
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 195 

To hold that permission for paying 
patients to use the hospital is a grant 
of greater authority in constructing 
county hospitals would violate the 
meaning of the language used in the 
above quoted. This office held in opin­
ions No. 51 and 225, Volume 21, Re­
port and Official Opinions of the At­
torney General, that county hospitals 
were to be used for the care of the in­
digent and the present and future 
needs of such patients fixed the size 
of the hospital, and the use of the 
hospital by paying patients authorized 
by Chapter 56 does not vary the ori~­
nal purpose of the hospital. Chapter 
56 merely permits the non-indigent to 
use the 'facilities of the hospital con­
structed for the indigent when the laj:­
ter do not need the space. 

It is, therefore, my opinion that 
Chapter 56, Laws of 1947, which 
grants permission for the use of the 
county hospital by the non-indigent 
sick does not authorize the county to 
construct hospitals in size in excess 
of the present and future needs for 
the care of the indigent sick. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY, 
Attorney General 

Opinion No. 123 

Cemetery District--Cemetery 
County Commissioners, Authority of 

Held: A cemetery district· ca!lJlot 
maintain a cemetery outside 
of the counfy and outside of 
the district. 
A portion of one county can­
not be annexed ~thin an 
existing cemetery district in 
another county. 

June 30, 1948 

Mr. E. Gardner Brownlee 
County Attorney 
Ravalli County 
Hamilton, Montana 

Dear Mr. Brownlee: 

You have submitted the following 
for my opinion: 

1. Can a cemetery district maintain 
a cemtery outside of the county and 
outside of the district? 

2. If the foregoing question is an­
swered in the negative, is there any 
way that a portion of the north end 
of Ravalli County can be annexed 
within the existing cemetery district 
in Missoula County? 

In answering your inquiry it is well 
to examine the "Public Cemetery Dis­
tricts Act," which is incorporated in 
Chapter 16, Laws of 1945. The first 
section of said Act provides: 

"Section 1. There is her e b y 
deemed and declared a public ceme­
tery district act for the State of 
Montana. A cemetery district may 
contain the entire territory em­
braced within a count.y or any por­
tion or subdivision thereof." (Em­
phasis supplied). 

The' foregoing provision limits the 
area of a public cemetery district to 
the entire territory within a county. 

Section 8 of the Act limits the pow­
er and authority to maintain a ceme­
tery or cemeteries to the district itself. 

Section 9, provides for the levy by 
the board of county commissioners of 
an anual tax upon the property with­
in the cemetery district. 

The legislature, having limited the 
area of a public cemetery district to 
the entire territory within one county, 
or a portion or subdivision of the 
county, a board of county commis­
sioners would have no extra terri­
torial power or authority beyond the 
limits of their own county. The pow­
er and authority of a board of county 
commissioners is only such as is 
granted by the legislature. 

I can well understand the desires 
of the people concerned, but we must 
take the law as the legislature has 
given it to us. Our Supreme Court 
has held repeatedly, so that it is al­
most an axiom, 

"The fact that contemplated ac­
tion may be in the best interest of 
the county is not an admissable ar­
gument. The doctrine of expedi­
ency does not enter into the con­
struction of the statutes." 

Franzke v. Fergus County, 76 
Mont. 150, 158, 245 Pac. 962 State 
ex reI. Blair v. Kuhr, 86 Mont. 377. 
283 Pac. 758 Judith Basin County 
ex reI. Vralstad v. Livingston, 89 
Mont. 438, 298 Pac. 356. 
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Therefore, I agree with you that 
both of your questions must be an­
swered in the negative. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y, 
Attorney General 

Opinion No. 124 

County High School-Distri.ct High 
School-Levy-Funds, Appor­

tionment of 

Held: Funds realized from the extra 
levy authorized by Section 2, 
Chapter 274, Laws of 1947, are 
for flte sole use of the county 
high school and shall not be 
apportioned in part to any dis­
trict high school within the 
county. 

June 30, 1948 

Mr. Robert F. Swanberg 
County Attorney 
Missoula County 
Missoula, Montana 

Dear Mr. Swanberg: 

You have requested my opinion as 
to whether the funds realized under 
Section 2, Chapter 274, Laws of 1947, 
for the operation and maintenance of 
a county high school shall be appor­
tioned in part to high schools within 
the county. 

The portion of Chapter 274, Laws of 
1947, which authorizes an extra levy 
for county high schools reads as fol­
lows: 

"If it shall appear to the satis­
faction of the Board of Trustees of 
any county high school that it is 
necessary or proper to raise money 
by taxation in excess of the amount 
allowed by law, for the purpose of 
maintaining such county high 
school . . . said Board of Trustees 
of such county high school shall de­
termine and fix the amount neces­
sary ... and shall submit the ques­
tion of an additional levy ... to the 
qualified electors residing in the 
county where such county high 
school is situated, in case of a coun­
ty high without a building district, 
or to the qualified electors residing 
within such county high school 
building district .... " 

The above quoted portion of Chap­
ter 274 authorizes the additional levy 
for county high schools and does not 
mention district high schools as an 
extra levy for such high schools is au­
thorized by Section 1263.5, Revised 
Codes of Montana, 1935, as amended. 
The obvious purpose of the legislature 
in enacting Section 2 of Chapter 274 
was to provide additional funds for the 
operation of "county high schools," as 
distinguished from "district higJ:! 
schools;" prior to such enactmen,t, 
there was no method of supplying ad­
ditional money for "county high 
schools." There is no requirement that 
the funds realized for county high 
school purposes shall be apportioned 
to district high schools within such 
county. 

In your letter you asked if Section 
1263.11, Revised Codes of Montana. 
1935, as amended by Chapter 131, 
Laws of 1941, would apply in the dis­
tribution of the money. Section 1263.11 
as amended, provides for a county 
wide high school levy and prescribes 
the apportionment of the money to 
the various high schools in the county. 
There is no specific requirement in 
Chapter 274 that the funds realized 
from the extra levy shall be appor­
tioned to the high schools within the 
county and to distribute the money in 
accordance with Section 1263.11 
would result in reading into the stat­
ute something that is not there. Also, 
the purpose of Section 2 of Chapter 
274 is to supply additional money for 
operation of county high schools and 
not for district high schools. The lat­
ter may have additional funds as pro­
vided in Section 1263. 11, as amended. 

Another reason for limiting the use 
of the funds realized under Section 2 
of Chapter 274 to county high schools 
is that this section states that the 
trustees of such county high school 
fix the amount necessary for the 
maintenance and operation of their 
school and the additional levy is based 
on such an amount. To apportion a 
part of the money to district high 
schools would result in a deficiency for 
the county high school. Also, it would 
not be within the powers of the trust­
ees of the county high school to de­
termine and fix the amount of ad­
ditional funds for district high schools 
as they would not come within the 
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