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as provided in the law prior to Chapter 142, Laws of 1949, would be de­
prived of a valuable privilege if such were denied to them. It would be 
just and fair to grant a life certificate to those who held on May 1, 1949, 
state certificates and met the statutory requirements and rules for life 
certificates. 

It is to be noted that Section 75-2504, Revised Codes of Montana, 
1947, grants to holders of both elementary and secondary state cer­
tificates the right to secure life certificates. 

It is, therefore, my opinion that by virtue of Section 7, Chapter 142, 
Laws of 1949, teachers who held state certificates on May 1, 1949, are 
entitled to receive life certificates providing they meet the statutory re­
quirements fixed by Section 75-2504, Revised Codes of Montana, 1947, 
and the rules and regulations of the State Board of Education. 

Opinion No. 123 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

Schools and School Districts-Title to School Building-Loss of Title 
to School Building Located on Land of Individual. 

Held: The title to a school building erected on the land of an in­
dividual under a tenancy at will or sufferance remains in the 
district and can be removed by the district until title is divested 
as provided in Section 75-1624, Revised Codes of Montana, 
1947. 

Mr. M. K. Daniels 
County Attorney 
Powell County 
Deer Lodge, Montana 

Dear Mr. Daniels: 

August 10th, 1950. 

You have requested my opmlOn concerning the ownership of a 
school house which has not been used for school purposes for several 
years. You advised me that the school building is located on land 
which is owned by an individual. You also state that there was no 
written lease or agreement concerning the use of the land by the 
district. 

The problem presented is answered by Section 75-1624, Revised 
Codes of Montana, 1947, which reads in part as follows: 

"Whenever, after the passage and approval of this act, a 
conditional deed has been issued to a school district for land or 
whenever land has been used at will or sufferance for a school 
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site and there has been built upon such land a school house and 
other imporovements, and said building and improvements cease 
to be used for the maintenance of a school in accordance with 
the provisions of sections 75-1631 and 75-1632, said Board of 
Trustees must be notified in writing by the owner or claimant of 
the land which has been so deeded or used by will or sufferance 
for a school site that he intends to repossess the land and the 
school trustees shalL within. a period of not exceeding one (l) year, 
remove the building and improvements placed thereon or they 
shall be deemed thereafter to have forfeited any further right to 
such property. Provided further that before the landowner or 
claimant to said land shall have the right to give the notice of re­
moval aforesaid, the intent to abandon said land by the school 
district must have been expressed by the duly qualified electors 
in the school district in accordance with the provisions of sub­
division eight (8) of Section 75-1632." 

It is to be noted from the above quoted statute that the owner of 
the land before he can claim title to the building must give written 
notice of his intention to repossess the land reciting that the trustees 
shall remove the building within a year's time. This is a statutory 
recognition that a school house located on the land of another is the 
property of the district and the school district can be divested of title 
only by failure to remove after written notice. 

As was stated in Van Ness v. Pacard, 2 Pet (U.S.) 137, 7 L. Ed. 374: 

"The general rule of the common law certainly is that what­
ever is once annexed to the freehold becomes part of it, and can­
not afterwards be removed except by him who is entitled to the 
inheritance. The rule, however, never was, at least as far back as 
we can trace into the books, inflexible and without exception." 

The exceptions referred to above are multiple in regard to trade 
fixtures and include buildings used in trade such as filling stations. 
In Farmer v. Golden Rule Oil Co., 130 Kan. 803, 287 Pac. 706, the court 
held that a tennant who had leased premises for a filling station under 
a five-year lease could remove the building erected by him at the end 
of his lease without a specific reservation of the right to do so in the 
lease. Cases of similar import which permitted the removal of build­
ing erected for commercial purposes are the following: 

Firth v. Rowe 53 N. J. Eq. 520, 32 A 1064 

Earle v. Kelly 21 Cal. App. 480, 132 Pac. 262 

R. Barcroft and Sons Co. v. Cullen 217 Cal. 708, 20 Pac. (2nd) 
665 

Only one case has come to our attention concerning a school 
building. In Wittenmeyer v. Board of Education, 10 Ohio C. C. 119, 
6 Ohio C. D. 258, 2 Ohio Dec. N. P. 555, it was held that a school build-
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ing erected upon leased premises by a lessee Board of Education, 
and used exclusively for school purposes, was held to be governed 
by the same rule as that applying to trade fixtures, and therefore to be 
removable by the lessee during the' term, or within a reasonable time 
after the expiration thereof. although the lease contained no agree­
ment to that effect. 

The fact that there is not any written lease providing that the 
building can not be removed leads to the conclusion that the school 
district used the land at the will or sufferance of the owner. The 
statutory rule as to the notice and the common law rule concerning 
fixtures is determinative of the question. The title to the building re­
mains in the district until such time as the owner of the real property 
divests the district of its title by the notice and procedure provided in 
Section 75-1624, Revised Codes of Montana, 1947. 

It is therefore my opinion that the title to a school building erected 
on the land of an individual under a tenancy at will or sufferance re­
mains in the district and can be removed by the district until title is 
divested as provided in Section 75-1624, Revised Codes of Montana, 
1947. 

Opinion No. 124 

Very truly yours, 
ARNOLD H. OLSEN, 
Attorney General. 

State Board of Education-Montana State College-Vacation Pay. 

Held: The estate of a professor who dies while on a quarter out-of­
residence is not entitled to payment of the professor's full salary 
for the entire quarter out-of-residence but should only receive 
such salary as is due and owing down to the date of death. 

Dr. George A. Selke, Chancellor 
University of Montana 
Capitol Builaing 
Helena, Montana 

Dear Dr. Selke: 

August 10, 1950. 

You have presented the following facts to this office and have re­
quested my opinion thereon. A professor who had been on the staff 
of the Montana State College since 1931. died on February 16, 1950. The 
professor was on a quarter out-of-residence leave at the time of his 
death. This leave was granted by the State Board of Education on 
December 13, 1949, for the winter quarter beginning January 2, 1950, 
and ending March 15, 1950. This was an "earned" eighth quarter out­
of-residence. His last leave of this type was in the summer of 1947 
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