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and presented to the county clerk for 
oomparison and certification, could he 
compare aJIld certify signatures on only 
one petition at 'a time, and perhaps 
thus prevent the filing of other peti­
tions with the Secretary of State in 
the time 'l"equired by law? I believe 
the Ianguageof the statute is clear 
and unambiguous that he cannot. 

It is therefore my opinion that a 
county clerk is required to compare the 
signatures on all petitions presented 
for his consideration simultaneously, 
that is, he cannot retain any petition 
ill! his possession for a longer period 
than two days for the first two hun­
dred signatures and one additional day 
for each two hund'l"ed additional signa­
tures, 8ilthough this may require the 
clerk to compare and certify many 
more than two hundred signatures a 
day. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN 
Attorney General 

Opinion No. 101 

Schools and School Districts-Founda­
tion Program-Kindergarten Pupils 

as Regularly Enrolled Pupils. 

Held: Kindergarten pupils, in an es­
tablished kindergarten u p 0 n 
reaching the age of six years, 
may be included in the A. N. B. 
of the school districts and their 
daily attendance considered in 
determining the amount of state 
financial aid for the schools of 
their district. 

July 8, 1952. 

Miss Mary M. Condon 
state Superintendent of Public 

Instruction 
State CapitJol 
Helena, Mont. 

~ Miss Condon: 

You have requested, my OpInIOn as 
to whether or not kin<ierga,rten pupils, 
upon reaching the age of six yean-s, may 
be included in the A. N. B. of the 
schools involved in determining the 
foundation program. 

Section 7, Article XI, of the Mon­
tana Oonstitution provides, "The 
public free schools of the state shall 
be open to all children and youth 
between the ages of six and twenty­
one YeaJ"S." 

From this oonstitutional provision it 
is apparent that 'any child who reaches 
his sixth birthday is entitled to attend 
school as a matter of ri~ht and should 
be considered in determining the num­
ber of enrolled pupils. The fact that 
the child is in kindergarten would not 
preclude him from being considered as 
a student in the public schools for the 
reason that Section 75-2001 defines a. 
public school so that it includes an 
established kinde~a,rten in the fol­
lowing language: 

"A public school is a school estab­
lished and maintained under the 
laws of this state at public expense 
and comprising t:h e elementary 
grades, and, when established, the 
kindergarten and the high school in­
cluding Rill the junior and senior 
gmdes of high school work." 

The distribution of state aid to the 
public scihools is made under the pro­
visions of Chapter 199, Laws of 1949, 
as amended, and the basis of such dis­
tribution is! fixed by the "average num­
ber belonging" or "A. N. B." which is 
defined as meaning "the average num­
ber of regu!oarly enrolled full time pu­
pils attending a public school." 

Kindergarten pupils in an established 
kindergarten who have reached, the age 
of six years meet all the qualifications 
of the above statutes and their attend­
ance may be counted in the computa­
tion for the state aid. 

It is therefore my opinion that kin­
dergarrren pupils, in an established kin­
dergarten upon reaching the age or 
six years, may be included in the A. N. 
B. of the school districts and their daily 
attendance considered in determining 
the 'amount of state financial aid for 
the schools or their district. 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN 
Attorney General 
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