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to exist the statutory provisi()ns of Sec­
tion 11-1409, R. C. M., 1947, must be 
adhered to strictly. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN 
Attorney General 

Opinion No.3 

Public Employees Retirement System 
-Industrial Accident Board-Public 

Retirement Board. 

Held: An employee who is a member 
of the Public Employees Retire­
ment System and who is also 
covered by Industrial Accident 
Insurance shaU be eligible to 
draw benefits from the Indus­
trial Accident Board and shall 
also be entitled to whatever re­
tirement allowance is payable 
under the circumstances of his 
case. The benefits paid to an 
injured workman by the Indus­
trial Accident Board are entirely 
separate and distinct from any 
payments made out of the re­
tirement fund and the Public 
Employees Retirement Boa r d 
may not subtract benefits paid 
by the Industrial Accident Board 
when computing the retirement 
allowance to be paid by the 
Public Employees Retirement 
System. 

February 15, 1951. 
Mr. John F. Sasek, Secretary 
Public Employee's Retirement System 
Sam Mitchell Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Sasek: 

You have requested my opinion as to 
the proper interpretation of Section 68-
901 (h) of the Revised Codes of Mon­
tana, 1947. Such interpretation is 
sought to assist the Public Employees 
Retirement Board in determining what 
benefits are payable under the follow­
ing circumstances: 

A was injured while in the employ­
ment of the City of Helena, State of 
Montana. When A was injured he 
was a member of the Public Em­
ployees Retirement System and he 
was also oovered by Industrial Acci­
dent Insurance. 

The Industrial Accident Board paid 
the said A a lump sum settlement of 
$1;500.00 based on weekly payments 
for his injury. 

The Industrial Accident Board 
certified to the Public Employees Re­
tirement Board that A was incapaci­
tated as a result of the said injury 
arising out of and in the course of 
his employment. 

The question presented by the above 
facts is whether the Retirement Board 
should pay A his full retirement allow­
ance without regard to the payments 
made to him by the Industrial Accident 
Board or whether the Retirement 
Board should, in paying benefits to A, 
deduct the amount which he has re­
ceived from the Industrial Accident 
Board. 

Subsection (h) of Section 68-901, 
supra, is a follows: 

"Any member shall be retired for 
disrubility regardless of age or amount 
of service, if incapacitated for the 
pel'formance of duty as the result of 
an injury or disease arising out .f 
and in the course of his employment. 
Incapacity for performance of duty 
shall be determined ,by the board of 
administration, but the industrial 
accident board shall determine, in 
the same manner as for all other 
state employees, whether such inca­
pacity is the result of injury or di­
sease ariSing out of and in the course 
of employment. In the -absence of an 
application to the industrial accident 
boa.rd, filed by a proper party, the 
board of administration hereunder 
shall proceed with retirement and 
with the payment of benefits payable 
under the retirement system when 
disability does not result fmm in­
jury or disease arising out of and in 
the course of their employment. If 
the industrial accident board de­
termines on the basis of such an 
application subsequently filed, that 
disability resulted from injury or di­
sease arising out of and in the course 
of employment, an amount equal to 
said benefits shall be deducted from 
the benefits payable under the retire­
ment system because of such deter­
mination. Any such member incapa­
citated for the pel'formance of duty 
by reason of a cause not included 
in the immediately preceding sen­
tence, and -any other member so in-
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capacitated, regardless of the cause, 
shall be retired regardless of age but 
only after ten (10) years of service 
to the state, or to the contracting 
city." (Emphasis supplied) 

While the above quoted provision 
states that "an amount equal to said 
benefits shall be deducted", it is my 
opinion that "said ,benefits" can refer 
only to benefits paid by the Public 
Employees Retirement System and has 
no application to any payments made 
to an injured workman by the Indus­
trial Accident Board. 

"Said benefits" as us'ed in sub-section 
(h) refers to retirement benefits paid 
by the Retirement Board when there 
has been llIO determination made tJhat 
the injury responsible for retirement 
arose out of and in the course of em­
ployment. Such benefits will be in an 
amount based upon service and oontri­
butions. In no event will the disa,bility 
retirement allowanoe based upon such 
factors equal thebene1its payable when 
it has been determined that the disa­
bility resulting in retirement was the 
result of an jnjury arising out of and 
in the course of employment. Sub-sec­
tion (j) of Section 68-901 provides that 
in such event the retirement allow­
ance shall be fif.ty per centum of his 
final compensation. Thus it can be 
seen that a member of the Public Em­
ployees Retirement System rretired 
upon a disability retirement is paid a 
certain amount in benefits from the 
date of retirement and if and when it 
is determined that his disability was 
job incurred he will be paid benefits 
equal to one-half of his last compen­
sati'on. When the latter payments are 
made the a,mount of the payments pre­
viously made al'e to be deducted, since 
those are the "said benefits" referred 
to in sub-section (h). 

The Industrial Accident Board is 
only mentioned in sub-section (h) for 
the purpose of making a determiIllation 
whether the injury was incurred in the 
course of and arose out of the em­
ployment. Evidently it was the legisla­
tive intent that since the Industrial 
Accident Board had already set up 
the machinery for making such de­
termination there was no need to 
duplicate said machinery in the Pub­
lic Employees Retirement Board. 

There can and should be no confu­
sion between the payments made to 
injured workmen under the Industri-

al Accident Board and the retirement 
benefits provided for by the Retire­
ment System. The Industrial Accident 
Fund is made up of the employer con­
tributions and the employees do IlIot 
oontribute to such fund. Under the Re­
Ilirement system each public employee 
pays a certain 'portion of his salary to 
the retirement system. The funds are 
entirely sepamte and distinct and the 
only relationship between the two 
funds is that both 'are administered by 
Boards created by the State of Mon­
tana. 

It is, therefore, my opinion that an 
employee who is a member o. the 
Public Employees Retirement System 
and who is also covered by Industrial 
Accident Insurance shall be eligible to 
draw benefits from the Industrial Ac­
cident Board and shall also '00 entitled 
to whatever retirement allowance is 
payable under the circumstances of his 
case. The bene1its paid to an injured 
workman by the Industrial Accident 
Board are entirely separate and dis­
tinct from any payments made out of 
the retirement fund and the Public 
Employees Retirement Board may not 
subtract benefits paid by the Industri­
al Accident Board when computing the 
l'etirement allowance to be paid by the 
Public Employees Retirement System. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN 
Attorney General 

Opinion No.4 

Schools And School Districts 
-Architect's Fee-Building Fund­

Proceeds of Bond Issue 

Held: An architect's fee for drawing 
plans and specifications for, and 
supervising the construction of 
a school building may be paid 
froon the proceeds of the funds 
realized from the sale of bonds 
for the construction of such a 
building. 

Mr. George D. Ore 
County Attorney 
Petroleum County 
Winnett, Montana 

Dear Mr. Ore: 

February 24th, 1951. 

You have requested my opinion as 
to whether an architect's fee may be 
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