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"taxpayer" on the poll book opposite 
the name of each qualified elector who 
is a taxpayer and thus entitled to vote 
upon such a measure 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN 
Attorney General 

Opinion No. 123 

Schools and School Districts-County 
Lands-County Commissioners-Gift 
of County Parks to School Districts 

Prohibited. 

Held: The Board of County Com­
missioners does not have the 
power to give to a school dis­
trict a public park owned by the 
county for the use of the school 
district as a school site. 

October 1st, 1952. 

Mr. Michael J. O'Connell 
County Attorney 
Gallatin County 
Bozeman, Montana 

Dear Mr. O'Connell: 

You have requested my opinion 
concerning the authority of the board 
of county commissioners to make a 
gift of lands contained in a fedeml 
townsite and designated for public park 
purposes to the board of ta:ustees of 
the school district to be used by the 
school distirtct asa school site. The land 
in question is not in an incorporated 
city or town and there is no problem 
of ownership by the federal govern­
ment. 

The power of a county to acquire 
land for park purposes is found in Sec­
tion 62-101, Revised Codes of Montana, 
1947, which reads in part as follows: 

"The several counties of this state 
are hereby 'authorized and empow­
ered to acquire by purchase, grant, 
deed, gift, devise or condemnation, 
or otherwise, lands suitable for pub­
lic camping and public recreational 
purposes, civic centers, youth centers, 
museums, recreational centers and 
any combination thereof, or may 
lease such land tracts, each of which 

shall be so situated as to offer ready 
access to a public highway." 

Also, a county has the authority to 
hold lands within its limits under the 
provisions of Section 16-804, Revised 
Codes of Montana, 1947. There is no 
statutory authority aut h 0 '1' i z i n g a 
county to vacate the use of the land 
for park purposes. In the case of 
Lloyd vs. City of Great Falls, 107 Mont. 
442, 86 Pac. (2d) 395, the court quoted 
with approval the following: 

"Where lands have been dedicated 
and used for a public park or square, 
the municipal corporation holds the 
title in trust for the public and has 
no power, unless specially authori:red 
by the legislature, to appropriate such 
lands for the use and benefit of pri­
vate persons or corporatrons, sell the 
same, or in any way divert the la~d 
from the uses 'and purposes of lts 
original dedication. • • *." 
In the absence of specific statutory 

authority to vacate the land for pM"k 
purposes the board of county commis­
sioners does not have the power to 
divert the use of the land to the school 
district. The board of county commis­
sioners has only such powers as are 
conferred by law, either expressly or 
by implication. Lewis vs. Petroleum 
County, 92 Mont. 563, 17 Pac. (2d!) 60. 

I realize that the public interest 
!night be served by authorizing the 
county to give the land to the school 
district. However, such cannot be con­
sidered, as the rule stated in Franzke 
VS. Fergus County, 76 Mont. 150, 245 
Pac. 962, applies to the problem pre­
sented. The court in that case said: 

"The fact that the contemplated 
action may be in the best interest of 
the county is not 'an admissible 
argument. The doctrine of expedi­
ency does not enter into the con­
struction of statutes." 

It is therefore my opinion that the 
board of county commissioners does 
not have the power to give to a school 
district a public park owned by the 
county for the use of the school district 
as a school site. 

Very truly yours, 
ARNOLD II. OLSEN 
Attorney General 
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