a 
school district may lease a grade 
school building which is not 
needed for present school pur­
poses to the United States 
Government for a period of one 
year, or for a term that will not 
interfere with the use of the 
building in the future for school 
purposes. 

~. J.J.McIntosh 
County Attorney 
Riosebud County 
Forsyth, Montana 

Dear Mr. McIntosh: 

August 27, 1951. 

You have requested my opinion con 
cerning the power of the Board of 
Trustees of a school district to lease 
a school building to the Federal Gov­
ernment for a period of one year. You 
advise me that one of the grade school 
buildings in your district is not needed 
at present for school purposes, but the 
board of trustees contemplates that 
the building will be needed for school 
purposes in the future. 

Section 75-1632 Revised Codes of 
Montana, 1947, as amended by Chapter 
2M, Laws of 1951, enumerates the pow­
ers of every school board and sub-sec­
tion 7 grants to the trustees the au­
thority: 

"To repair and insure schoolhouses 
and to rent, lease and let to such per­
sons or entities as the board may 
deem proper, the grade school halls, 
gymnasium and buildings and part 
thereof for such time and rental as 
the board may designate. All rentals 
shall be paid to the county treasurer 
for the credit of the school district." 

The above quoted is a broad authori-
zation to the board of trustres to lease 
school buildings that are not needed 
for school purposes. In the case of 
Young vs Board of Trustees, 90 Mont. 
576, 4 Pac. (2d) 725, our Supreme 
Court approved the rental of a high 
school gymnasium for public danc~ 
and said: 
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