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. Section 2 of the Act states that such annual leave may be accumu­
lated to a total of not to exceed thirty working. days. 

Section 8 repeals all acts and parts of acts in conflict with this act. 

Section 9 states that the act shall be in full force and effect from 
and after its passage and approval. 

You ask whether Section 9 is to be read so that it will alter the 
computation base set forth in Section 1.· 

Section 9, which effectuates the act immediately upon its passage 
and approval (the act was signed March 1, 1949), cannot be read to 
exert any substantive effect on the clear expression of Section 1. 
The absence of Section 9 would not alter the substance of the act, but 
would have postponed its effective date until July 1, 1949, under the 
terms of Section 90 of the Revised Codes of Montana, 1935. 

Section 1 clearly expresses the legislative intention to use the 
date of employment as the base for computation of service. To attempt 
to establish any other date would necessarily be to arbitrarily close 
our eyes to the plain language of the statute. 

The only objection that could be raised to the use of the date of 
employment would come from Section 3 of the Revised Codes of Mon­
tana, 1935, which states: 

"No law contained in any of the codes or other statutes of 
Montana is retro-active unless expressly so declared." 

However, Section 3 has only the force and effect of a Statute and 
if in conflict with the instant statute is repealed by Section 8 thereof. 

Moreover, it is settled law that a statute is not retroactive merely 
because is draws upon antecedent facts for its operation. (See Cox v. 
Hart. 260 U. S. 427, 67 L. Ed. 332, 337, Lewis v. Fidelity and D. Co. 54 
S. Ct. 848, 92ALR794, 803; Earle v. Froedtert Grain and Malting Co. 
(Wash,) 85 Pac. 2nd 264). 

It is therefore my opinion that the computation of leave time is 
based on the employment date of each individual employee. On the 
facts you set forth, it is my opinion that the computation of vacation 
leave time would be from March 1, 1945 and the employee would be 
allowed a maximum of 30 days for time worked. 

Opinion No. 23 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Teachers Retirement Act-Compulsory Retirement-Reemployment 
After Retirement. 
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Held: Under the provisions of the Teachers Retirement System, a 
member is compelled to retire on the 1st day of September fol­
lowing his or her seventieth birthday: 

Mr. R. W. Harper 
Executive Secretary 
Teachers Retirement System 
Helena, Montana 

Dear Mr. Harper: 

May 13th, 1949. 

You' have presented the following factual situation for my opinion: 

"S" a superintendent of schools, reaches the age of 70 years 
on July 9, 1949. The local Board of School Trustees desire to em­
ploy "S" for another year. 

The questions presented by you are as follows: 

(l) Is the school district in error in re-employing "S"? 

(2) If they decide to re-employ him, what penalties could be 
invoked against the school district? 

(3) Are there any other duties to fall upon the Retirement 
Board in this particular case, other than notification of both the 
teacher and school district? 

(4) Should "S" be continued in employment, would he be 
required to continue payments to the System and would his salary 
for the last year be acknowledged in our records? 

In answer to your first question, Section 6 of Chapter 87, Montana 
Session Laws of 1937, as amended by Section 2 of Chapter 137, Mon­
tana Session Laws of 1945, and Chapter 28, Montana Session Laws of 
1949, must be considered. The amendment reads as follows: 

"That from and after the passage and approval of this act, 
any member in service who has attained the age of seventy years, 
during any school year shall be retired by said Retirement Board 
on the first day of September following his or her seventieth birth­
day." 

The provisions of this Section are mandatory in that the Board of 
Administration of the Teachers Retirement Act must retire a member 
when such member reaches the age of seventy years. The word 
"shall" is generally construed as mandatory in its ordinary and com­
mon use. See 50 Am. Jur., (Statutes) Section 28. It is also a well recog­
nized principal of law that the word "shall" is construed as must when 
a public body is directed to do certain acts. See 25 R.c.L. Section 15, 
(Statutes), p. 769. 

Furthermore it is my opinion that the clear import of Section 2, 
Chapter 137, Supra., indicates that the Retirement Board must retire a 
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member of the System on September first following said member's 
seventieth birthday. 

Assuming that a member is compelled to retire in light of the above 
statute and discussion, the next question is whether or not, under the 
hypothetical set of facts, "S" reached the age of seventy "during any 
school year." 

Section 1061 of the Revised Codes of Montana, 1935, states that: 

"The school year shall begin on the 1st day of July and end on 
the 30th day of June." 

It is my opinion that "S" reached the age of seventy during the 
school year, namely July 9, 1949, consequently, he must retire on Sep­
tember 1, 1949, and the school district would be in error to employ "S" 
after September 1, 1949. See also Volume 22, Attorney General's Opin­
ions 52, page 70, for a further discussion of Section 6, Chapter 87, Mon­
tana Session Laws of 1937, as amended by Section 2, Chapter 137, 
Montana Session Laws of 1945. . 

In answer to your second question, the act itself does not provide 
for any penalty for a failure to observe the provisions thereof. How­
ever, under Section 1015, Revised Codes of Montana, 1935, as amended 
by Chapter 103, Montana Session Laws of 1943, the duties of a trustee 
are prescribed as follows: 

"Every school board unless otherwise specifically provided by 
law shall have power and it shall be its duty: 

1. To prescribe and enforce rules not inconsistent with 
law ... 

14. To require teachers to conform to the law." 

Section 999, Revised Codes of Montana, 1935, prescribes the 
method for the removal of school trustees and is as follows: 

"Any school trustee may be removed from office by a court 
of competent jurisdiction by law for removal of elective civil of­
ficers; provided, however, that upon charges being preferred and 
good cause shown, the board of county commissioners may sus­
pend a trustee until such time as such charges can be heard in the 
court having jurisdiction thereof." 

If the school trustees, or any member thereof. violates the pro­
visions of the Retirement Act to the extent that such violation results in 
misconduct or malfeasance in office, then such trustees, or anyone 
member, may be removed from office in the .method prescribed by law. 

In answer to your third question, Section 3, Chapter 87, Montana 
Session Laws of 1937, provides that it is the duty of the Retirement 
Board to assume responsibility for the general administration and 
proper operation of the retirement system. 
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In arder to. make effective the pravisians af this act, it is my apinian 
that the Retirement Baard has fulfilled its duty when bath the schaal 
district and the teacher are natified in the manner pravided far by law 
af any actian taken by the Baard. 

Answering questian number faur, it is my apinian that if a mem­
ber is lawfully campelled to. retire under Sectian 6 af Chapter 87, Ses­
sian Laws af 1937, as amended by Sectian 2 af Chapter 137, Sessian 
Laws af 1945, and such retirement is ignored by the schaal trustees, the 
retired member cannat be campelled to cantinue payments to. the re­
tirement system, nar can his salary, after he has been lawfully retired, 
be acknawledged in yaur recards. 

In passing, I wish to. bring to. yaur attentian the fact that I am 
aware that there still exists in Mantana a shartage af campetent teach­
ers in aur public schaals, and I am also. aware that there are many em­
playees af the system who. are as campetent after reaching seventy (70) 
years af age as many af the yaunger emplayees. Hawever, the Legis­
lature fixes the palicy and enacts the laws under which the members 
af the Teachers Retirement System are to. baund. Many af the pre­
visians af the Retirement Act may seem to. be unsaund, especially in 
light af the ecanamic canditians taday, but, nevertheless, the Attarney 
General's Office must interpret the law as the· Legislature has passed it. 

Opinion No. 24 

Very truly yaurs, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attarney General. 

Junior Colleges-Mill Levy-Budget. 

Held: (l) The cost of maintenance and operation of Junior Colleges 
must be included in the County or District High School Budget. 
The maximum mill levy allowed for Junior Colleges is thereby 
limited and controlled by the maximum mill levy allowed under 
the High School Budget System. 

Miss Mary M. Candan 
State Superintendent af Public Instructian 
Capital Building 
Helena, Mantana 

Dear Miss Candan: 

May 24th, 1949. 

Yau have submitted far my apinian the fallawing questians: 

(l) What is the legal limit to. the number af mills the Co.unty Cam­
missian may levy far the Juniar Callege withaut a vate af the peaple? 

(2) Is Chapter 158, Sessian Laws af 1939, Sectian 9, the anly ref­
erence to. budgets far Juniar Calleges? 
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