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Opinion No. 176.

Fireworks—War, Duration of—
Pyrotechnics.

Held: The manufacture, display or
sale of fireworks as defined in
Chapter 86, Laws of 1943, is
illegal within the State of Mon-
tana, and will remain unlawful
until six (6) months after the
formal ratification of a peace
treaty by the Congress of the
United States or an appropriate
proclamation by the President
of the United States.

June 29, 1946.

Mr. Forrest H. Anderson
County Attorney
Lewis and Clark County
Helena, Montana

Dear Mr. Anderson:

In your letter of June 28, 1946, you
request the opinion of this office re-
garding the sale and display of fire-
works within the State of Montana.

Chapter 86, Laws of 1943, provides
as follows:

“Section 1. It shall be unlawful
for any person to manufacture, dis-
play or sell fireworks as defined in
this act for the duration of the pres-
ent world war and six (6) months
thereafter.

“Section 2. It shall be unlawful
for any person or persons to use or
discharge fireworks defined in this
act during the present world war and
six (6) months thereafter except that
pyrotechnic displays may be author-
ized bv the state fire marshal. How-
ever, the state fire marshal shall in-
vestigate any and all such requests
and shall only permit such displays
when he feels it to be a safe and
sane procedure.
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“Section 3. Definition. The term
‘fireworks’ as used in this act refers
to roman candles, firecrackers, rock-
ets, torpedoes, toy pistols, toy can-
non, detonating canes, blank cart-
ridges and other devices designed
and intended for pyrotechnic display.

“Section 4. Any person violting
this act shall be punished by a fine
not exceeding five hundred dollars
($500.00) or by imprisonment in the
county jail for a period not exceed-
ing thirty (30) days, or both such
fine and imprisonment.

“Section 5. All acts and parts of
acts in conflict herewith are hereby
repealed.

“Section 6. This act shall be in
full forces and effect from and after
its passage and approval.”

The provisions of the above law, it
appears to me, are plain, specific and
unambiguous. The only provision of
the above chapter which is possibly
subject to interpretation is the phrase
“the duration of the present world
war;” and abundant judicial authority
is available to define the duration of
a war.

Our Supreme Court in State ex rel.
Mills v. Dixon, et al., 66 Mont. 76, 100,
213 Pac. 227, 235, held the first world
war was terminated by the treaty of
peace and not by the cessation of hos-
tilities.

Mr. Justice Brandeis, speaking for
the United States Supreme Court in
the case of Hamilton v. Kentucky Dis-
tilleries Company, 251 U. S. 146, said:

“In the absence of specific provi-
sion to the contrary, the period of
war has been held to extend to the
ratification of the treaty of peace or
the proclamation of peace.”

67 Corpus Juris 429 asserts:

“War in the legal sense continues
until, and terminates at the time of
some formal proclamation of peace
by an authority competent to pro-
claim it . . . War may come to an
end by the simple cessation of hos-
tilities, although this has been said
to be not the normal course; but the
mere cessation of actual hosilities
does not terminate the war in the
legal sense, until followed by formal
proclamation of declaration of peace.”

This office in an official opinion
rendered May 21, 1946, (Opinion No.
158, Volume 21, Report and Official
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Opinions of the Attorney General) has
ruled funds realized from the sale of
bonds to be used “after the termina-
tion of the war” cannot be used until
a formal treaty of peace has been rati-
fied, or by proper act of Congress or
proclamation of the President.

Since no formal treaty of peace has
been ratified by proper act of Con-
gress and no proclamation has been
promulgated by the President of the
United States to signify the formal
end of World War II, that war in its
legal sense is not concluded despite
the fact hostilities have ceased.

It is therefore my opinion the manu-
facture, display or sale of fireworks as
defined in Chapter 86, Laws of 1943, is
illegal within the State of Montana, and
will remain unlawful until six (6)
months after the formal ratification of
a peace treaty by the Congress of the
United States or an appropriate proc-
lamation by the President of the
United States.

Sincerely yours,
R. V. BOTTOMLY,
Attorney General
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