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Held: A school district may not use
surplus funds to purchase a
residence for the school super-
intendent.

April 13, 1945,

Mr. Carl Lindquist
County Attorney
Daniels County
Scobey, Montana
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Dear Mr. Lindquist:

You have requested my opinion
whether a school district may use sur-
plus funds to purchase a residence for
the school superintendent.

The only statutory authority for the
use of surplus school funds is found
in Section 1205, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, which provides in part:

“Any surplus in the general school
fund . . . on a vote of the qualified
electors of said district may be used
for the purpose of retiring bonds and
improving buildings and grounds, or
erecting school buildings, a teacher-
age, or barn.”

However, this office has held sur-
plus funds remaining in the high school
general fund shall be used for the pur-
poses of the next ensuing budget. In
.an opinion in Volume 16, page 300, Re-
port and Official Opinions of the At-
torney General, it was said:

“This office on May 11, 1934, issued
an official opinion in which it was
held that Secetion 1205, supra, cannot
be reconciled with the provisions of
the School Budget Act (Chapter 146,
Laws of 1931), and that surplus funds
in the general fund of the district
may not be transferred under the

provisions of said Section 1205, but.

that such funds must lapse into the
-unappropriated funds of the district
(Volume 15, Official Opinions of the
Attorney General, page 369). The
reasoning of that opinion applies with
special force to the High School Bud-
get Act (Chapter 178, Laws of
1933).” (See also opinions No. 221
and No. 235, Volume 20, Report and
Official Opinions of the Attorney
General.)

It should also be noted that Section
1205, Revised Codes of Montana, 1935,
-permits surplus funds to be used for
“‘erecting buildings, a teacherage, or
‘barn.” A teacherage is defined in Web-
ster’s Dictionary as “a residence pro-
vided for teachers.” A superintendent
of schools is not customarily considered
.a teacher as his work is not primarily
that of instructing. Thus it would seem
if the budget laws permitted the ex-
penditure of funds under Section 1205,
‘the terms of Section 1205 are not broad
-enough to permit the purchase of a

residence for a
schools.

While it might be to the best interest
of the school district under the present
circumstances to permit the purchase
of a residence, such fact cannot be con-
sidered, as our Supreme Court said in
the case of Franzke v. Fergus County,
76 Mont. 150, 245 Pac. 962:

“The doctrine of expediency does
not enter into the construction of
statutes.”

superintendent of

It is therefore my opinion a school
district may not use surplus funds to
purchase a residence for the school
superintendent.

Sincerely yours,
R. V. BOTTOMLY,
Attorney General
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