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applicant for a marriage license has 
been given such an examination, in­
cluding a standard serological test, 
as may be necessary for the discovery 
of syphilis. 

Sincerely your, 
R. V. BOTTOMLY, 
Attorney General 

Opinion No. 76 

County Hosiptal, Authority to Lease 
Building for County Commissioners, 

Authority to Lease Building for 
County Hospital Purposes. 

Held: 'Where there are no hospital 
facilities at all in a county and 
the board of county commis­
sioners exercising their sound 
judgment and discretion, de­
termine that it is for the best 
interests of the county and 
necessary to provide such hos­
pitalization for the indigent 
sick, they have the power and 
authority to lease a building 
or a part of a building for 
such county hospital purposes. 

November 10, 1947 
Mr. Robert T. Pantzer 
County Attorney 
Liberty County 
Chester, Montana 

Dear Mr. Pantzer: 

You have submitted the following 
question: 

"May the board of county com­
missioners, for the purpose of es­
tablishing a temporary county hos­
pital, lease a building or a portion 
of a building and establish and fur­
nish such hospital where, at the 
present time the county has no hos­
pital nor is there a public or private 
hospital within the county and a 
great needs· for the same being 
present." 

It appears to me that your question 
is answered by the provisions of Sec­
tion 4465.7, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, which in part is as fol­
lows: 

"The board of county commis­
sioners has jurisdiction and power 
under such limitations and restric-

tions as are prescribed by law: to 
. . . . lease any real or personal 
property necessary for the use of 
the county .... " 

I call your attention to the holding 
of our Supreme Court in the case of 
Bennett v. Petroleum County, et at., 
288 Pac. 1018, 87 Mont. 436, at page 
445 of the decision, wherein the· Court 
states: 

"The board of county commis­
sioners is clothed with authority to 
lease any real property necessary 
for county purposes .... 

"The necessity for leasing the 
property in question was, in ow' 
opinion, addressed to the sound 
judgment and discretion of the 
board of county commissioners ... " 
From the foregoing statute and the 

decision of our Supreme Court con­
struing the same, it appears that 
when, as in your case, there is no 
county hospital or any other hospital 
within your county, and the board of 
county commissioners in their sound 
discretion find that it is necessary to 
have a county hosiptal for the pur­
pose of caring for the indigent sick, 
as require dunder Section 4465.4, Re­
vised Codes of Montana, 1935, they 
may lease a building or a part thereof 
and furnish the same for the purpose 
of providing hospitalization for such 
people. 

It is, therefore, my opinion that 
where there are no hosiptal facilities 
at all in a county and the board of 
c 0 u n t y commissioners, exercising 
theirs sound judgment and discretion, 
determine that it is for the best inter­
ests of the county and necessary to 
provide such hospitalization for the 
indigent sick, they have the power 
and authority to lease a building or a 
part of a building for such county hos­
pital purposes. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y, 
Attorney General 

Opinion No. 77 

County Commissioners, May transact 
business when 

Held: No county business coming 
within the purview of the 
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board of county commissioners 
may be lawfull~' transacted 
unless at least two members 
of the board of county com­
missioners are present at a 
regular, adjourned or special 
meeting of such board. 

November 12, 1947 
Mr. Cecil N. Brown 
County Attorney 
Prairie County 
Terry, Montana 

Dear Mr. Brown: 

You have submitted the following 
question: 

"May a board of county commis­
sioners function, that is, attend to 
county business when only one of 
the board of commissioners is pres­
ent?" 

In answering your inquiry it will be 
noted that the "Board of County Com­
missioners" is provided for in the 
State Constitution-Section Four of 
Article XVI. They are constitutional 
officers. 

Section 4452, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, is as follows: 

"Each county must have a board 
of county commissioners, consisting 
of three members, whose term of 
office is six years." 

It should also be pointed out that, 
in all the statutes relating to the 
board of county commissioners, their 
powers and authority are delegated to 
them as a board, an entity. 

Section 14', Revised Codes of Mon­
tana, 1935, provides as follows: 

"Words giving a joint authority 
to three or more public officers, or 
other persons, are construed as giv­
ing such authority to a majority of 
them, unless it is otherwise ex­
pressed in the act giving the au­
thority." 

Our Supreme Court has had this 
question before it, and the Court, 
speaking of the board of county com­
missioners, stated: 

"This board, having supervision 
over the official conduct of all 

county offices, and generally over 
all county business, is one of con­
siderable dignity and power; and 
the statutes contemplated that its 
meetings shall be held and con­
ducted in an orderly and business­
like way. To bind the county by its 
contracts, it must act as an entity, 
and within the scope of its author­
ity. Its members may not dis­
charge its important governmental 
functions by casual sittings on dry­
goods boxes, or by accidental meet­
ings on the public streets; ... The 
statutes do not vest the power of 
the county in three commissioners 
acting individually, but in them as 
a single board and the board can 
act only when legally convened .... 
And its minutes should be kept in 
such manner as to give true and 
correct information to all inquiring 
concerning county affairs." (Em­
phasis mine). 

Williams, et al v. Board of 
County Commissioners of Broad­
water County, 28 Mont. 360, 365; 
72 Pac. 755. 

Section 4461, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, provides in part: 

"The board of county commis­
sioners must cause to be kept: 

"I. A 'minute book' in which 
must be recorded all orders and de­
cisions made by them, and the daily 
proceedings had at all regular and 
special meetings." (Emphasis 
mine). 

From the foregoing statutes and de­
cision of our Supreme Court, it is my 
opinion that no county business com­
ing within the purview of the board of 
county commissioners may be law­
fully transacted unless at least two 
members of the board of county com­
missioners are present at a regular, 
adjourned or special meeting of such 
board. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY, 
Attorney General 

Opinion No. 78 

Weed Control & Weed Seed Extenn­
ination District-County, Weed Con­
trol District-City and Town, Weed 
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