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Opinion No. 179.

Schools and School Districts—Trustees,
School—Elections, School.

Held: A school trustee is not preclud-
ed from holding such office be-
cause he is not registered to
vote and the residence of such
trustee must be determined from
the facts in accordance with the
rules of Section 574, Revised
Codes of Montana, 1935.

July 6, 1946
Mr. Chester E. Onstad
County Attorney
- Powder River County
Broadus, Montana

Dear Mr. Onstad:

You have requested my opinion con-
cerning the eligibility of a school
trustees to hold office. You advise me
the trustee in question maintains a
home in Wyoming and owns a large
ranch in Montana. You also state he
was a registered voter in Wyoming for
the 1944 election and is not now regis-
tered to vote in Montana.

The qualifications for holding public
office are prescribed by the Constitu-
tion and legislative enactment. Sec-
tion 11 of Article IX of the Montana
Constitution provides:

“Any person qualified to vote at
general elections and for state offi-
cers in this state. shall be eligible to
any office therein except as other-
wise provided in this constitution,
and subject to such additional quali-
fications as may be prescribed by the
legislative assembly for city offices
and offices hereafter created.”

The qualifications for electors at
school elections are found in Section
1002, Revised Codes of Montana, 1935,
as amended by Chapter 83, Laws of
1939, and Chapter 65, Laws of 1941,
which provides:

“Every citizen of the United States
of the age of twenty-one years or
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over who has resided in the State of
Montana for one year, and thirty
days in the school district next pre-
ce(}’ing the election, may vote there-
at.

The qualifications of a school trustee
are found in Section 985, Revised
Codes of Montana, 1935, which reads
as follows:

. “Any person, male or female, who

is a qualified voter at any election
under this act, shall be eligible to
the office of school trustee in such
district.”

In the facts which you submitted
for my consideration, you stated the
trustee whose right to hold office is
questioned is not registered to vote in
the State of Montana.

Our Supreme Court in the case of
State v. Furnish, 48 Mont. 28, 134 Pac.
297, said:

“It is a principle long established
that registration is no part of the
qualifications of an elector and adds
nothing to them, it is merely a meth-
od of ascertaining who the qualified
electors are, in order that abuses of
the elective franchise may be guarded
against.”

The Supreme Court of Nevada had
under consideration the same question,
and held:

“ that if, by the expression
‘qualified voters,” the legislature of
1939 had intended that registration
be required (as a qualification of
holding office) they would naturally
have used the word ‘registered,” as
was done, for example, by the legis-
lature of North Carolina when the

words ‘qualified registered voters’
were employed . . .” (Gilbert v.
Breithaupt, 60 Nev. 162, 104 Pac.
(2d) 183.)

Meffert v. Brown, 132 Ky 201, 116 S.
W. 779, 780, 1177.

42 American Jurisprudence,
918.

From the foregoing it would appear
to me that the fact the trustee is not
registered_to vote would preclude him
from voting but will not disqualify him
from being elected to and holding the
office if otherwise a qualified voter.
However, Section 1002, as amended,
requires that electors must have resid-

page

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

ed in the State of Montana for one
year and in the school district for
thirty days. Any person eligible to
hold the office of trustee must meet
such residence requirements. This
raises a question of fact.

Section 574, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, sets out rules for determin-
ing the place of residence for the pur-
pose of voting. Subsection 4 of Sec-
tion 574 states that a person who leaves
his home to go into another state or
district for temporary purposes does
not lose his residence “provided he has
not exercised the right of the election
franchise in said state or district” If
the trustee in question voted at the
election in Wyoming in the year 1944
his residence in Montana could only be
acquired subsequent to that date.

Under the rules set out in Section
574, it was necessary for the Frustee
to move to Montana with the intent
to remain there as a resident, which is
a question of fact to be determined
from all the evidence available.

It is therefore my opinion that a
school trustee is not precluded from
holding such office because he is not
registered to vote and that the resi-
dence of such trustee must be deter-
mined from the facts in accordance
with the rules of Section 574, Revised
Codes of Montana, 1935,

Sincerely yours,
R. V. BOTTOMLY,
Attorney General
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