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Opinion No. 80 

Taxation-Motor Vehicles, Use Tax-County Budget Law. 

Held: 1. That if a motor vehicle which is in the hands of a dealer 
prior to January l, and upon which the dealer pays the prop­
erty tax as provided in Section 53-114, Revised Codes of Mon­
tana, 1947, is sold subsequenf to January l, the purchaser is not 
required to pay the use tax provided in Section 3A, Chapter 
208, Session Laws of 1949. 

2. That the 5 % of the tax collected and retained by the County 
Treasurer under the provisions of Section 7, Chapter 208, Ses­
sion Laws of 1949, can only be expended by the County Treas­
urer in conformiiy wiUl the County Budget Law and under 
appropriations detailed in the County Budget. 

Mr. James T. Harrison 
County Attorney 
Phillips County 
Malta, Montana 

Dear Mr. Harrison: 

January 11, 1950. 

You have requested my opinion concerning the application of the 
tax provided in Section 3A of Chapter 208, Session Laws of 1949 to 
cars in the possession of a de1aer prior to January 1 and upon which 
the dealer pays taxes. 

You have also asked whether the 5% of the use tax retained by the 
Counties to cover the cost of administering the act can be added to the 
Budget of the County Treasurer and expended by him in addition to the 
amounts already set up for his use under the County Budget Law. 

Section 53-114, Revised Codes of Montana, 1947, formerly Section 
1759, Revised Codes of Montana, 1935, as last amended by Chapter 
72. Laws of 1937, provides in part: 

"Motor vehicles are herby declared to be assessable for tax­
ation as of and on the first day of January in each year irrespective 
of the time fixed by law for the assessment of other classes of 
personal property, and irrespective of whether or not the levy and 
tax may be a lien upon real property wfthin the State of Montana, 
provided that in no event shall any motor vehicle be the subject 
of assessment, levy and taxation more than once in each year, viz., 
the first day in January in each year, which shall be the time of 
assessment for tax purposes of motor vehicles in stock, in dealers' 
possession or in dead storage, as well as in use, subsequent regis­
trations, if any, of the same vehicle in the same year not being sub-
ject to payment of taxes." . 

It is to be noted that the above quoted Section provides that motor 
vehicles in the possession of the dealer on January 1 are subject to 
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taxation. The last sentence of Section 3A, Chapter 208, Session Laws 
of 1949 reads as follows: 

"The tax herein provided for shall not be imposed or collected 
from the purchaser· of any new passenger motor vehicle on whfch 
a property tax as now provided by law, has been imposed and 

. ·paid." - . 

In construing the above two Sections -of our statutes together, 
I am led to the conclusion that if a dealer in motor vehicles had cars 
in stock on January 1st on which the tax imposed by Section 53-114, 
supra, was paid, then the purchaser of such a Car from the dealer 
would not have to pay the use tax provided in Section 3A, Session Laws 
of 1949. - -

Your second question is concerned with Section 7, Chapter 208, 
Session Laws of 1949, which reads as follows: 

"Each County Treasurer in the State of Montana at the time 
application is made for a license under this act, shall retain 50/9-
of the license so collected for the cost of administering this act and 
the remaining 95% shall be remitted monthly to the State Treasurer 
of the State of Montana for deposit in the State Highway General 
Fund on forms to be furnished the County Treasurers by the State 
Highway Commission of the State of Montana." 

The expenditure of the 5% retained by the County must come with­
in the limitations of the Budget Law. Section 16-1906, Revised Codes of 
Montana, 1947, (formerly Section 4613.5, Revised Codes of Montana, 
1935), provides that in the making of expenditures the County of­
ficials shall be limited to the amount of the detailed appropriations 
contained in the budget and transfers made as authorized by law. Sec­
tion 16-1906 contains this very specifiG limitation: 

"Expenditures made, liabilities incurred, or warrants issued, 
in excess of any of the budget detailed appropriations as originally 
determined, or as thereafter revised by transfer,as herein pro­
vided, shall not be a liability of the County, but the official making 
or incurring of such expenditure or issuing such warrant shall be 
liable therefor personally and upon his official bond." 

. It is apparent from the above quoted Sections of our codes that 
Section 7, Chapter 208, Laws of 1949, does not authorize the County 
Treasurer to-expend the 5%-of the funds realized from the license unless 
an appropriation has been made in -the County Budget for the Treas­
urer'.g office-authorizing such expenditures. This means that the funds 
realized by-the Counties under Section 7, Chapter 208, Laws of 1949, will 
not be immediately available for use because of the lack of appropria­
tions in the Budget and this statute is not to be construed as a waiver 
of the Budget law. A rule of construction that is helpful in this situa­
tion is found in Register Life Ins. Co. v. Kenniston, 99 Mont. 191, 43 Pac. 
(2d) 251. which reads as follows: 
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"Statutes which are not inconsistent with one another, and 
which relate to the same subject matter, are in pari materia and 
should be construed together and effect given to both if it is possible 
to do so." 

It is, therefore, my opinion that if a motor vehicle which is in the 
hands of a dealer prior to January 1, and upon which the dealer pays 
the property tax as provided in Section 53-114, Revised Codes of Mon­
tana, 1947, is sold subsequent to January 1, the purchaser is not re­
quired to pay the use tax provided in Section 3A, Chapter 208, Laws of 
1949. 

It is also my opinion that the 5% of the tax collected and retained 
by the County Treasurer under the provisions of Section 7, Chapter 208, 
Laws of 1949, can only be expended by the County Treasurer in con­
formity with the County Budget law and under appropriations detailed 
in the County Budget. 

Opinion No. 81 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Schools and School Districts-Budgets, Use of Surplus. 

Held: I. Any surplus in an elementary school general fund may be 
used in the next fiscal year to meet the deficiency in the State 
aid for the foundation program, but such surplus cannot be used 
to pay the twenty per cent permissive excess over the founda­
tion program. 

2. Any surplus in a high school general fund may be used in 
the next fiscal year to meet the deficiency in the State aid for 
the foundation program and also the fifteen per cent permissive 
excess over the foundation program. 

Miss Mary M. Condon 
State Superintendent of Public Instruction 
State Capitol 
Helena, Montana 

Dear Miss Condon: 

January 13th, 1950. 

You have requested my opinion concerning the use of the surplus 
remaining in the post-war reserve fund for maintenance and repair of 
buildings in the school districts and also the use of any cash balance 
irithe general fund. 

Chapter 131, Laws of 1945, as amended by Chapter 161, Laws of 
1947, provided for the accumulation of a reserve fund for repair and 
equipment of school buildings. Section 5 of Chapter 131, Laws of 1945, 
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