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succession," and therefore no question 
of termination of the corporation need 
ever arise when the new corporation 
is formed, unless it be the desire of the 
incorporators to limit the term for 
some reason. 

I am not unmindful of the provi­
sions of Chapter 127, Laws of 1943, but 
the provisions of that chapter apply 
only to corporations organized for 
profit with stockholders who own the 
outstanding stock of such corporation. 
No such 'corporation is here present 
and therefore said chapter has no ap­
plication. 

You have inquired how the transfer 
of funds from the old 'de facto cor­
poration to the new corporation is to 
be accomplished; but the mechanics of 
that transaction can be more effec­
tively and properly handled by the 
City Attorney than by this office in 
an official opinion. 

It is therefore my opinion under the 
law as given by the legislature that 
the corporate existence of the Forsyth 
Volunteer Fire Department Relief As­
sociation, organized in 1916 under 
articles of incorporation which pre­
scribed a. twenty-year term, termi­
nated in 1936 and the right to extend 
the term finally expired in 1941, in ac­
cordance with Section 5916, Revised 
Codes of Montana, 1935. Hence, a 
new corporation must be formed to 
comprise and function as a fire depart­
ment relief association. 

Sincerely yours, 

R. V. BOTTOML Y, 
Attorney General 

Opinion No. 175. 

Schools and School Districts - High 
Schools, Transfer of Pupils - Pupils, 

Tra.""lsfer-County, Schools. 

Held: High school students who at­
tend high school outside of the 
county of their residence and 
who reside closer to a high 
school in the county of their 
residence than the one attended 
are not entitled as a matter of 
right to permission for transfer 
and resulting payment of such 
funds although the same stu­
dents may be entitled to trans­
portation. 

June 27, 1946. 

Mr. Chester E. Onstad 
County Attorney 
Powder River County 
Broadus, Bontana 

Dear Mr. Onstad: 

You have requested my opinion ask­
ing if funds must be transferred by a 
school district for students who attend 
high school in a county adjoining that 
of their residence when they reside 
closer to a high school in the county 
of their residence than a high school 
in an adjoining county. 

Your question is answered by the 
provisions of Section 1262.81, Revised 
Codes of Montana, 1935, as amended 
by Chapter 217, Laws of 1939, and 
Chapter 219, Laws of 1943, which sec­
tion provides that the transfer of stu­
dents: 

". . . must be authorized by the 
county superintendent of schools of 
the county of his residence when a 
pupil lives more than three (3) miles 
from the nearest high school in the 
county of his residence, and more 
than one and one-half (1Y,) miles 
from an established bus route oper­
ated by such high school, and closer 
to a high school of an adjoining 
county than to any high school lo­
cated in the county of his residence, 
and when proper application has 
been made to the county superin­
tendent of schools, not later than Oc­
tober 15th, by the parent or guardian 
of the pupil for whom such trans­
fer is desired." (Emphasis mine.) 

The emphasized portion of the above 
quoted section indicates that it is not 
mandatory for the County Superintend­
ent of Schools to authorize the transfer 
unless there is a high school in the ad­
joining county closer to the student's 
residence than in the county of resi­
dence. Section 9 of Chapter 152, Laws 
of 1941, as amended by Chapter 116, 
Laws of 1945, states the rules for eli­
gibility for transportation and contains 
similar distance requirements for trans­
portation to those above quoted, but 
does not have the prohibition that if 
a high school in the county of resi­
dence is closer than the one in the 
adjoining county, it is not mandatory 
to furnish transportation. 

It is therefore my opinion that high 
school students who attend high school 
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outside of the county of their residence 
and who reside closer to a high school 
in the county of their residence than 
the one attended are not entitled as a 
matter of right to permission for trans­
fer and resulting payment of such funds 
although the same students may be 
entitled to transportation. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY, 
Attorney General 

Opinion No. 176. 

Fireworks-War, Duration of­
Pyrotechnics. 

Held: The manufacture, display or 
sale of fireworks as defined in 
Chapter 86. Laws of 1943. is 
illegal within the State of Mon­
tana, and will remain unlawful 
until six (6) months after the 
formal ratification of a peace 
treaty by the Congress of the 
United States or aa appropriate 
proclamation by the President 
of the United States. 

June 29, 1946. 
Mr. Forrest H. Anderson 
County Attorney 
Lewis and Clark County 
Helena, Montana 

Dear Mr. Anderson: 

In your letter of June 28, 1946,' you 
request the opinion of this office re­
garding the sale and display of fire­
works within the State of Montana. 

Chapter 86, Laws of 1943, provides 
as follows: 

"Section 1. It shall be unlawful 
for any person to manufacture, dis­
play or sell fireworks as defined in 
this act for the duration of the pres­
ent world war and six (6) months 
thereafter. 

"Section 2. It shall be unlawful 
for any person or persons to use or 
discharl?;e fireworks defined in this 
act during the present world war and 
six (6) months thereafter except that 
pyrotechnic displays may be author­
ized bv the state fire marshal. How­
ever. the state fire marshal shall in­
vestigate any and all such requests 
and shall only permit such displays 
when he feels it to be a safe and 
sane procedure. 

"Section 3. Definition. The term 
'fireworks' as used in this act refers 
to roman candles, firecrackers, rock­
ets, torpedoes, toy pistols, toy can­
non, detonating canes, blank cart­
ridges and other devices designed 
and intended for pyrotechnic display. 

"Section 4. Any person violting 
this act shall be punished by a fine 
not exceeding five hundred dollars 
($500.00) or by imprisonment in the 
county jail for a period not exceed­
ing thirty (30) days, or both such 
fine and imprisonment. 

"Section 5. All acts and parts of 
acts in conflict herewith are hereby 
repealed. 

"Section 6. This act shall be in 
full forces and effect from and after 
its passage and approval." 

The provisions of the above law, it 
appears to me, are plain, specific and 
unambiguous. The only provision of 
the above chapter which is possibly 
subject to interpretation is the phrase 
"the duration of the present world 
war;" and abundant judicial authority 
is available to define the duration of 
a war. 

Our Supreme Court in State ex reI. 
Mills v. Dixon, et aI., 66 Mont. 76, 100, 
213 Pac. 227, 235, held the first world 
war was terminated by the treaty of 
peace and not by the cessation of hos­
tilities. 

Mr. Justice Brandeis, speaking for 
the United States Supreme Court in 
the case of Hamilton v. Kentucky Dis­
tilleries Company, 251 U. S. 146, said: 

"In the absence of speciiic provi­
sion to the contrary, the period of 
war has been held to extend to the 
ratification of the' treaty of peace or 
the proclamation of peace." 
67 Corpus Juris 429 asserts: 

"War in the legal sense continues 
until, and terminates at the time of 
some formal proclamation of peace 
by an authority competent to pro­
claim it ... War may come to an 
end by the simple cessation of hos­
tilities, although this has been said 
to be not the normal course; but the 
mere cessation of actual hosiJities 
does not terminate the war in the 
legal sense, until followed by formal 
proclamation of declaration of peace." 

This office in an official opinion 
rendered' May 21, 1946, (Opinion No. 
158. Volume 21, Report and Official 
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