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conflicting statutes or parts of statutes 
(In re Stuart, 53 Cal. 745, Arie vs. 
state, 100 Pac. 23 (Okla.), Wren VB. 
Dixon, 161 Pac. 722, (Nev.) People vs. 
Field, 181 Pac. 526, Hawley vs. Ander­
son, 1S5 Pac. 358). Thus, the operation 
of Section 41-1<1'18, permitting employ­
ment of females for ten hours per day 
in the week immediately preceding 
Christmas was repealed by the sub­
sequent Constitutional enactment. (see 
Vol. 18, Opinions Qf the Attorney Gen­
eral, Opinion No. 63, at page 69, with 
which I concur.) 

This Constitutional provision applies 
to women in all branches of industry, 
including the taxi-cab industry. Taxi­
cab companies are "mechanical estab­
lishments" within the meaning of Sec. 
41-1118, and female taxi-cab drivers 
are within the scope of its protection. 
Statutes limiting hours of employment 
for women are not intended for the 
benefit of the employees only, but are 
for the protection of the public health. 

Therefore, it is my opinion that the 
employment of women taxi-cab opera­
tors for more than eight hours a day 
is forbidded both by the Constitution 
and statute. 

Very truly yours, 
ARNOLD iI. OLSEN 
Attorney General 

Opinion No. 127 

Public Welfare-Old Age Assistan!'e­
Property Transfers to Counties By 

Old Age Assistance Clients. 

Held: 1. A county may not demand 
a transfer of a person's property 
in return for a grant of old age 
assistance. 
2.Property received by a county 
in return for a grant of old age 
assistance is held upon con­
structive trust for the grantor, 
or, if he is dead, for his heirs. 
3. The only claim that the state 
or county has against the pro­
perty of an old age assistance 
recipient is the statutory claim 
set up by section 71-412, R. C. 
M., 1947. 

November I, 1952. 

Mr. Thomas F. Joyce 
Attorney, State Welfare Department 
Silver Bow Block 
Butte, Montana 

Dear Mr. Joyce: 

You have asked my opmJOn upon 
the following questions: 

1. Where a recipient of old age 
assistance under the public welfare 
act deeds property to the county, 
either expressly or impliedly, in con­
sideration of the assistance given 
or to be given by the welfare depart­
ment, does such property become the 
sole property of the county to which 
it is deeded? 

2. If so, does the state depart­
ment of public welfM'e have any 
claim to any of the property when 
such property is sold by the county? 

Property deeded to the county, either 
expressly or impliedly, in consideration 
of assistance given or to be given by 
the welfare department does not be­
come the sole property of the county 
to which it is deeded. A county has no 
legal right under the public welfare 
act to demand a conveyance of the pro­
perty belonging to a prospective !recipi­
ent of oldi age assistance in return for 
the grant of assistance. I call your at­
tention to the eligibility requirement 
of Section 71-402, Revised Codes of 
Montana, 1947: 

"Eligibility Requirements for Old 
Age Assistance. Old age assistance 
shall be granted any person who: 

(a) Has attained the age of sixty­
five (65) years. 

(b) Has income which is inade­
quate to provide a reasoll'ruble subsis­
tence compatible with decency and 
health. 

(c) Has been a resident of the 
state of Montana for at least five 
(5) years during the nine (9) years 
immediately preceding his applica­
tion for old age assistance. 

(d) Has resided in and been an 
inhabitant of the state and county 

in which application is made for at 
least one (1) year immediately pre­
ceding the date of the application. 
Any person otherwise qualified who 
has resided in the state for five (5) 
years or more during the nine (9) 
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years immediately preceding the ap­
plication, one (1) year of which state 
residence shall <have been immedi­
ately prior to the date of the appli­
cation, and who has no legal county 
residence, shall file his application, 
in the county in which he is resid­
ing, and his assistance shall be paid 
entirely from state funds until he 
can qualify as having a legal resi­
dence in the said county. For the 
purpose of this act, every person who 
has resided one (1) year or more in 
any county in this state shall there­
by acquire a legQI residence in s.uch 
county, which he shall retain until 
he has been absent voluntarily and 
continuously for one (1) year there­
from. 
(e) Is not at the time of receiving 
assistance an inmate of any public 
institution, except in the case of 
temporary medical or surgical care 
in a hospital. 

(n Has not made an assignment 
or transfer of property for the pur­
pose of rendering h~mself eligible for 
assistance under this act at any time 
within two years immediately prior 
to the filing of application for assis­
tance pursuant to the provisions of 
this act." 

Under this section old age assistance 
must be granted to any person who ful­
fills these requirements. The functions 
of the county welfare department in 
administering this section of the pub­
lic welfare act are investigative only. 
The second paragraph of Section 71-
406, Revised Codes of Montana, 1947, 
clearly provides this. It says: 

"Upon the completion of such in­
vestigation, the county public wel­
fare board shall decide whether the 
applicant is eligible for and should 
receive an old age assistance grant 
under this act, the amount of the 
assistance, and the date on which the 
assistance shall begin. It shall make 
an award which shall be binding 
upon the county board and be com­
plied with by such county board 
until modified or vacated. It shall 
notify the applicant of its decision 
in writing." 

An agreement between a county and 
an 'Old age assistance recipient, in 
which the county granted the assis­
tance in return for a conveyance of the 

recipient's property, w'Ould be an in­
valid agreement since it would be with­
out consideration upon the part of the 
county. If the recipient is eligible ac­
cording to the requirements of Section 
71-402, supra, the county is legally 
bound to grant him the assistance. Do­
ing an act which one is already legally 
bound to do is not good consideration. 
(Baker vs. Citizens State Bank, 81 Mont. 
543, 264 Pac. 675; also, Murphy vs Nett, 
51 Mont. 82, 149 Pac. 713). Any property 
received by a county as a result of such 
a bargain would thereafter be held as 
a constructive trust for the grantor or, 
if he is dead, for his heirs undJer Sec­
tion 86-210, Revised Codes of Montana, 
1947, which provides: 

"Involuntary Trust Resulting From 
Fraud, Etc. One who gains a thing by 
fraud, ,aocident, mistake, undue in­
fluence, the violation of a trust, or 
other wrongful act, is, unless he has 
some other or better ,right thereto, 
an involuntary trustee of the thing 
gained, for the benefit of the person 
who would otherwise have had it." 

Under this statute, it would be im-
material whether the conveyance was 
made by the recipient because of a mis­
taken belief that he must conveyor 
because he was required to do so by 
county officials. (See, 65 C. J., Trusts, 
Section 218 and 220, pages 461, 462'. Also, 
Huffine vs. Lincoln, 52 Mont. 585, 160 
Pac. 820; Lutey vs. Clark, 3,1 Mont. 45, 
77 Pac. 305; McGuiness vs. Lester, 86 
Cal. App. 454, 260 Pac. 925. Also, see, 
31 C. J., Influence, Section 2, page 
H83)' In any case in which a person 
conveyed, his property to a county 
under the impression that it was 
necessary for him to do so in order 
to receive a grant of old age assistance, 
the county would hold the property 
upon a constructive trust under Sec­
tion 86-210, supra. 

Our present welfare act was enacted 
in 1937. The act in force just prior to 
that time empowered the county old 
age pension commission to require as 
a conditi'On of the grant or continuance 
of assistance in any case that all or 
any part of the property of a person 
applying for it should be transferred 
to the county 'Old age pension commis­
sion. Section 335.39, Revised Codes of 
Montana, 1935, provided: 
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"Assignment of Property By Reci­
pient-Return of Property On Dis­
continuance of Assistance-County 
Attorney to Assist Commission. If the 
county old age pension commission 
shall deem it necessaxy, it may with 
the consent of the state old age pen­
sion commission, require as a condi­
tion to the grant or continuance of 
assistance in any case, that all or any 
part of the property ofa person 
applying for aid be transferred to 
said county old :age pension commis­
sion. Such property shall be managed 
under rules and regulations of the 
state old age pension commission by 
the county old age pension commis­
sion, which shall pay the net income 
thereof to such person; said county 
old age pension commission shall 
have power to sell, lease, or transfer 
such property or defend or prosecute 
all suits concerning it and to pay all 
just claims against it and to do all 
things necessary for the protection, 
preservation and man age men t 
thereof. If the assistance to such per­
son is discontinued during his life­
time, the property thus transferred to 
lJh.e county old age pension commis­
sion shall be returned to him subject 
to a lien on such property for any 
sums paid to him as assistance under 
this act, or the remainder of such 
property after deducting therefrom 
the sums paid to him as assistance 
under this act shall be returned to 
him. In the event of his death, the 
remainder of such property, after de­
ducting therefrom the sums paid him 
as assistance under this act, shall 
be considered as the property of the 
beneficiary for proper administrative 
proceedings. The county old age pen­
sion commission shall execute and 
deliver ,all necessary instruments to 
give effect to this section. The county 
attorney at the request of the county 
old age pension commission shall 
take the necessary proceedings and 
represent the county old age pension 
commission in respect to any matters 
arising under this act." 

This section was e~ressly repealed 
by Chapter 82 of the Session Laws of 
1937, part VII, Section II. There is no 
provision in our present public welfare 
'act granting to counties any of the 
powers enumerated in Section 335.39, 
supra. The express repeal of this sec-

tion indicates the intent of the legis­
lature to remove completely all of the 
county commission's power under this 
section. A repealed statute is ineffec­
tive to the same extent as though it 
had never been enacted (Westchester 
Fire Insurance Co. vs. Sullivan, 45 
Mont.18, 121 Pac. 472; City of Bozeman 
vs Merrell, 81 Mont. 19,261 Pac. 876). 
Explicit repeal of a portion of a statute 
in which a power is expressly conferred 
ordinarily forbids continued existence 
of the power being implied. (Hauser­
man vs. Board of Oommissioners of 
Clay County, 89 Kan. 555, 132 Pac. 212). 

This opinion is not intended to pre­
clude the possibility that persons who 
have l'eceived or may be receiving old 
age assistance may deed their proper­
ty to the county as a gift. If such a 
bona-fide gift is made with the com­
plete understanding on the part of the 
grantor that it is a gift and is not re­
quired because of his receipt of old 
age assistance, it may be taken and 
held by the county and used in the 
same manner as any other gift to a 
county. However, if any county holds 
property acquwed by mistake, it holds 
the property in constructive trust for 
the grantor or if it has disposed of 
the property it must hold the funds 
received in constructive trust for the 
grantor. See, 65 C. J., Trusts, Section 
218, page 461. The sole claim which 
either the state or the county has upon 
the property of an old age recipient is 
the statutory claim set up by Section 
71-412, Revised Codes of Montana. 1947, 
which provides for recovery from the 
estate of a deceased recipient 'as follows: 

"Recovery From The Estate Of A 
Decedent---claim For Ass i s tan c e 
Paid. Upon the death of any reci­
pient of old age assistance his estate, 
to the extent of five hundred dolla.rs 
($500.00), shall be exempt from cl:aim 
for old age assistance paid under 
this act. If upon the death of any 
recipient of old age assistance he 
shall leave an estate of five hundred 
dollars ($500.00) or less. according to 
the inventory and appraisement filed 
in the matter of the estate of such 
person, no claim shall be allowed 
against the estate of such person for 
assistance paid under this act. If 
such person shall leave estate in ex­
cess of five hundred dollars ($500.00). 
according to the inventory and 



OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 177 

appraisement filed in the matter of 
the estate of such person, the state 
department of public welfare shall 
execute and present a claim against 
the estate of such person within the 
time specified in the published notice 
to creditors in the estate matter for 
the total amount of assistance paid 
under this act. No claim shall be en­
forced against any real estate of a 
recipient while it Is occupied by the 
Surviving spouse, or dependent, as a 
home. 

II the federal law so requires, the 
federal government shall be entitled 
to a share of any amounts collected 
from recipients or their estates in 
proportion to the amount which it 
has contributed to the grants recov­
ered, and the amount due the United 
states shall be promptly paid by the 
state to the United states govern­
ment. The remaining portion of the 
amount collected shall be distributed 
to the state ,and county in proportion 
to the total amount paid by each." 

Therefore, it is my opinion that in 
any case where a county has received 
property in return for a grant of old 
age assistance the county is construc­
tive trustee of that property for the 
grantor during his lifet~me and for his 
heirs after his death. In the case of a. 
deceased recipient, the property should 
go into his estate and be subject to the 
claims of the state depMtment under 
Section 71-412, supra, to the extent 
provided in that section. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN 
Attorney General 

Opinion No. 128 

Absent Ballots-Affidavits-Armed 
Forces, Members of-Elections. 

Held: 1. That if a member of the 
armed forces, who has met all 
other statutory requirements, 
applies for an absent voters bal­
lot and subscribes and swears 
to his application before a com­
missioned officer in active ser­
vices of the armed forces of the 
United States, he is entitled to 
receive an absent voters ballot. 
2. That if a member of the 
armed forces makes and sub-

scribes an affidavit with his 
absent voters ballot, and if said 
affidavit is in compliance with 
Section 39-106, Revised Codes of 
Montana, 1947, such ballot is 
properly attested and should be 
accepted. 

November I, 1952. 

Mr. Michael G. Chilton 
County Attorney 
Lewis and Clark Oounty 
Helena, Montana 

Dear Mr. Chilton: 

You have ,requested my opinion on the 
following questions: 

1. If a member of the Armed 
Forces, who has met all other statu­
tory requirements, applies for an ab­
sent voters ballot and subscribes and 
swears to his application before a 
commissioned officer in active service 
of the Armed Forces of the United 
States, is he ent1tled to receive an 
absent voters ballot? 

2. If a member of the Armed 
Forces makes and subscribes to the 
affidavit on the envelope in which 
the absent voters ballot is enclosed 
bef'ore a commissioned officer in 
active service of the Armed Forces of 
the United states, has he so com­
plied with statutory requirements 
that his lballot is entitled to be 
accepted? 

Sections 23-1301, through 23-1321, 
R. O. M., 1947, set forth the manner in 
which absent electors may vote. By 
Section 23-1301, supm, it is provided 
that any qualified elector of this State 
who has complied with the laws in re­
gard to registration and who is absent 
from the County or physically incapaci­
tated from attending the precinct poll 
of which he is 'an elector on the day of 
election, may vote by absent ballot. 
Section 23-1303, supm, sets out the 
form of application for an absent voters 
ballot and specifically states that suoh 
"application must be subscribed by the 
applicant and sworn to before some 
officer authorized to administer oaths 
and the application shall not be com­
plete without this affidavit." Section 
23-1306, provides that the absent voters 
ballot must be enclosed in an envelope, 
on which envelope shall be printed an 
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