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total amount of $21,934.40. As further 
justification for t\1is holding, the chair­
man of the finance and claims com­
mittee of the Senate stated that such 
was the intention of the legislature. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY, 
Attorney General 

Opinion No. 19. 

Public Records-Certified Copies to be 
Furnished Without Charge, When, to 

Whom-Veterans' Bureau. 

Iield: Public officials having custody 
of records required by the Vet­
erans' Bureau for the purpose 
of determining eligibility for 
benefits made available under 
such bureau are authorized to 
furnish certified copies thereof 
to the applicant for such bene­
fits, or any person acting on his 
behalf or the representative of 
such bureau, without charge. 

Mr. Oliver Phillips 
County Attorney 
Lincoln County 
Libby, Montana 

Dear Mr. Phillips: 

March 14, 1945. 

You have requested my opinion 
whether the clerk of the district court, 
or any other public official, is author­
ized to furnish certified copies of mar­
riage certificates and other documents 
in his custody required by the army 
and navy departments in connection 
with payments to be received by mem­
bers of the armed forces. You call my 
attention to the provisions of Section 
16 of Chapter 58, Laws of 1943, known 
as Uniform Veterans" Guardianship 
Act. 

Section 16 of Chapter 58, Laws of 
1943, is very plain and unambiguous, 
and hence needs no interpretation. It 
provides: 

"When a copy of any public record 
is required by the veterans' adminis­
tration to be used in determining 
the eligibility of any person to par­
ticipate in benefits made available by 
the veterans' administration, the of­
ficial custodian of such public record 
s\1all without charge provide the ap-

plicant for such benefits or any per­
son acting in his behalf or the au­
thorized representative of the vet­
erans' administration with a certified 
copy of such record." 

The provisions of this section are 
specifically limited to copies of public 
records required by the veterans' ad­
ministration to be used in determining 
the eligibility of any person to partici­
pate in benefits made available under 
the veterans' administration. There­
fore, if a copy of a public record is 
requested for any other purpose and 
a statute provides for collection of a 
fee for such copy, the official having 
custody of such record must collect 
such fee. 

It might be noted that a public of:­
fidal may not collect a fee for any serv­
ice unless authorized by statute. (See 
State ex reI. Baker v. District Court, 
24 Mont. 425, 427, 62 Pac. 688.) 

The only other statute I find perti­
nent to this question is Section 5654, 
Revised Codes of Montana, 1935, which 
provides for recording discharge certi­
ficates without charge. (See also Opin­
ion 322, Volume 19, Report and Of­
ficial Opinions of the Attorney Gen­
eral.) Certified copies of discharge 
certificates for purposes mentioned in 
Section 16, Chapter 58, Laws of 1943, 
would of course come within the pro­
visions of this act and the clerk would 
be authorized to furnish the same with­
out charge. 

It is therefore my opinion public 
officials having custody of records re­
quired by the Veterans' Bureau for the 
purpose of determining eligibility for 
benefits made available under such 
bureau are authorized to furnish certi­
fied copies thereof to the applicant for 
such benefits, or any person acting on 
his behalf or the representative of such 
bureau, without charge. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y, 
Attorney General 

Opinion No. 20. 

Fees-Clerk of Supreme Court­
Remittitur. 

Held: It is the duty of the Clerk of the 
Supreme Court to transmit a 
decision to the trial court, with': 
out charge, a remittitur, and a 
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copy of such decision in those 
cases where it is required to ac­
company the remittitur. The 
clerk is not authorized to col­
lect a fee for a copy of decision 
required to be furnished the at­
torneys with notice of such de­
cision. The clerk is authorized 
to charge a fee of fifteen cents 
per foliQ for copy of remittitur, 
if requested by an attorney, and 
in addition, the sum of one dol­
lar for certificate, if the same 
be certified. 

March 14, 1945. 
Mr. Frank Murray 
Clerk of Supreme Court 
State Capitol 
Helena, Montana 

Dear Mr. Murray: 

You have requested my opinion 
whether it is the duty of the Clerk of 
the Supreme Court to transmit the 
reinittitur of a decided case direct to 
the'lower court, and if so, what is the 
charge' to be !pade and from whom 
collected. 

A public official may not collect any 
fee for services rendered unless author­
ized to do so by statute. (State ex reI. 
Baker v. District Court, 24 Mon!. 425, 
427, 62 Pac. 688.) , 

Section 372, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, as aIllended, by Chapter 156, 
Laws of 1939, provides for fees the 
Clerk of the Supreme Court is author­
ized to collect for services rendered. 
There is no provision in this ;;ection 
for fees for remittitur, unless It may 
be said to come within the provision 
" .... for making transcripts, copies of 
papers or record, fiftee.n. cent.s per 
folio." However, a remIttItur IS not 
a copy of a record, but is an original 
record. 

Section 9753, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, provides: 

"When judgment is rendered upon 
the appeal, it must be certified by 
the clerk of the supreme court to 
the clerk with whom the judgment­
roll is filed, or the order appealed 
from is entered." 

Section 373, Revised Codes of Mon­
talt·a, 1935, provides the duties of the 
Ckrk of the Supreme Court, and among 
others is the following: 

". . . and to perform such other 
duties as may Qe required of him by 
the supreme court." 

Rule XXI of the Supreme Court 
provides: 

"Remittitur may, in cases where 
it is deemed proper, be ordered forth­
with· otherwise the same shall be 
issu~d promptly upon expiration of 
time for filing petition for rehearing, 
or, if such, petition is filed, then ~pon 
the denial thereof, unless a modIfica­
tion of the decision is made which 
permits a further petition for re­
hearing. 

"A copy of the opinion must ac­
company the remittitur w)len the 
judgment or order of the trial court 
is reversed or modified and the case 
remanded for further proceedings 
other than the entry of a final judg­
ment or order terminating the pro­
ceedings in the trial courtY 

It thus appears it is the duty of the 
clerk to transmit the remittitur to the 
lower court and when the judgment 
apt)ealed fr~m is reversed or modified 
ant! the case remanded for further pro­
cced.ings other than an entry of a final 
juugment or order terminating the pro­
ceedings in the trial court, the remittitur 
is to be accompanied by a copy of the 
decision. 

Rule XIV provides that "upon the 
decision of a cause, notice thereof, to­
gether with a copy of the Court's writ­
t"en decision, will immediately be mailed 
to counsel for each party." 

From a reading of these statutes and 
rules, it cannot be said any authority 
exists for the clerk to charge a fee for 
remittitur to the lower court, 01' a copy 
of the decision in those cases where 
such copy is required to accompany the 
remittitur. Nor does any authority exist 
ior charging a fee for a copy of the 
dcci~ion required to be furnished coun­
sel for both parties. However, it is not 
n:.quired of the clerk to furnish a re­
mittitur to the attorneys, and there­
fore, if one is requested, the clerk may 
charge a fee under the provisions of 
Section 372, which reads " ... copies 
oi papers or records, fifteen cents per 
t0Iio." If certified, the Clerk of the 
Sunreme Court may also charge one 
flollar for such certificate. 

1 t is therefore my opinion it is the 
duty of the Clerk of the Supreme Court 
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to transmit to the trial court, without 
chal·ge, a remittitur, and a copy of such 
decision in those cases where a copy 
of the decision is required to acompany 
the remittitur. It is also my opinion 
the clerk is not authorized to collect a 
fee for copy of decision required to be 
furnished the attorneys with notice of 
such decision. 

The clerk is, however, authorized to 
charge a fee of fifteen cents per folio 
for copy of remittitur if requested by an 
attorney, and in addition, the sum of 
one dollar for certificate if the same 
be certified. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY, 
Attorney General 

Opinion No. 21. 

Public Welfare-Welfare Department 
-Purchasing Department-Contracts 

for Purchase 

Held: The provisions of the State 
Purchasing Department Act ap­
ply to purchases made by the 
State Department of Public 
Welfare coming within the pro­
visions of purchases to be made 
through the State Purchasing 
Agent. 

March 19, 1945. 

Mr. W. L Fitzsimmons, Clerk 
State Board of Examiners 
State Capitol 
Helena, Montana 

Dear Mr. Fitzsimmons: 

The question has arisen whether 
purchases made for the State WeHare 
Department should be made through 
the State Purchasing Department. 

Section 285, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, provides in part: 

"The state purchasing agent shall, 
under the restrictions of this act, 
have full and sole power and au­
thority and it shall be his duty upon 
approval of the state board of ex­
aminers to contract for and purchase 
or direct and supervise the purchase 
and sale of all supplies of whatever 
nature necessary for the proper trans­
action of the business of each and 
every state department, commission, 
board. institution. or officiaL" 

Section 289, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, also provides in part: 

"The state purchasing agent shall 
have exclusive power, subject to the 
consent and approval of the state 
board of examiners, to contract for 
all printing and to purchase, sell, or 
otherwise dispose of, or to authorize, 
regulate and control the purchase, 
sale or other disposition of, all ma­
terials and supplies, service, equip­
ment, and other physical property 
of every kind, required by any state 
institution or by any department of 
the state government. ... " 

Section 292, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, provides in part: 

"All stationery, printing, paper, 
fuel and lights used in the legislative 
and other departments of govern­
ment, shall be furnished, and the 
printing, binding and distribution of 
the laws, journals, and department 
reports and other printing and bind­
ing, and the repairing and furnishing 
the halls and rooms used for the 
meeting of the legislative assembly 
and its committees, shall be per­
formed under contract, to be given 
to the lowest responsible bidder ... " 

Section 293.5, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, provides in part: 

"Unless otherwise provided by law, 
the state purchasing agent shall have 
exclusive power, subject to the con­
sent and approval of the governor, 
to let to the lowest bidders and enter 
into contracts with the lowest bid­
ders, for the furnishing of all sup­
plies, stationery, papers, fuel, water, 
lights, and other articles required by 
the legislative assembly and. all other 
officers, departments, boards. com­
missions and institutions of the 
state." 

I t will be noted the acts above quoted 
provide the provisions of the State Pur­
chasing Act shall apply to all officers. 
departments, boards, commissions and 
institutions of the state. It is impossible 
to conceive of more general and broad 
language. 

The Public Welfare Act, by Section 
1 of Part I, Chapter 82, Laws of 1937, 
creates the State Board of Public Wel­
fare. It is a department of the state 
government so declared by the legis­
lature. 
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