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vised Codes of Montana, 1935, as fol­
lows: 

"No county officer shall receive 
for his own use, any fees, penalties 
or emoluments of any kind, except 
the salary as provided by law, for 
any official service rendered by 
him." 

We must take the law as the legis­
lature has given it to us, and based 
upon the foregoing law and the Su­
preme Court decisions, it is my opin­
ion that the claim of the county treas­
urer of Valley County is unauthorized 
by legislative act and therefore should 
be denied .. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY, 
Attorney General 

Opinion No. 80 

County High School - Trustees, 
County High School, Authority 
to Sell Property - County 

Commissioners, Authority 
to Purchase Property. 

Held: 1. The board of trustees of a 
county high school has the au­
thority to sell real property 
owned by the district and un­
desirable for school purposes 
under the provisions of Chap­
ter 106, Laws of 1939, as 
amended by Chapter 232, Laws 
of 1947. 

2. The board of county 
commissioners has the power 
to purchase real property 
necessary for county purposes 
under the authority granted in 
Section 4465.7, Revised Codes 
of Montana, 1935, and in con­
fonoity with the provisions of 
the "Budget Act." 

November 18, 1947 
Mr. Dick Armstrong 
County Clerk and Recorder 
Sweet Grass County 
Big Timber, Montana 

Dear Mr. Armstrong: 

You have requested my opinion con­
cerning the sale of county high school 
property and the purchase of the 
property by the county. You advise 
me that the trustees of the county 

high school purchased a site for a 
" dormitory in 1919, and it has never 

been used and the trustees would like 
to sell the property. You also state 
that the county would like to pur­
chase the same for a county hospital 
site. 

In answering your question it is 
important to note that a board of 
trustees has limited powers as was 
observed in McNair v. School District, 
87 Mont. 423, 288 Pac. 188, in which 
case the Court said: 

"The board of trustees, therefore, 
constitutes the board of directors 
and managing officers of the cor­
poration, and may exercise only 
those powers expressly conferred 
upon them by statute and such as 
are necessarily implied in the ex­
ercise of those expressly conferred. 
The statute granting power must be 
regarded both as a grant and a 
limitation upon the powers of the 
board." 

There is no express authority which 
would permit the trustees of a county 
high school to convey property to the 
county wihout holding a sale. 

As the property under consideration 
has been held by the school for a 
great number dI years and never been 
used, and the trustees do not con­
template that it will be used, it can 
be considered as undesirable for 
school purposes. Chapter 106, Laws 
of 1939, as amended by Chapter 232, 
Laws of 1947, authorizes trustees to 
sell lands which are unsuitable or un­
desirable for school purposes and de­
fines the procedure to be followed. 
This chapter does not require that an 
election shall be held and thus results 
in a saving to the county for the sale 
of property coming within "the pro­
visions of the statute. 

The board of County Commissioners 
is limited in its powers as is the board 
of trustees of the county high school, 
which principle was recognized in 
Lewis v. Petroleum County, 92 Mont. 
563, 17 Pac. (2d) 60, wherein it was 
stated: 

"The principle is well established 
that the board of county commis­
sioners may exercise only such pow­
ers as are expressly conferred upon 
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it or which are necessarily implied 
from those expressed, and that 
where there is a reasonable doubt 
as to the existence of a particular 
power in the board of county com­
missioners, it must be resolved 
against the board, and the power 
denied." 

Section 4465.7, Revised Codes of 
Montana, 1935, grants the power to 
the board af county commissioners to 
purchase real property necessary for 
the use of the county, but a purchase 
of real property in excess of $100.00 
must not be made without securing an 
appraisal of the value, and in ac­
cordance with the-Budp"et Act. 

In your letter you did not state the 
approximate value of the property, 
but if the purchase price is in excess 
of $10,000.00, one of the provisions of 
Section 5 of Article XIII of the Mon­
tana Constitution must be observed, 
which provides: 

"No county shall incur any in­
debtedness or liability for any single 
purpose to an amount exceeding ten 
thousand dollars ($10,000) without 
the approval of a majority of the 
electors thereof, voting at an elec­
tion to be provided by law." 

See Opinion No. 43, Report and 
Official Opinions of the Attorney Gen­
eral, Volume 22, and Opinion No. 15, 
Report and Official Opinions of the 
Attorney General, Volume 21. 

_It is my opinion that the board of 
trustees of a county high school has 
the authority to sell real property 
owned by the district and undesirable 
for school purposes under the pro­
visions of Chapter 106, Laws of 1939, 
as amended by Chapter 232, Laws of 
1947. 

It is also my opinion that the board 
of county commissioners has the 
power to purchase real property nec­
essary for county purposes under the 
authority granted in Section 4465.7, 
Revised Codes of Montana, 1935, and 
in conformity with the provisions of 
the "Budget Act". 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY, 
Attorney General 

Opinion No. 81 

l\lotor Vehicles-Taxation, Motor 
Vehicles-Registration, Original, 

Motor Vehicles. 

Held: A motor vehicle, whether old 
and used or wholly new and 
unused, not taxable in Mon­
tana on January 1st, is not 
taxable thereafter in the cour­
rent year as a condition for 
original registration. 

Nov. 20, 1947 
Mr. Sam D. Goza, Chairman 
State Board of Equalization 
Capitol Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Goza: 

You have requested my opinion con­
cerning taxation of motor vehicles in 
connection with original registration, 
where a motor vehicle has been im­
ported into this state, or has been 
acquired from a tax exempt owner 
subsequent to January 1st of any 
year. 

I have been informed that in some 
instances motor vehicles owned by the 
United States have been sold within 
the State of Montana to private in­
dividuals; and in other instances 
wholly new and unused mortor ve­
hicles, and some old and used, have 
been imported into this state, after 
the time for assessing motor vehicles, 
January 1st. 

Because of certain ambiguous lan­
guage in Section 1759, Revised Codes 
of Montana, 1935, as amended by 
Chapter 72, Laws of 1937, questions 
have arisen as to whether all such 
motor vehicles must be taxed as a 
condition precedent to original regis­
tration for the year of registration, 
or whether all are non-taxable for 
such year, or if wholly new and un­
used motor vehicles are exempt, while 
aU old and used motor vehicles are 
required to be so taxed. -

Section 2002, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, originally required motor 
vehicles, along with other property, 
to be assessed on the first Monday of 
March in each year. By Chapter 72, 
Laws of 1937, said section was amend-
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