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Opinion No. 5.

Retirement Board—Teachers’ Retire-
ment—Benefits—Joint Survivorship.

Held: A member of the Teachers’ Re-
tirement System who notified
the board of his retirement by
letter dated August 10, must
be considered under the act to
have retired September 10, and
his failure to indicate to the
board the manner in which he
wished to show his benefits un-
til September 30, 1944, fixes the
date of the benefits to be realized
as of September 30, 1944.

January 6, 1945.

Mr. Robert W. Harper, Executive
Secretary.

Teachers’ Retirement System

State Capitol

Helena, Montana

Dear Mr. Harper:

You have requested my opinion con-
cerning the following facts:
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A member of the retirement system
terminated his employment in May,
1944, and in extensive correspondence
with you, advised you he had re-
signed his teaching employment. In
a letter dated August 10, 1944, he
said, “As my plans now are, I have
resigned my teaching position and I
do not plan on teaching any longer,
and plan on leaving Montana, and
felt that it would be to my advantage
to settle this matter at this time
rather than later.” In a formal ap-
plication dated September 30, 1944,
the member decided upon a joint sur-
vivorship annuity with his wife. The
member died October 10, 1944,

Under these circumstances, the mem-
ber in question had in fact retired when
he resigned his position in May, 1944,
but the earliest notification to the board
was in a letter dated August 10, 1944,
Under the provisions of subsection 1,
Section 6 of Chapter 87, Laws of 1937,
the earliest date of retirement is thirty
days after application to the board. It
is reasonable to assume the member
intended his retirement date to be as
soon as possible inasmuch as he had
terminated his employment several
months previous. It logically follows
that September 10, 1944, must be taken
as the retirement date, but his failure
to make election as to the rights he
wished to receive until September 30,
1944, necessitates the conclusion the
joint survivorship must be dated as of
September 30, 1944,

It is therefore my opinion that a
member of the Teachers’ Retirement
System, who notified the board of his
retirement by letter dated August 10,
must be considered under the act to
have retired September 10, and his
failure to indicate to the board the
manner in which he wished to show
his benefits until September 30, 1944,
fixes the date of the benefits to be
realized as of September 30, 1944.

Sincerely yours,
R. V. BOTTOMLY,
Attorney General
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