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Opinion No. 166.

Armed Forces—Veterans’ Burial—

Held:

‘Militia—National Guard.

A person honorably discharged
from the National Guard but
without a record of active serv-
ice in the Army of the United
States is not a person who has
“served in any branch of the
armed services of the United
States.” as that languace is
used in Section 4536. Revised
Codes of Montana, 1935, as last
amended by Chapter 25, Laws
of 1945.

June 13, 1946.

The Veterans’ Welfare Commission
State of Montana
Box 1702
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Gentlemen:

You have inquired whether a person
honorably discharged from the Na-
tional Guard but without a record of
active service in the Army of the
United States is eligible for the veter-
ans’ burial provided by Section 4536,
Revised Codes of Montana, 1935, as
laést5 amended by Chapter 25, Laws of
1945,

Section 4536, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, as amended by Chapter 25,
Laws of 1945, provides in part:

“It shall be the duty of the board
of commissioners of each county in
this state to designate some proper
person in the county, who shall be
known as veterans’ burial supervisor,
preferably an honorably discharged
soldier, sailor or marine, whose duty
it shall be to cause to be decently
interred the body of any honorably
discharged person;, whether male or
female, and including nurses, who
shall have served in any branch of
the armed services of the United
States and who may hereafter die

. .» (Emphasis mine.)

The question resolves itself to this:
Is a person who serves in the National
Guard but not while on active duty
as a member of the Army of the
United States, serving in a branch of
the armed services of the United
States?

This question is answered by the
federal statute:

“The National Guard of the United
States is hereby established. It shall
be a reserve component of the Army
of the United States and shall con-
sist of those federally recognized
National Guard units, and organiza-
tions, and of the officers, warrant
officers, and enlisted members of the
National Guard of the several States,
Territories, and the District of Co-
lumbia, who shall have been appoint-
ed, enlisted and appointed, or enlisted,

as the case may be, in the National

Guard of the United States, as here-
inafter provided, and of such other
officers and warrant officers as may
be appointed therein as provided in
section 111 hereof (No. 81 of this
title): Provided, That the members
of the National Guard of the United
States shall not be in the active
service of the United States except
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when ordered thereto in occordance
with law, and, in time of peace, they
shall be administered, armed, uni-
formed, equipped, and trained in their
status as the National Guard of the
seyeral States, Territories, and the
District of Columbia, as provided in
this act . . .” (Title 32, No. 4A, F.
C. A) (Emphasis mine.)

It is therefore my opinion a person
honorably discharged from the Na-
tional Guard but without a record of
active service in the Army of the
United States is not a person who has
“served in any branch of the armed
services of the United States,” as that
language is used in Section 4536, Re-
vised Codes of Montana, 1936, as last
amended by Chapter 25, Laws of 1945.

Sincerely yours,
R. V. BOTTOMLY,
Attorney General
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