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Opinion No. 69.

Taxation—Levy, omitted by inadver-
tence—County Assessor—Board of
County Commissioners.

Held: The board of county commis-
sioners may make a levy, which
was omitted through inadver-
tence, as in this case, after the
second Monday in August, if
the levy is made prior to the
second Monday in October and
before the county assessor has
delivered the completed assess-
ment book to the county clerk.

September 20, 1945.

- Mr. Ray Alexander, Chairman
Board of County Commissioners
Golden Valley County

Ryegate, Montana

Dear Mr. Alexander:

You have requested my opinion con-
cerning the following facts:

A high school district in Golden
Valley County voted an extra five
mill levy for high school purposes.
The anticipated amount from the levy
is $2,000.00 and the high school budget
included this amount. The buget
was duly approved by the board of
budget supervisors, but the county
commissioners through inadvertence
failed to make the levy.

Section 2150, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, provides:

“The board of county commission-
ers of each county must, on the sec-
ond Monday in August, fix the rate
of county taxes and designate the
number of mills on each dollar of
valuation of property for each fund,
and must levy taxes upon the tax-
able property of the county.”

The above quoted statute is one of
the steps in the orderly procedure of
the assessment, levy and collection of
taxes and the date is fixed by the sec-
tion so as to permit ample time for the
subsequent steps in taxation. However,
if a levy such as is here under consider-
ation, which was omitted through in-
advertence, is made after the second
Monday in August, and before any
taxes are collected and before the rights
of any taxpayer have been injured, it

would not appear to be a material mat-
ter.

In Tallon v. Vindicator Consolidated
Gold Mining Co., 59 Colo, 316, 149 Pac.
108, the Colorado court said:

“The time for fixing the levy, and
delivering the tax warrant to the
treasurer, are not for the purpose of
giving the taxpayer notice, or a hear-
ing, and are of no concern or im-
portance to him, so far as the time
for doing the acts are concerned.”
(See also 61 C. J. 564; Baker v. Pax-
ton, 29 Wyo. 500, 215 Pac. 257; Vol-
ume 1, page 259, and Opinion No. 153,
page 253, Volume 18, Report and
Official Opinions of the Attorney
General.)

Under the provisions of Section 1222,
Revised Codes of Montana, 1935, it is
mandatory for the board of county com-
missioners to make the special levy
which has been authorized by the elect-
ors of a school district at a special elec-
tion, and which was approved by the
board of budget supervisors.

Section 2160, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, as amended by Chapter 167,
Laws of 1943, provides that the county -
assessor must compute the amount of
taxes due on all property listed in the
assessment book “and shall on or before
the second Monday of October deliver
the completed assessment book to the
county clerk.” .

Section 2163, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, as amended by Chapter 167,
Laws of 1943, provides:

“On or before the third Monday of
October, the county clerk must
charge the treasurer with the full
amount of taxes levied and deliver
the original assessment book to the
county treasurer.”

Section 2169, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, makes it the duty of the
county treasurer to publish, within ten
days after the receipt of the assessment
book, a notice stating when taxes should
be paid and other specified facts con-
cerning the payment of taxes.

While it would cause some confusion
and perhaps a hardship on the county
assessor to make new computations
after starting on such duties, yet he
would have the power to do so and no
taxpayer could complain. After the
county assessor has delivered the com-
pleted assessment book to the county
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clerk, the book would be out of his
jurisdiction and as the assessor is the
one who computes the taxes, it would
seeem that new computations based on
the omitted levy could not be made.

Under the facts as here considered,
it is my opinion that the board of county
commissioners may make a levy, which
was omitted through inadvertence, as
in this case, after the second Monday
in August, if the levy is made prior to
the second Monday in October and be-
fore the county assessor has delivered
the completed assessment book to the
county clerk.

Sincerely yours,
R. V. BOTTOMLY,
Attorney General
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